Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
EKOLOGIJA / eu / MORE
Zbogom plastični rođendani: EU bi zabranila štapiće za uši, pribor za jelo, tanjure, slamke, štapiće za miješanje pića i držače za balone

Zbogom plastični rođendani:
EU bi zabranila štapiće za uši, pribor za jelo, tanjure, slamke, štapiće za miješanje pića i držače za balone

Iz Bruxellesa je danas stiglo priopćenje za tisak i javnost  Europske komisije naslovljeno Plastika za jednokratnu upotrebu: novim pravilima EU-a do smanjenja otpada u moru. Premda inače ne prenosimo EK-priopćenja, ovaj put to iznimno činimo, a vremenom ćemo pratiti što će se dalje događati s najavljenim predloženim mjerama kojima se nastoji zabraniti upotreba 1o plastičnih predmeta koji se nakon jedne upotrebe bace u smeće, odnosno na smetlište, u šume, more i oceane.

Zanimljivo, među ostalim se predlaže zabrana prodaje plastičnih štapića za uši, pribora za jelo, tanjura, slamki, štapića za miješanje pića i držača za balone. Čini se kako će europski rođendani i čišćenje ušiju uskoro biti drukčije nego do sad. Dakako, ima i ograda od zabrane: spomenute plastične drangulije će se i dalje moći prodavati ‘u slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative’. Piši propalo, zaključit će skeptici. Uostalom, pročitajte sami u priopćenju koje slijedi:

S obzirom na sve veću količinu štetnog plastičnog otpada u oceanima i morima, Europska komisija predlaže nova pravila na razini EU-a usmjerena na deset plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu koji čine najveći dio otpada na europskim obalama i u morima te na izgubljen i odbačen ribolovni alat.

Te dvije kategorije proizvoda zajedno čine 70 posto cjelokupnog morskog otpada. Nova su pravila razmjerna i prilagođena kako bi se postigli najbolji rezultati. To znači da će se na različite proizvode primjenjivati različite mjere. U slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi.U slučaju proizvoda za koje ne postoje očite alternative, naglasak će biti na ograničavanju njihove upotrebe putem smanjenja potrošnje na nacionalnoj razini, zahtjevâ koji se odnose na dizajn i označavanje te uvođenja obveza za proizvođače povezanih s gospodarenjem otpadom i čišćenjem otpada. Zahvaljujući novim pravilima, Europa će biti korak ispred u rješavanju problema koji ima globalne implikacije.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans, zadužen za održivi razvoj, izjavio je: „Ova je Komisija obećala da će biti velika u velikim stvarima, a da će ostalo prepustiti državama članicama. Plastični otpad bez daljnjega je velik problem te EU mora zajedničkim snagama raditi na njegovu rješavanju. Plastični otpad dospijeva nam u zrak, tlo, more i hranu. Zahvaljujući današnjim prijedlozima nizom mjera smanjit će se količina jednokratne plastike na policama naših supermarketa. Neke ćemo proizvode zabraniti i zamijeniti ih čišćim alternativama kako bi građani mogli i dalje koristiti svoje omiljene proizvode.“

Foto: Greenpeace

Potpredsjednik Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, dodao je: „Plastično zna biti fantastično, no plastične proizvode moramo koristiti odgovornije. Jednokratna plastika nije pametan odabir ni s gospodarskog ni s ekološkog gledišta, a današnjim prijedlozima poduzećima i potrošačima olakšat će se prelazak na održive alternative. Za Europu je ovo prilika da preuzme vodeću ulogu i stvori proizvode za kojima će još desetljećima postojati potražnja u cijelom svijetu te da iz naših dragocjenih i ograničenih resursa izvuče veću ekonomsku vrijednost. Osim toga, određivanjem cilja za prikupljanje plastičnih boca pridonijet ćemo prikupljanju potrebnih sirovina za iznimno razvijenu djelatnost recikliranja plastike.“

Na svjetskoj razini plastika čini 85 % morskog otpada. Plastika čak dospijeva ljudima u pluća i u hranu koju jedu, a još nije poznato kakav učinak na zdravlje ima mikroplastika u zraku, vodi i hrani. Rješavanje problema plastike nije fakultativno, a može donijeti nove prilike za inovacije, konkurentnost i otvaranje radnih mjesta.

Poduzeća će imati bolji položaj u odnosu na konkurenciju: ista pravila za čitavo tržište EU-a europskim će poduzećima biti odskočna daska za razvoj ekonomije razmjera i konkurentniji položaj na snažnom globalnom tržištu održivih proizvoda. Uspostavom djelotvornih sustava ponovne uporabe (npr. programa povratne naknade) poduzeća će osigurati stabilnu opskrbu visokokvalitetnim sirovinama. U drugim slučajevima, poticaji za traženje održivijih rješenja poduzećima će olakšati postizanje tehnološke prednosti pred globalnim konkurentima.

Različite mjere za različite proizvode

Nakon uvođenja mjera za rješavanje problema plastičnih vrećica 2015. 72 posto Europljana izjavljuje da su smanjili korištenje plastičnih vrećica (Eurobarometar). EU će svoju pozornost sada usmjeriti na deset jednokratnih plastičnih proizvoda i ribolovni alat koji zajedno čine 70 posto morskog otpada u Europi. Novim pravilima uvodi se sljedeće:

  • zabrana određenih plastičnih proizvoda: u slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi. Zabrana će se odnositi na plastične štapiće za uši, pribor za jelo, tanjure, slamke, štapiće za miješanje pića i držače za balone. Svi će se ti proizvodi ubuduće morati proizvoditi od održivijih materijala. Jednokratni spremnici za napitke u kojima se koristi plastika bit će dopušteni na tržištu samo ako imaju čepove i poklopce koji se ne skidaju.
  • ciljevi smanjenja upotrebe: države članice morat će smanjiti upotrebu plastičnih spremnika za hranu i čaša za napitke.To mogu učiniti donošenjem nacionalnih ciljeva smanjenja, ponudom alternativnih proizvoda na prodajnim mjestima ili zabranom dijeljenja jednokratnih plastičnih proizvoda bez naplate.
  • obveze za proizvođače: proizvođači će sudjelovati u troškovima gospodarenja otpadom i čišćenja te mjera za jačanje osviještenosti u vezi s korištenjem spremnika za hranu, ambalažnih vrećica i omota (npr. za čips i bombone), spremnika i čaša za napitke, duhanskih proizvoda s filtrima (npr. opušaka), vlažnih maramica, balona i laganih plastičnih vrećica. Industrija će dobiti i poticaje za razvoj manje onečišćujućih alternativa za te proizvode.
  • ciljevi prikupljanja: države članice morat će do 2025. organizirati prikupljanje 90 posto jednokratnih plastičnih boca za napitke, primjerice putem programa povratne naknade.
  • zahtjevi za označavanje: na određenim proizvodima bit će obvezne jasne i standardizirane oznake u kojima se navodi kako proizvod treba odložiti u otpad, kakav negativan utjecaj proizvod ima na okoliš i postoji li u proizvodu plastika. To će se odnositi na higijenske uloške, vlažne maramice i balone.
  • mjere jačanja osviještenosti: države članice morat će osvijestiti potrošače o negativnom učinku bacanja jednokratne plastike i ribolovnog alata te o dostupnim sustavima ponovne uporabe i mogućnostima gospodarenja otpadom za sve navedene proizvode.

Kada je riječ o ribolovnom alatu, koji čini 27 posto ukupnog otpada obali, Komisija postojeći okvir politika namjerava dopuniti programima odgovornosti proizvođača ribolovnog alata koji sadrži plastiku. Proizvođači plastičnog ribolovnog alata morat će snositi troškove preuzimanja otpada iz lučkih uređaja za prihvat te njegova prijevoza i obrade. Snosit će i troškove mjera za jačanje osviještenosti. Pojedinosti o novim pravilima za ribolovnu opremu dostupne su ovdje.

Sljedeći koraci

Prijedlozi Komisije sada se dostavljaju na donošenje Europskom parlamentu i Vijeću. Komisija poziva te institucije da prijedloge smatraju prioritetima te da Europljanima ponude konkretne rezultate prije izbora u svibnju 2019.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja Komisija će pokrenuti i informacijsku kampanju na razini EU-a kako bi naglasila važnost odluke potrošača o odabiru proizvoda te ulogu pojedinca u borbi protiv onečišćenja plastikom i otpada u moru.

Naravno, suočavanje s problemom morskog otpada generiranog u EU-u samo je dio globalne priče. Europska unija smatra da će preuzimanjem inicijative u tom području biti u dobrom položaju za poticanje promjena na globalnoj razini – putem skupina G7 i G20 te putem provedbe UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Kontekst

Današnjom inicijativom ispunjavaju se obveze preuzete u Europskoj strategiji za plastiku o rješavanju problema neučinkovitog i štetnog plastičnog otpada putem zakonodavnih mjera, koju su pozdravili Europski parlament i Vijeće te građani i dionici. Predložene mjere pridonijet će prelasku Europe na kružno gospodarstvo, ostvarivanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja te ispunjavanju EU-ovih obveza povezanih s klimatskim promjenama i ciljevima industrijske politike.

Današnja Direktiva temelji se na postojećim pravilima, kao što su Okvirna direktiva o pomorskoj strategiji i direktive o otpadu, a dopunjuje mjere poduzete radi suzbijanja onečišćenja mora, npr. u okviru Direktive o lučkim uređajima za prihvat, te predložena ograničenja povezana s mikroplastikom i oksorazgradivom plastikom. Njome se slijedi pristup sličan onome u uspješnoj Direktivi o plastičnim vrećicama iz 2015. koja je pozitivno prihvaćena i brzo rezultirala promjenama u ponašanju potrošača.

 

Predložena Direktiva rezultirat će ekološkim i gospodarskim koristima. Novim će se mjerama, primjerice:

  • izbjeći emisija 3,4 milijuna tona ekvivalenta CO2
  • izbjeći štete po okoliš koje bi do 2030. rezultirale troškovima od 22 milijarde eura
  • potrošačima po previđanjima uštedjeti 6,5 milijardi eura

Uz nova pravila i ciljeve povezane s otpadom na razini EU-a, donesene ovog mjeseca, nova pravila donose i jasnoću, pravnu sigurnost i ekonomiju razmjera potrebnu poduzećima u EU-u za preuzimanje vodeće uloge na novim tržištima inovativnih višenamjenskih alternativa, novih materijala i bolje osmišljenih proizvoda.

U skladu sa zahtjevima za bolju regulativu, prilikom pripremanja današnjeg prijedloga provedena su savjetovanja s dionicima, otvoreno javno savjetovanje i temeljite procjene učinka. U javnom savjetovanju koje se provodilo od prosinca 2017. do veljače 2018. 95 posto ispitanika složilo se da je rješavanje problema jednokratne plastike ne samo potrebno, već i hitno, dok je 79 posto izjavilo da smatra da te mjere treba poduzeti na razini EU-a ako želimo da budu djelotvorne. 70 posto proizvođača i 80 predstavnika robnih marki također je izjavilo da je potrebno djelovati, i to hitno.72 posto ispitanika smanjilo je korištenje plastičnih vrećica, od čega 38 posto tijekom zadnjih godinu dana.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori: nova pravila EU-a o plastici za jednokratnu uporabu

Informativni članak

Prijedlog Direktive o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš i Prilog

Procjena učinka i sažetak

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI