Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
“Izvoz” hrvatskih “kapitalaca” u BiH

“Izvoz” hrvatskih “kapitalaca” u BiH

Hrvatska ima suficit ” trgovinske razmjene” s BiH.  Zahvaljujući obilnom “izvozu” hrvatskih “kapitalaca” u susjednu državu. Optuženika, osuđenika, u najkraćem, bjegunca pred hrvatskim pravosuđem. BiH je prvorazredna, sigurna oaza za sav proskribirani hrvatski (polu)svijet s dvojnim državljanstvom. Jer naši susjedi svoje državljane, makar i dan prije dobili BiH dokumente, ne izručuju. Pa tako, Zdravka Mamića čuva , od zakona njegove ” jedine i vječne Hrvatske”, Gospa međugorska, a njoj su se, kad je zatrebalo, sasvim uspješno molili i na BiH pravdu se kladili  jednako i Miroslav Kutle, i Branimir Glavaš i brojni drugi punokrvni Hrvati i bogobojazni katolici…Pače, domoljubi!

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je hrvatskim medijima uoči izricanja presude Zdravku Mamiću, nepravomoćno osuđenom na osječkom sudu na 6,5 godina zatvora, da do pravomoćnosti presude nema izručenja Dinamovog savjetnika Hrvatskoj. Eventualno bi , u slučaju da bude osuđen na deset godina zatvora BIH mogla preuzeti izvršenje kazne.

BiH ne izručuje svoje državljane

-Ustavom BiH je propisano, ne možemo izručiti svog državljanina. To ne znači da je kraj njegove odgovornosti. Ako, primjera radi, bude presuđen na 10 godina zatvora, Hrvatska dostavlja svoju presudu BiH i BiH može izvršiti presudu- prenio je Mektićevu izjavu i N1.
Mamić je, dakle, baš kao i Miroslav Kutle i ini hrvatski bjegunci pred zakonom, nedostupan hrvatskom pravosuđu. Prije presude osigurao se državljanstvom BiH i sklonio u Međugorju, odakle je već poručio da se ne misli vraćati prije pravomoćne presude. Jer, Bog zna zašto ga je tamo poslao, on s njim ima jasan plan i Maminjo će ga smjerno slijediti. Ta tko je on da Bogu svemogućem proturiječi?! Ostaje u Hercegovini. Gdje se nada posjetima svojih najmilijih i najodanijih. Možda i posjetu svoje drage prijateljice Kolinde kojoj je tako ushićeno i velikodušno sponzorirao i organizirao rođendanske proslave…
I Kutle, metafora hrvatske pljačkaške pretvorbe i privatizacije koja se odigrala najvećim dijelom još u Tuđmanovo doba, kad je “zagustilo” , brzo je utočište potražio u svom izvornom zavičaju. Pobjegao je u BiH gdje i danas živi i radi kao najveći pravednik na svijetu. A hrvatska i njezino pravosuđe, koji ga traže od 2010., mogu mu staviti soli na rep. Sudeći po brzini rješavanja sporova koji su u Kutlinoj “rezervnoj domovini” pokrenuti protiv njega, izglednije je da će dočekati svoj biološki kraj na slobodi negoli će ga stići ruka pravde.

Kutle, kralj hrvatske pretvorbe i privatizacije  posluje u BiH

Protiv Kutle je bilo svojevremeno pokrenuto 20-ak istražnih i sudskih postupaka, a okončan je tek jedan jedini, za malverzacije u zagrebačkoj tvrtki Gradski podrum. Pravomoćno je osuđen na 32 mjeseca zatvora, ali je, po istoj shemi kao i Mamić, na dan izricanja presude pobjegao u BiH. Kutle je bio pod istragom zbog brojnih inkriminacija u nizu tvrtki, od Tiska, preko Slobodne Dalmacije, do Globusa, Dione, Dalme… Prvi put je, i to zbog malverzacija u Tisku, uhapšen 2000.
Tajkun koji je u jednom trenutku bio fiktivni ili stvarni vlasnik preko 150 poduzeća, koja dakako nije mogao ni nabrojiti, danas mirno živi i radi u BiH, i jedva da ga se itko i sjeti u njegovoj “pričuvnoj domovini”. Uključujući i pravosuđe…Osnovao je 2011. firmu u Sarajevu, okanio se medija i velikih gospodarskih brendova i posvetio – zdravoj hrani. Kao neka vrst odbjeglog obraćenika. Tko zna što tek možemo očekivati od Zdravka Mamića. Možda da se zaredi…
Treći prvokategornik među inkriminiranim bjeguncima s timbrom domoljubne reprezentacije, koji su se kleli u ljubav prema hrvatskom grbu i zastavi, je Branimir Glavaš. Možda slikovitije od svih njegov slučaj govori o razini hrvatske pravne države i pravosudnog sustava. Kad mu je zaprijetila opasnost od pritvaranja, također je pobjegao u BiH, koristeći interregnum između izricanja presude i odluke Sabora o skidanju zastupničkog imuniteta. Jer, Glavaš, osječki ratni gospodar života i smrti, kojemu se sudilo za ratni zločin protiv srpskih civila i zarobljenika, za opskurne slučajeve Garaža i Selotejp, i danas je zastupnik u Hrvatskom saboru. Tako nešto moguće je samo u neuređenim državama, s etičkim standardima koji su ispod svake razine…

Glavaš u Saboru donosi zakone (!? )

I Glavaš, naravno, ima dvojno državljanstvo, uostalom, porijeklom je iz Drinovaca kod Gruda, a imao je prijavljeno prebivalište u Ljubuškom. Osuđen je na osam godina zatvora, kaznu je služio u Mostaru, a u siječnju 2015. Ustavni sud RH, čak 4 i pol godine nakon podnošenja ustavne tužbe zbog navodnog kršenja ustavnih i ljudskih prava tijekom pravosudnog progona, ukida drugostupanjsku pravomoćnu presudu protiv Branimira Glavaša i nalaže Vrhovnom sudu ponovno razmatranje Glavaševe žalbe na prvostupanjsku presudu. Naposljetku, Vrhovni sud RH u srpnju 2016. ukida prvostupanjsku( !) presudu i vraća predmet na početak.

U međuvremenu, Branimir Glavaš, slobodan građanin i političar, kandidira se na parlamentarnim izborima 2015. i postaje zastupnik, a potom i na izvanrednim izborima 2016. i ulazi u deveti saziv Hrvatskog sabora. Na čast i slavu hrvatskih zakona i hrvatskog poimanja etike u politici!
A u BiH su se, pred pravosudnim progonom sklanjali i drugi, poput Ante Madunića, kontroverznog splitskog građevinara i još kontroverznijeg bivšeg konzula u Švicarskoj i Njemačkoj kojeg je sud teretio za prijevare sa stanovima u splitskom Pazigradu te drugih nezakonitosti. U Hrvatsku se, ipak vratio 2016. i suočio se s optužnicama…

Sanader i “drugovi”, ufaju se u – sporost pravde

Ili primjer Ivice Batinića, bivšeg načelnika slavonskobrodske općine Sibinj, koji je također, dan prije izricanja presude, u ožujku 2014., zbog malverzacija sa zemljištem koje je država poklonila općini za zonu male privrede, ali i lažnih popisa korisnika socijalne pomoći na čije ime je, navodno, “digao” gotovo sto tisuća kuna i stavio u svoj džep, dao petama vjetra i sklonio se u BiH koristeći dvojno državljanstvo.

Naravno, nije to cijela lista “domoljubnih elitista” koji su novac i slobodu, ma kako nezaslužena bila, ipak voljeli više od domovine… Neki njihovog, ili još većeg kalibra, poput Sanadera, Vidoševića, Kalmete… nisu imali tu privilegiju da budu i državljani susjedne BiH koja bi ih štitila svojim zakonom od hrvatskih zakona, pa su ostali kod kuće i ufali se u- sporost pravde. Kod kuće je ipak najbolje, a brane se sa slobode i kako se čini, zasad u procjeni nisu pogriješili…

Kadar iz filma “Gazda: Početak” (screenshot)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI