Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
HRVATSKA
The Guardianova top-lista foto: printscreen The Guardian)

Top lista The Guardiana:
Šibenik prvi, Zadar drugi, Sanremo treći

The Guardianova top-lista foto: printscreen The Guardian)

Evo sad vijesti zbog koje će se lokalni političari automatski početi hvaliti, premda ista s njima ima vrlo malo ili nikakve veze: britanski The Guardian je objavio svoju top-listu najboljih plažnih gradova u južnoj Europi. Na njoj je Šibenik zazuzeo – prvo mjesto (!). Slijedi ga Zadar, pa opjevani Sanremo… itd.

Kako kažu, Šibenik je poznat kao polazišna točka prema nacionalnim parkovima Krka i Kornati, ali taj tisućljetni grad je usput i bogat znamenitostima zbog kojih se gost u njemu može zadržati danima.

Spominju tako barove i restorane na šibenskoj rivi,  katedralu sv. Jakova kao UNESCO-vu kulturnu baštinu, labirint šibenske gradske jezgre, te tvrđavu sv. Mihovila kao ‘čarobno mjesto za ljetne koncerte na otvorenom’, te nedavno renoviranu tvrđava Barone ‘koja ima zadivljujući pogled’.

Preporučaju osvježenje na šljunčanoj plaži Banj, te restoran Tomaseo s pogledom na luku i jelima s cijenama od 12 britanskih funti.

-Započnite obrok s  carpacciom od hobotnice te nastavite s polagano kuhanom janjetinom – vele Guardianci

Vino & Ino

Za uvod u hrvatska vina otiđite u bistro Vino & Ino u starom gradu, preporučuju.

Što se tiče smještaja, turistima skreću pažnju na poluotok Mandalina i tamnošnji turski hotel D-resort i sobe za dvoje s pogledom na more i cijenom od – 152 funte za noć.

Mnogi od onih iz političkih struktura koji će danas cvjetati zbog top liste The Guardiana su se donedavno izrugivali uređenju plaže na Banju, a jednako tako su bili potpuno nezainteresirani za ideje i projekte obnove šibenskih povijesnih utvrda kada su im ih servirali entuzijastični građani. Valja se nadati kako sada isti neće pokvariti stečene pozicije na europskoj pozornici nekim megaprojektima betoniranja i apartmanizacije priobalnog pojasa oko Šibenika, a koji je zasad još uvijek relativno očuvan, te je jedan od razloga zbog kojega je zanimljiv turistima s nešto sofisticiranijim ukusom.

Treba se nadati i kako šibensko prvo mjesto neće donijeti stihijsku turistifikaciju grada, gentrifikaciju stare jezgre i druge nepovoljne posljedice prekomjerne i nagle eksploatacije grada i građana u turističke svrhe, a koja bi Šibeniku i Šibenčanima dugoročno mogla više naštetiti nego koristiti, s obzirom na postojeću infrastrukturu.

No to je neka druga priča, zato evo spomenute top ljestvice The Guardiana na kojoj je Šibenik uvjerljivo – prvi:

 1. Šibenik, Croatia
 2. Zadar, Croatia
 3. Sanremo, Liguria, Italy
 4. Sciacca, south-west Sicily
 5. Viana do Castelo, northern Portugal
 6. Peniche, central Portugal
 7. Sanlúcar de Barrameda, Cádiz, Spain
 8. San José, Almería, Spain
 9. Galaxidi, Gulf of Corinth, Greece
 10. Volos, Thessaly, Greece
 11. Saint-Jean-de-Luz, south-west France
 12. Sète, Languedoc, France

  The Guardianova top-lista foto: printscreen The Guardian)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI