Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Na slici Veljko Popović na festivalu u Annecyju/Foto:HAVC

“Biciklistima” Veljka Popovića priznanje žirija na 42. Annecyju

Na slici Veljko Popović na festivalu u Annecyju/Foto:HAVC

Biciklisti, kojima je prikazivanje na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju ujedno bilo i međunarodna premijera, osvojili su priznanje žirija natjecateljskog programa.

Festival u Annecyju jedan je od najstarijih i najvažnijih festivala animiranog filma koji svake godine okupi tisuće profesionalaca iz svijeta animacije.
Ove se godine na festival u Annecyju u svim kategorijama prijavilo više od 3000 naslova iz 93 zemlje svijeta, a osim Biciklista, u natjecateljskom programu studentskih filmova prikazao se „Stranac“ u mojoj glavi Petre Balekić dok se debitantski dugometražni film Anje Komfel Chris The Swiss prikazao u programu izvan konkurencije. Prošle je godine na istom festivalu nagradu dječjeg žirija osvojila Ježeva kuća Eve Cvijanović.
Prije 10 godina debitirali smo na Animafestu i Annecyiju sa našim kratkim filmom Ona koja mjeri. U tih deset godina upoznali smo brojne prijatelje i zaljubili se u svijet animiranog filma. Ova nagrada je zaokružila tih 10 godina i cijelu stvar učinila poput sna. Veselim se onome što nam nosi narednih 10 godina, izjavio je tim povodom redatelj, scenarist i montažer Biciklista Veljko Popović.
Riječ je o komediji začinjenoj erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada inspiriranoj slikarstvom Vaska Lipovca. Na animaciji su radili Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić, a na kompozitingu Sina Jakelic, Gordan Mihalec i Darko Kokić. Za glazbu su zaduženi Pablo Pico, Siniša Jakelić i Nikola Džaja, a dizajn zvuka radio je Jean-Baptiste Saint Pol. Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović (Lemonade 3D) , a koproducenti Patrick Hernandez (Bagan Films) i Lado Skorin (3D2D Animatori). Film nastaje u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI