Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
MDF
(Foto: MDF)

Higijenski sukob pankera i klasičara:
Pobijedimo predrasude!

(Foto: MDF)

Za vrijeme trajanja 58. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, portal TRIS svakodnevno će objavljivati najbolje radove mladih novinara okupljenih u festivalskoj novinarskoj radionici NORA.

 

Predstava “Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”, Zagrebačko kazalište mladih (Ljetna pozornica).
Predstava je bila na Ljetnoj pozornici, te mi je bila zabavna. U predstavi se događalo to da ima čista i šporka obitelj. Šporkoj obitelji sin se razbolio. Mama je sa sinom otišla u bolnicu, a tata je očistio kuću. Na kraju su došle kante za reciklažu.
Filip Šarlija, 12

 

Ova predstava je bila jedna od najboljih na ovome festivalu. Sve mi se svidjelo. Nije bila djetinjasta kao većina predstava. Glumci su bili uživljeni u svoje uloge i vidi se da su se potrudili oko predstave. Gledalište je bilo skroz puno. Na zabavan način nas uči da moramo biti uredni. Najsmješniji dio je bio kad su neka djeca utrčala na pozornicu pa ih je služba morala odvlačiti.
Barbara Lučev, 12

 

Predstava je bila duhovita i zanimljiva, pjesme su bile u skladu s poantom predstave, poučna je i kostimi su zanimljivi i kreativni, a scenografija dobro složena i praktična. Lik gospodina Čistića bio je duhovit i živahan, a to mi se sviđa kod glumaca. Glumci su bili uživljeni u predstavu i znali su glasno izvikati pojedine rečenice, a i skakati po pozornici. Likovi su kreativni, dobro ocrtavaju smisao priče.
Bruna Belamarić, 11

 

Tema se temelji na važnosti očuvanja čistoće u našim domovima. Predstava poručuje bitnu poruku koju prikazuje na zabavan način. Par puta su rekviziti pali, ali to je predstavu činilo još zabavnijom. Uz zabavne greške, Ljetnu pozornicu je zarazila ritmična pjesma o čistoći koju smo ja i moje prijateljice pjevale cijelo vrijeme. Na kraju predstave smo svi mogli sudjelovati tako što smo smeće ispod klupa ubacili u kante na pozornici što je bilo baš fora. Glumci su pripremili kraj s mjehurićima i plesom u kojem su sva djeca uživala.
Lucija Brajković, 12

 

U ovoj predstavi scenografija je bila namještena tako da se vidjelo što glumci rade iza pozornice. Predstava je imala smješne trenutke. Svidjelo mi se to što je u jednom dijelu predstave sudjelovala publika. Svidjelo mi se i to što je u predstavi bila jedna zarazna pjesma koja je išla ovako: “Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”. Mislim da je ova predstava poučna, zato što nas uči da odlažemo otpad u za to namijenjene spremnike.
Petra Mušić, 10

 

BIlo je super! Svi su nosili perike, upadljivu šminku i zanimljive kostime. Sve je bilo dobro isplanirano i uvježbano i zato je sve ispalo ovako dobro. U izvedbi su se koristili razni rekviziti koji su učinili ovo djelo još boljim. Ja sam se čak sprijateljila s jednim glumcem koji je dvije godine mlađi, ali je meni simpatičan i drag.
Chiara Gostijanović, 12

 

Predstava je započela tako da su na scenu došla dva malo čudna bića. Nisam uhvatila tko su. Oni su se predstavili i to su bile grinje. Zapravo, to su bila dva lika koji su bili Gri i Nja. Prvo smo bili upoznati s obitelj Čistić. Kad sam ih prvi put vidjela, mislila sam da je to neuredna obitelj. Svi su imali predrasude jer to je bila obitelj pankera. Bili su baš tako odjeveni i sve je upućivalo na to da su neuredni, no nismo smjeli imati predrasude prema tome jer su oni bili sve ono što mi nismo bili očekivali. Druga obitelj bila je ljubiteljica klasične glazbe i svatko je svirao neki instrument. Oni su bili ti koji su bili prljavi. To je bila obitelj Smrdić. Svi su očekivali suprotno. Bilo je odlično što su namjestili da ispod stolica stoje predmeti koje su djeca kasnije razvrstavljala. Nastala je prava gužva, ali nije bilo strašno.
Mia Karađole, 13

 

Predstavu nisam uspjela najbolje vidjeti, ali zbog velike količine publike nisam ni puno čula pa moram priznati da mi iskustvo nije bilo baš dobro, a ni predstava nije bila puno bolja. Da ne govorim o tome da sam mogla napraviti znanstveni izum od vremena kojeg sam potrošila čekajući na ulazu, a što se tiče same predstave, u njoj se isprepliću dvije suprotne priče. Radi se o susjedima Čistekima i Smrdekima. Ime vam valjda govori sve. Priznajem, na trenutke me predstava uspjela nasmijati, ali sam sigurna da se manjim uzrastima više svidjela zbog zaraznih pjesmica i puno plesa. Samu poantu nisam sasvim dobro razumjela, no valjda je bilo zanimljivo djeci u sredini prvih redova s obzirom da su ih jedino oni mogli dobro čuti.
Leonarda Živković, 14

 

Kako se meni jedu fritule. Čim sam u opisu pročitala da se spominje i prehrana nisam očekivala jadni, spljošteni parizer koji je ukrašen. Osim prehrane, predstava se velikim dijelom sastojala od čiščenja i održavanja kuće, ali su i publiku uključili u predstavu sakrivši predmete u gledalište i u predstavi kada su se na pozornici pojavili šareni kontenjeri za razno smeće, pa je publika počela donositi i svoje kartone za kokice, čaše za fritule i štapiće za šećernu vunu. Radi se o dvije obitelji, jedna živi u čistoći, a druga u smeću. Obje vole glazbu, jedna rock, a druga klasičnu i zovu se Čistići i Smrdići. Svaka obitelj ima svoj album koji se prikazuje na televiziji, iskreno njihove pjesme mi još uvijek sviraju u glavi. Imamo i grinje, dvije, zovu se Gri i Nja, tko bi rekao? Oni se pokušavaju smjestiti u ugodnom domu, probali su kod Čistića, ali je neslavno prošlo. Ti ljudi nisu normalni, svake sekunde ližu stan. To je razina bolesti, ako mene pitate. Onda su došli kod Smrdića i naravno da su se našli u vrlo pogodnim uvjetima i nastanili se u sinovom krevetu. Ubrzo se sin našao u bolnici i gospodin Smrdić je bio prisiljen očistiti svinjac u kući i pozvavši Čistiće, dom je blistao za tren. Priča je kratka i jednostavna, ali je zato svaka scena praćena živahnom i zaraznom glazbom. Odličan 5! Publika bi se isto složila sa mnom, to mogu zaključiti po nestrpljivoj djeci koja su se derala, trčala i padala po sliskim ulicama Šibenika. Isto tako su se umorila tijekom predstave, što mogu zaključiti po jednoj maloj čiji je odnošenje prazne kutije kokica u kontejnere završilo neuspješno, pa je malo zastala na mom koljenu jer dug je put od gledališta do veselih, hodajućih kontejnera. Svaka čast curo, imaš bolju kondiciju od mene.
Nika Vlahović, 15

 

Sve tekstove nastale u MDF-ovoj novinarskoj radionici možete čitati OVDJE.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI