Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA
Organizator glazbenog dijela Željko Petreš i ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić (Foto: TRIS)

Krkino kulturno ljeto:
Neno Belan, vilenjaci, šišmiši, Radojka Šverko…

Organizator glazbenog dijela Željko Petreš i ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić (Foto: TRIS)

Nacionalni park Krka već je godinama pozornica za razne kulturne sadržaje, a ove sezone sva su događanja objedinjena pod nazivom “Krkino kulturno ljeto”, kojima je cilj predstaviti Krku kao jedinstvenu cjelinu suživota prirode i čovjeka.

– Iz niza manifestacija koje su u početku nastajale spontano, s ciljem promocije lokaliteta, pomalo se zadnjih godina iznjedrila prilično ozbiljna kulturna manifestacija. Ona se sastoji od većeg broja programa s kojima smo pokupali pokriti različite oblike umjetničkog stvaralaštva, ali i poslati određene poruke koje ocrtavaju našu misiju, a to je zaštita prirode – rekao je Krešimir Šakić, ravnatelj Nacionalnog parka Krka.
A program je ovaj:
Legend Expo (Muzej grada Šibenika, 19. lipanj) – radi se o projektu putujućih izložbi autorskih radova na temu legendi, mitova i narodnih priča Hrvatske.
Legend Fest (Roški slap, 7. i 8. srpanj) – obiteljski festival koji uključuje zabavne umjetničke sadržaje na nekoliko lokacija na Roškome slapu te, kroz interaktivni pristup, posjetitelje uvodi u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze. Tema ovogodišnjeg LegendFesta su vile i vilinska bića te priče, legende i mitovi o njima s područja Nacionalnog parka i Šibensko-kninske županije.
Burnumske ide (Burnum, 13. kolovoz) – Tema ovogodišnjih Ida, dvanaestih po redu, rimska je mitologija. Posjetitelji će u antičkom ugođaju rimskog vojnog amfiteatra Burnum moći saznati u koga se zaljubio Apolon, tko je muza povijesti, tko je zaštitnik lopova, a tko veseljak među bogovima. Tradicionalni sajamski dio programa ispred amfiteatra i ove godine nudi raznovrstan program, od edukativnih radionica do prezentacije antičkih vještina i legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme.
Noć šišmiša (Skradin, 24. kolovoz) – kako bi ukazala na posebnost šišmiša, najpoznatijih sisavaca s krilima, i važnost njihove zaštite, Javna ustanova Nacionalni park Krka već tradicionalno organizira Noć šišmiša pod sloganom „Dajmo više za šišmiše“. Obilježavanjem Noći šišmiša nastoje se razbiti predrasude, potaknute brojnim narodnim legendama, o šišmišima kao opasnim životinjama, koje dovode do ugrožavanja njihovih staništa, a i samih šišmiša. Na području NP Krka živi 17 svojti šišmiša, gotovo polovica od ukupnog broja evidentiranih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35.
Green Eye festival (Šibenik, 31.-2. rujan) – Tema ovogodišnjeg Green Eyea, filmskog festivala posvećenog zaštiti okoliša i očuvanja prirode, je zdrava eko hrana i izvori pitke vode. Tijekom festivala bit će prikazivani recentni filmski naslovi koji se bave pitanjima konzumerističkog načina života, brze hrane, monopolom velikih prehrambenih lanaca koji diktiraju pravila igre na globalnoj sceni te kako sve to utječe na nas i naš eko sustav.
U sklopu festivala Zvuci Krke najavaljeni su i koncerti.
4. srpnja: Neno Belan, Skradin
19. srpnja: Đani Stipaničev i Renata Sabljak, Roški slap
26. srpnja: Radojka Šverko, Roški slap
7. kolovoza: Đani Maršan, Roški slap
23. kolovoza: Ivo Pattiera, Drniš
Ulaz na sve manifestacije je besplatan.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI