Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA
(Foto: Tris)

Muzej pobjede u Šibeniku izložbom obilježio 75. godine bitke na Sutjesci

(Foto: Tris)

Večeras je u šibenskom Muzeju pobjede otvorena izložba “sutjeska” u povodu 75. godišnjice bitke na rijeci Sutjesci. Izložba se sastoji od panoa s fotografijama i tekstovima koji prate kronološki tijek bitke.

Zoran Restović , predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Šibenika naglasio je da je riječ o najvećoj bitki na području Balkana tijekom Drugog svjetskog rata.
– I kao što to obično biva, najveći sinonimi Drugog svjetskog rata, najveće pobjede protiv nacifašizma, danas bivaju napadana. Napada ih se lažima, željama za revizijom, izmišljanjem svega i svačega, pa je tako i Sutjeska došla na red. I on njoj razni novi povjesničari i revizionisti počinju govoriti gluposti – rekao je Restović.
Ovom izložbom, tvrdi Zoran Restović, željelo se prikazati istinu o Sutjesci te tu veliku bitku otrgnuti zaboravu. – I da možemo, sa svim relevantnim podacima, reći zbog čega je sedam i pol tisuća partizana poginulo u roku od mjesec dana, bolje rečeno u posljednjih petnaest dana bitke – kazao je Restović.
Bitka na Sutjesci započela je 15. svibnja, a završila je između 13. i 15. lipnja. Izložba u Muzeju pobjede otvorena je do daljnjeg.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI