Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
HRVATSKA / VODA
To je ta zgrada (foto Šibensko-kninska županija)

Dobra i potresna vijest za rijeku Krku:
Trebalo im je 11 godina za ‘projekt’ pročišćavanja otpadnih voda u Drnišu

To je ta zgrada (foto Šibensko-kninska županija)

Evo jedne vijesti koja je dobra, ali i pomalo potresna. Naime, kako su oduševljeno javili iz lokalnih uprava i ministrarstva koje bi se trebalo istodobno baviti zaštitom okoliša i energetike ‘svečanim prerezivanjem vrpce je u Drnišu u pogon pušten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, čime je ujedno završen i IPA pojekt „Unaprjeđenje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš“. No u toj svečanoj prilici su propustili reći kako je glavninu novca (4  od ukupnih 6,5 milijuna eura) za ovaj projekt EU tresnula odavno, te da je projekt formalno započeo još 2007. godine, dakle prije nevjerojatnih – 11 godina (!), ali ga se svečano najavljivalo pred izbore zadnjih nekoliko desetljeća. Punih jedanaest godina im je trebalo da se dovrši projekt za kojeg bi Japancima vjerojatno trebalo 17 radnih dana.

Uz fritule, rakije, crvenbijelplavu vrpcu, široke osmijehe samozadovoljnih lokalnih i nacionalnih glavešina spomenutu vrpcu je škarama ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić uz asistenciju generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, župana Gorana Pauka i gradonačelnika Drniša Josipa Begonje.

– Želim čestitati svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog velikog i važnog projekta čija realizacija uvelike doprinosi zaštiti jednog od najsjajnijih bisera u nizu hrvatskih prirodnih ljepota, rijeke Krke kao i rijeke Čikole – prozborio je navedeni Ćorić.

Svečani presjecatelji vrpce (foto Šibensko-kninska županija)

Lijepo se sjetio, premda pametni ljudi već desetljećima upozoravaju kako je gradnja pročišćavača otpadnih voda za gradove Drniš i Knin od presudne važnosti za održanje osjetljivog sustava rijeke Krke i njezinog porječja. Osim što je izvor pitke vode za stotine tisuća ljudi, Krka je usput većim dijelom i nacionalni park, te radi navale turista gotovo jedini gospodarski faktor u zapuštenom zaleđu.

Unatoč tome, upravo je nevjerojatno, a posjetiteljima iz civiliziranih zemalja neshvatljivo, kako Knin još uvijek nema sustav pročišćavanja otpadnih voda, nego se one slijevaju u ‘jedan od najsjajnijih bisera u nizu hrvatskih prirodnih ljepota‘, kako reče Čorić.

Uređaj za pročišćavanje fekalija je pri puštanju u pogon blagoslovio fra Damir Čikara, vele u Šibensko-kninskoj županiji.

To je ta zgrada (foto Šibensko-kninska županija)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI