Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
KULTURA
Brian Eno izlaže u Sarajevu: Multimedijalna instalacija “77 Million Paintings”

Brian Eno izlaže u Sarajevu:
Multimedijalna instalacija “77 Million Paintings”

U Historijskom muzeju BiH u Sarajevu 13. lipnja bit će predstavljena multimedijalna instalacija “77 Million Paintings” britanskog glazbenika, producenta i vizualnog umjetnika Briana Enoa.

Brian Eno dobro je poznato ime svjetske glazbene scene još od 70-tih godina prošlog stoljeća prvo kao suosnivač je grupe Roxy Music. Potom slijede solo-albumi i suradnje sa nizom bandova i glazbenika: Talking Heads, Laurie Anderson, David Bowie, John Cale, David Byrne, Grace Jones, James Blake, U2,  Coldplay…
No uz glazbu Eno je poznat i kao umjetnik koji u svojim radovima istražuje i povezuje sliku, glazbu, video i nove tehnologije.
77 Million Paintings prvi put je predstavljen 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, Kanadi, SAD-u, Meksiku, Australiji. Svaka od instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže, pa tako i instalacija koja će biti postavljena u glavnoj izložbenoj dvorani sarajevskog muzeja.
Iako je riječ o djelu koje nastalo prije više od deset godina, njegova “nova inkarnacija” u Sarajevu bit će potpuno drugačija, najavio je Brian Eno: -Dramatično sam promijenio okruženje u kojem se ovo djelo promatra učinivši prostor više nalik na ugodan dnevni boravak nego na galeriju.

Brian Eno 77 Million Paintings

Instalaciju  koja će biti predstavljena u Sarajevu čine radovi koje je Eno ručno oslikao na staklenim pločama, a osim zvučnog i vizualnog sadržaja, Eno je kreirao i opuštajući, ugodni i meditativni ambijent u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH. Otvorenju izložbe prisustvovat će i Brian Eno, a dan kasnije će održati i predavanje koje će biti otvoreno za javnost.
-Ovo je “apstraktni komad”, kaže Eno – velika glazbena i svjetlosna instalacija koju publika može istraživati dok se ona mijenja i polako razvija oko njih.
Brian Eno autor je cjelokupnog video i audio sadržaja instalacije čiji naziv  77 Million Paintings predstavlja mogući broj različitih kombinacija audio i video sadržaja koje generira kompjuterski program, a koji se niti u jednom trenutku ne ponavlja, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobno iskustvo.
77 Million Paintings  Eno opisuje kao “generativnu umjetnost”: – Jedna od stvari koja me privlači generativnoj umjetnosti jest ideja da postoji toliko mnogo varijacija, da čak ni umjetnik ne može vidjeti sve mogućnosti. Gotovo je nemoguće vidjeti istu kombinaciju dvaput, kaže Eno:- Ako ostanete nekoliko milijuna godina, možda ćete ponovno vidjeti istu kombinaciju (svjetlosti, slike i glazbe).
Multimedijalna instalacija 77 Million Paintings, koju je omogućio British Council u saradnji sa Historijskim muzejom BiH,  bit će otvorena  77 dana, odnosno do 29. kolovoza. Ovo je prvi put da Brian Eno izlaže u regiji pa Sarajevo ovog ljeta postaje regionalna destinacija kulturnog turizma.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI