Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Thompson oslobođen optužbe: Jesmo li, zapravo, već legalizirali “Za dom spremni!”?

Thompson oslobođen optužbe:
Jesmo li, zapravo, već legalizirali “Za dom spremni!”?

Prekršajni sud u Slunju oslobodio je optužbe glazbenika Marka Perkovića Thompsona da je na slunjskom koncertu 8. kolovoza prošle godine, u povodu proslave obljetnice Oluje, širio mržnju i remetio javni red i mir izvodeći pjesmu “Bojna Čavoglave” čiji je sastavni dio i ustaški pozdrav “Za dom spremni!” ZDS je zapravo tek “stih” Thompsonove ratne budnice, a kako nije proizveo negativne reakcije publike, niti narušio red i mir tijekom i nakon koncerta, nema razloga da bude sankcioniran, ocijenila je slunjska sutkinja. Koji je poučak ove presude? Je li ZDS kao pozdrav kvislinške, zločinačke NDH, dozvoljen ili zabranjen u javnom prostoru? Možda i legaliziran, samo to još nije objavljeno…

Vladino Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću napravilo je ćorav, oportunistički posao. Ni naši vrli akademici, u ulozi povijesnih arbitara, nisu se mogli posve odreći zloćudnog ustaškog pozdrava ZDS kao oživljenog relikta mračnog dijela hrvatske prošlosti, nego su ga preko HOS-a ugurali na mala vrata u javni prostor, dali mu legitimitet i na neki bizaran način ponovo mu udahnuli život. Za ovo ” vijeće mudraca”, skrojeno po volji i mjeri samog šefa Vlade Andreja Plenkovića, HOS ( Hrvatske oružane snage ) može koristiti poglavnikov pozdrav kao dio svoga grba otisnutog na zastavi koja se koristi u prigodi komemoracija i vojnih obljetnica HOS-ovih postrojbi. Ergo, već time ZDS nije ekskomuniciran iz javnog prostora, nego je štoviše, posredno legaliziran.

S obzirom da je Marko Perković Thompson kao pripadnik HOS-a ratne 1991. sa svojim suborcima i prijateljima branio rodne Čavoglave od srpskog agresora, a pjesmu sa spornim ustaškim pokličem napisao radi podizanja borbenog morala hrvatskih snaga, već sam taj kontekst njezina nastanka, kako se čini, dovoljan je alibi da se “Bojna Čavoglave” zajedno s pokličem ZDS, na svakom Perkovićevom koncertu slobodno izvodi, a da ne bude kvalificirana kao širenje govora mržnje. Iako ZDS po sebi i po svojoj autohtonoj, NDH pripadnosti, jest obilježje jedne fašističke tvorevine koja se hranila mržnjom, a ne ljubavlju. Baš kao što je i u Thompsonovoj “Bojni Čavoglave” revitaliziran ne zbog širenja mira, nego radi poticanja nacionalističkog naboja i mržnje kao borbenog stimulansa za HOS-ovog vojnika.

Apsurdno je, iracionalno i neozbiljno stajalište Povjerenstva da se ZDS zabranjuje kao pozdrav iz vremena ustaške, zločinačke NDH, ali se iznimno može koristiti za potrebe HOS-a čiji su pripadnici pod tom zastavom i pod tim proskribiranim pokličem ratovali i ginuli za Hrvatsku.

I osnivači i pripadnici HOS, jednako kao i Thompson, itekako dobro znaju da je pozdrav “Za dom spremni” bio službeni pozdrav ustaške NDH i poglavnika Ante Pavelića. Upravo zbog te neraskidive veze s NDH su sporni pozdrav i izabrali kao svoj znak prepoznavanja. Vrlo dobro Thompson zna što pjeva sve ove godine i kakve konotacije taj poklič ima. I s posebnom gordošću ga kliče. Na radost svojih štovatelja. Kod kojih time samo dodatno podiže temperaturu i provocira nacionalističke strasti. A što je to ako ne širenje mržnje?

Zašto je HOS odabrao crne uniforme, crne zastave, grb s Pavelićevim ZDS, zašto IX bojna HOS-a u Splitu slavi 10.travnja svoje obljetnice, baš kad je i NDH ustanovljena, zašto se nazvala po ratnom zločincu Rafaelu Bobanu, zašto je Thompson izabrao biti baš pripadnik HOS-a? Zar je to niz slučajnosti ili posve razvidna namjera rehabilitacije poraženog ustaškog režima i revizije povijesne uloge kvislinške države koja je trgovala svojim teritorijem i svojim narodom?

Prema tome, cinično je hiniti kako se radi o domoljubnom, ili još gore- starom hrvatskom pozdravu. Sasvim su drugi porivi i namjere onih koji su ZDS ponovo uveli u hrvatski javni prostor, istiskujući iz njega antifašizam, pače i obračunavajući se s njime kao navodnim komunističkim recidivom i time kompromitirajući europski put hrvatske države.

Nije ovdje ključno pitanje je li Thompson trebao biti kažnjen zbog “neustavnog stiha”. Pitanje je jesmo li mi zapravo ZDS legalizirali, ali se to ne usudimo priznati i potvrditi zakonom, radi osude europskog okruženja, pa od slučaja do slučaja mudroslovimo oko konteksta njegove upotrebe. A u međuvremenu smo izgubili cijele generacije odgajajući ih na tezi kako je NDH, implicite i njezin službeni pozdrav ZDS, bila izraz ” povijesne težnje hrvatskog naroda”, a Za dom spremni stari hrvatski pozdrav, kako to podučava mlade i sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI