Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
FOTOMORGANA
Proslava Sudamje na splitskoj rivi (foto: Ivica Bošnjak)

Sudamja:
Proslava u gradu podno Marjana i Karepovca

Proslava Sudamje na splitskoj rivi (foto: Ivica Bošnjak)

Danas se u Splitu, gradu podno Marjana i Karepovca proslavlja Dan grada Splita, odnosno tzv. Sudamja, što znači praznik sv. Duje.

Sv. Duje ili Dujam je navodno došao iz Sirije, pa je u Solinu 20 godina bio biskup, ali ga je onda, kako kaže katolička crkva, iz nekog razloga  304. godine car Dioklecijan osudio na smrt.

Dakako, procesije, koncelebrirarane i druge mise naš katolički državni vrh ne propušta ni za živu glavu, pa će u procesiji i misi koja počinje za pola sata sudjelovati i predsjednica države Hrvatske K. Grabar Kitarović, koja je često pred oltarima, kao i lokalna vlast.  Lokalni dužnosnici danas slave i zato jer je njima neradan dan.

Zbog Sudamje svake godine, pa tako i danas, po rivi ima štandova prepunih drvenih klepetala, žlica, metli, plastičnih pištolja, balona punjenih helijem, ćevapa, krunica, uštipaka itd.

Dijelić pripremnih zbivanja je bio i ovaj klaun, kojega je u skoku na pozornici na splitskoj rivi uhvatio naš prijatelj, odličan fotograf Ivica Bošnjak.

Jedna izvrsna fotografija govori više od tisuću drvenih žlica.

Splićanima želimo da im doista na dobro dođe Sudamja, odnosno da ih ne uguši smrad sa brda smeća s Karepovca, da im se voda u špinama ne postane blatna kada padne kišica, da im rubne gradske četvrti ne izgledaju kao Bejrut, da ih prekomjerno turističko granatiranje ne istjera iz vlastitog grada itd.

Proslava Sudamje na splitskoj rivi (foto: Ivica Bošnjak)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI