Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
EKOLOGIJA
Žuta plutača na Visovcu: Od 0 do 24 sata će slati podatke o čistoći Krke

Žuta plutača na Visovcu:
Od 0 do 24 sata će slati podatke o čistoći Krke

Nacionalni park „Krka“ domaćin je EcoSUSTAIN projekta što zapravo znači  Ekološki održivog upravljanja zaštićenim područjima Mediterana na temelju poboljšane baze znanstvenih, tehničkih i upravljačkih podataka. U to ime na Visovačkom jezeru postavljena je žuta plutača sa senzorima za mjerenje kakvoće vode.

-Plutača sa senzorima za mjerenje kakvoće vode postavljena je na Visovačkom jezeru kao dio provedbenih aktivnosti EcoSUSTAIN projekta, u kojem Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ sudjeluje kao jedan od partnera. Glavni cilj projekta EcoSUSTAIN  jest očuvanje vodenih ekosustava na odabranim lokacijama i bolje upravljanje njima. Na području NP „Krka“ odabrana je lokacija Visovačkog jezera, kao vrlo osjetljivog i referentnog ekosustava – veli Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka.

Ta je plutajuća naprava energetski samoodrživa plutača jer je opremljena senzorima za mjerenje fizikalno-kemijskih parametara vode i pratećim sustavima za automatsku dojavu izmjerenih vrijednosti u realnom vremenu kroz softverski sustav Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Plutača ima ugrađene solarne panele koji napajaju bateriju, što joj omogućuje autonomni rad tijekom cijele godine. Odabrani senzori pratit će u realnom vremenu parametre potrebne za određivanje kvalitete vode: temperaturu, otopljeni kisik, zamućenost, klorofil a, vodljivost i pH vrijednost.

– Podaci će se dobivati u stvarnom vremenu, što će omogućiti pravovremenu reakciju na sve promjene, realne ili potencijalne, koje narušavaju kvalitetu vode. Istovremeno ćemo moći, prateći rad plutače, ostalim korisnicima poslati povratne informacije o korisnosti, potencijalnim poboljšanjima i dodatnoj funkcionalnosti monitoring sistema. Isto tako, prvi put ćemo moći razmijeniti podatke s ostalim zaštićenim područjima na Mediteranu, zajedno pratiti promjene i stvoriti kvalitetnu bazu podataka, što je i jedan od ciljeva EcoSUSTAIN projekta – kažu u NP Krka.

U projektu, financiranom iz EU programa Interreg Mediterranean 2014-2020, uz NP „Krka“ sudjeluju predstavnici Italije, Grčke, Španjolske i NP „Una“ iz Bosne i Hercegovine. Projekt je počeo 1. studenoga 2016. a predviđeno trajanje je trideset mjeseci.

Inače, od 7. do 11. svibnja 2018. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ domaćin je 4. susreta projektnih partnera i zajedničkog tehničkog seminara za sve zainteresirane dionike, koji će se održati 8. svibnja u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik. Glavne teme razmjene znanja i umrežavanja u sklopu projekta EcoSUSTAIN bit će ekološki održivo upravljanje zaštićenim područjima Mediterana, zajedničke međunarodne aktivnosti za nacionalne parkove i zaštićena područja i njihove prirodne ekosustave i bioraznolikost, te implementacija inovativnih rješenja za praćenje kvalitete vode na zaštićenim područjima na bazi informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT).

Sudjelovanjem u ovom projektu i implementiranjem novih tehnologija Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ želi ostvariti provedbu što boljeg i kvalitetnijeg monitoringa kvalitete voda.

Postavljanjem plutače u Visovačkom jezeru i dugoročnim praćenjem glavnih ekoloških činilaca koji utječu na razvitak i opstanak zajednica u jezeru omogućit će se bolje upravljanje i pravovremeno reagiranje na uočene promjene, jer je očuvanje kvalitete vode i povoljnog protoka prioritetan zadatak ekološke zaštite ovog područja.

Dodajmo ovome da su iste plutače zavrijedile da budu postavljene i ranije posvuda na našim vodama, a ne samo u granicama Nacionalnih parkova. U slučaju rijeke Krke, plutače bi valjalo postaviti uzvodno na rijeci Krki i na njenim pritocima, posebice podno industrijske zone u Kninu, te u Drnišu na rijeci Čikoli. Tako bi se preciznije doznalo za zagađenja rijeka i na vrijeme spriječilo potenijalne nevolje širih razmjera: ugrozu nacionalnog parka, ali i pitke vode za stotine tisuća ljudi.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI