Neovisni novinarski portal
23.3.2019.
hrvatsko novinarsko društvo
H. Zovko(foto TRIS/G. Šimac)

Hrvoje Zovko – novi predsjednik HND-a:
Nisam najpametniji, ali ću maksimalno raditi

H. Zovko(foto TRIS/G. Šimac)

Hrvoje Zovko je novi predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Na Izvanrednoj skupštini HND-a Zovko je dobio najveći broj glasova, 47, više od ostalih kandidata za predsjednika: Branke Starčević (13) i Antona Filića (10).

– Hvala svima. Nisam najpametniji, ali ću maksimalno raditi da bi ovo društvo stabilizirao. Prvi radni dan idemo u akciju – kazao je Zovko nakon proglašenja.

Zovko je u novinarstvu od 1995. godine, a član HND-a od 1997. godine, te je predsjednik Zbora istraživačkih novinara HND-a. Trenutačno je izvršni urednik na HRT4, a za HRT je u svojoj profesionalnoj karijeri izvještavao i iz Afganistana i Srbijje, te je za svoje reportaže bio nomniran i z HND-ovu nagradu ‘Novinar godine’.

-Kad je čuo da sam se kandidirao, jedan me je prijatelj upitao: Što ti je to trebalo? – kazao je Zovko predstavljajući se uoči glasanja.

H. Zovko je sada izvršni urednik na HRT4(foto TRIS/G. Šimac)

Hrvoje Zovko je najavio kako će mu glavni zadatak biti financijska i kadrovska stabilizacija HND-a te kako će na Skupštini iznijeti konkretan plan ušteda, naplate dugova i osiguranja stalnih prihoda. Osim toga, posebno će nastojati u HNS privući mlađe generacije novinara, jer je prosjek starosne dobi aktualnog članstva dramatično visok, pa je predložio i učlanjivanje studenata novinarstva u Društvo, uz simbolične članarine.

– Provodit ću proaktivnu politiku prema mjerodavnim institucijama kao što su Ministarstvo kulture, Sabor i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije. Tražit ću žurno sastanak s resornom ministricom Ninom Obuljen na temu stanja u medijima i medijskog zakonodavstva. Upravo to medijsko zakonodavstvo zastarjelo je i odavno ne ispunjava svoju funkciju. Stanje je takvo da profesiji, posebice ozbiljnom, istraživačkom novinarstvu prijeti potpuni slom. Malo koja gospodarska grana je gospodarskom krizom dotučena kao novinarstvo. Sve Vlade u proteklom desetljeću uglavnom su mirno promatrale propadanje novinarske profesije. Sve što je učinjeno posljednjih godina, poput smanjivanja PDV-a, samo je išlo na ruku poslodavcima, medijskim vlasnicima – naglasio je u svojem predstavljanju Zovko.

Članovi Skupštine u minuti šutnje za pokojne kolege (foto TRIS/G. Šimac)

Zovko obećava i kako će se zalagati za neprofitne medije, a koje su državne vlasti ozbiljno ugrozile dokidanjem i minimalnih potpora njihovu radu.

Podržavam daljnju afirmaciju neprofitnih medija koji su se posljednjih godina pokazali kao ozbiljan i važan dio medijske scene u Hrvatskoj, a zauzimat ću se za to da ih kao takve prepozna i novi Zakon o elektroničkim medijima koji se priprema. HND ima svojeg predstavnika i u radnoj skupini koja bi trebala sastavljati taj zakon. Zauzimat ću se također za zadržavanje i aktivan rad Centra za zaštitu slobode izražavanja kao jednog od vrijednih postignuća HND-a proteklih godina – ističe Zovko.

Zovko je na mjesto predsjednika HND-a došao nakon što je ostavku na to mjesto, nakon trogodišnjeg rada, dao Saša Leković. Leković je iskazao nezadovoljstvo time što od njega nitko nije zatražio izvještaj o njegovu trogodišnjem radu.

-Bio sam tri godine predsjednik HND-a, a od mene nitko nije tražio nikakav izvještaj. Bezobrazno i ponižavajuće… – uz ostalo je kazao Leković.

Na raspravi tijekom Skupštine su neki govornici istakli niz korisnih projekata koje je pokrenuo Leković, te naglasili njegovu vrlo važnu ulogu u obrani novinarskog digniteta i medija u Hrvatskoj (i šire).

Tags: ,

VEZANE VIJESTI