Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
POVIJEST/SADAŠNJOST
(Foto: Tris)

Sjećanje na Radu Končara i drugove:
‘Još malo pa će partizane proglasiti teroristima!’

(Foto: Tris)

Na današnji dan prije 76 godina na u Šibeniku okupacijske fašističke snage streljale su grupu partizana, među kojima i Radu Končara, sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske. Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Šibenika tim je povodom položila vijence u Spomen-parku Šubićevac.

Predsjednik Udruge, Zoran Restović, podsjetio je da su na Šubićevcu, u četiri navrata, streljana 43 borca za slobodu, a ukupno je, streljanjem ili vješanjem, likvidirano 729 građana sa šibenskog područja.
– Za više od četiri stotine njih, danas nema ni spomena. Ploče na kojima su bila njihova imane, skinute su ili razbijene. Njihova se sudbina više ne spominje na satovima povijesti, njihova ih se sredina u najmanju ruku srami. Sadašnjim tumačima povijesti oni su najveći trn u oku, još malo pa će borce koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu proglasiti teroristima. Za dalmatinske antifašiste tvrde da su bili prevareni od tamo nekih crnih komunista. Bili bi sretni da su svi Šibenčani poginuli na Sutjesci, ili da su Srbi, i tako ih prikazali kao one koji su ustali protiv legalne Nezavisne Države Hrvatske. Ali nisu! Od 535 poginulih Šibenčana na Sutjesci, 468 su bili Hrvati, od čega je komunista bilo 94 – rekao je Restović.

Zoran Restović, predsjednik UABA-e (Foto: Tris)

Zoran Restović je istaknuo da se tih žrtava više ne sjećaju ni saborski zastupnici, kao ni predsjednica Republike Hrvatske, te da ni ne očekuje da se za ovakve komemoracije izdvaja novac iz proračuna.
– Ali za njihove krvnike se izdvaja! Na Bleiburg je išlo 172 delegacije gradova i općina na proračunski trošak, troškove svih autobusa platio je Sabor Republike Hrvatske. Kao da su Hrvatsku u ovim granicama stvorile Pavelićeve ustaše, a ne Titovi partizani – istaknuo je Restović.
– Danas se pokušavamo sjetiti svih onih koji su likvidirani bez mogućnosti obrane. Koji su streljani, vješani i klani bez mogućnosti da im vrate – čulo se s govornice. – Ali krvnicima je vraćeno, njihovi zločini su plaćeni, a žrtve su bile osvećene. Danas ne možemo obećati da će se ploče s njihovim imenima vratiti, ne možemo obećati da će se spominjati na satovima povijesti, ne možemo obećati da će njihova stratišta obilaziti đaci, ne možemo obećati da će njihova djela biti inspiracija budućim generacijama. Ali možemo obećati da ćemo ih se sjećati, da ćemo spomen na njih čuvati, da ćemo njihovu istinu braniti, da ćemo njihove snove snivati.
Članovi i simpatizeri Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Šibenika na kraju skupa odnijeli su karanfile na stupove na kojima su streljani Rade Končar i njegovi suborci.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI