Neovisni novinarski portal
11.7.2020.
EKOLOGIJA / GRAĐANI / POLITIKA
Ministar zaštite okoliša zaslužio “Zlatni panj”-prestižnu “nagradu” za doprinos devastaciji okoliša

Ministar zaštite okoliša zaslužio “Zlatni panj”-prestižnu “nagradu” za doprinos devastaciji okoliša

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije održali su danas ispred zgrade Vlade RH kreativni prosvjedni performance povodom obilježavanja godišnjice mandata ministra zaštite okoliša i energetike, Tomislava Ćorića. Tom je prigodom Zelena akcija, uz podršku mreže okolišnih organizacija Zeleni forum, uručila ministru “Zlatni panj”, što je prestižna “nagrada” za doprinos devastaciji okoliša.

Nagrada “Zlatni panj” ove se godine dodijeljuje prvi put, a prvi dobitnik, prema mišljenu Zelene akcije i Zelenog foruma, nije ni imao konkurenciju.  Naime, studija o procjeni štete negativnih utjecaja na okoliš ministra Ćorića nedvosmisleno je pokazala kako je u proteklih godinu dana donio niz loših odluka te je to bila podloga za dodjelu ove „nagrade“. Aktualni ministar zaštite okoliša i energetike u godinu dana je pružio podršku nekim iznimno štetnim projektima, nauštrb zaštite okoliša, potpuno zanemarujući primarnu djelatnost i svrhu Ministarstva zaštite okoliša i energetike.
– Danas smo dodijelili prvi “Zlatni panj”, a ta iznimna “nagrada” ovom prilikom ide u ruke čovjeku čiji je doprinos ovom polju uistinu nenadmašan. Nagradu su osmislili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije, a simbolizira devastaciju zaštite okoliša te odluke koje su štetne za okoliš, pojasnila je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije.
Prilikom performansa, odnosno na dodjeli “nagrade”, spomenuti su samo neki od projekata koje svjedoče sustavnoj nebrizi za okoliš i kroničnom manjku dugoročne vizije zaštite okoliša i energetske održivosti dobitnika nagrade, ministra Ćorića.
Primjerice nametanje LNG terminala na Krku unatoč protivljenju lokalne zajednice i lokalnih samouprava te donošenje posebnog Zakona za ubrzanje procedura. Zatim, “oživljavanje” 40 godina starog projekta izgradnje hidroelektrane Kosinj, koji predviđa potapanje naselja Gornji Kosinj i Mlakva te raseljavanje stanovništva.
Na popisu je i planirano produljenje vijeka 50 godina stare termoelektrane na ugljen Plomin 1 za dodatnih 15 do 20 godina i to bez studije utjecaja na okoliš.  Doneseno je i novo rješenje o prihvatljivost za okoliš apartmanizacije Srđa u Dubrovniku – bez nove studije, bez javne rasprave, bez uzimanja u obzir stručnih argumenata, a sve protivno pravomoćnim sudskim presudama.
Tu je i davanje novih koncesija za eksploataciju nafte i plina u Slavoniji, a  na što se nadovezuje i potpuno micanje niskougljične strategije i  strategije adaptacije na klimatske promjene s radara.
– Ne treba zaboraviti i nepreuzimanje odgovornosti za nedavnu ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu zbog koje je 100 tisuća ljudi ostalo bez pitke vode te općenito nebavljenje gorućim pitanje čistoće zraka u spomenutom gradu. Moramo spomenuti i jednostavno katastrofalnu politiku gospodarenja otpadom, koja je eskalirala nedavnim požarom u CIOSu, zaključila je podužu listu ministrovih zasluga  Željka Leljak Gracin.
Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije pozvali su premijera Andreja Plenkovića da na temelju dodijeljene “nagrade”, Tomislava Ćorića prigodno i zasluženo razriješi njegove dužnosti.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI