Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Ronkov obračun s njim(a) ili nova destrukcija SDP-a za račun Plenkovića i HDZ-a…

Ronkov obračun s njim(a) ili nova destrukcija SDP-a za račun Plenkovića i HDZ-a…

S Davorom Bernardićem SDP nema budućnosti i to nije nikakva novost, samo što je većina socijaldemokratskog društva još nije apsolvirala. Ali nema budućnosti za SDP ni pod uvjetima sad već bivšeg SDP-ova veterana Zdravka Ronka. Ili Bernardić ili ja, za oba u SDP-u nema mjesta. Kad Bernardić ode iz SDP-a ja ću se vratiti. Tako je stvari postavio Ronko. Ali, tako se to ne radi. Jer SDP nije tek Davor Bernardić. Da jest, ta bi stranka bila i daleko lošije rangirana negoli trenutno jest. No, još živi na staroj slavi, još uvijek ima popusta kod birača i simpatizera koji vjeruju da je Bernardić ipak više prolaznik, negoli SDP-ov lider.

Što je Ronko htio svojim konfuznim, dominantno destruktivnim, i svakako suspektnim postupkom spektakularnog izlaska iz stranke s kojom je drugovao četvrt stoljeća, i to baš u trenutku najveće krize HDZ-ove vlade, teško je reći. Pogotovo kad svoju tek stečenu stranačku neovisnost, Ronko u istom paketu velikodušno stavlja na dispoziciju HDZ-u i njihovom destabiliziranom šefu Andreju Plenkoviću, bude li mu njegov glas trebao. Tim hazarderskim činom hinjene samosvijesti zapravo je sam doveo u pitanje iskrenost svog, navodno, protestnog, demonstrativnog izlaska iz “Bernardićevog SDP-a”. I ne samo to. Ono dobro što je u toj stranci učinio, umjesto da kapitalizira na kraju svoje političke i radne karijere, doveo je u pitanje. Jer, “usluga” koju je učinio Plenkoviću u trenutku kad je ostavka ministrice Martine Dalić i kompromitiranje procesa restrukturiranja Agrokora top-tema, nema cijenu…

Egzibicionizam veterana

Nakon njegova javnog elaboriranja razloga koji su ga naveli na ovako egzibicionistički razlaz sa strankom, zajedno s još desetak njemu odanih požeških SDP-ovaca, koliko god bi nepristran čovjek mogao prihvatiti makar dio argumentacije, ostaje u zraku veliko pitanje zbog čega netko na korak do 70-te godine života radi predstavu od toga. Zašto se Ronko nije jednostavno distancirao od SDP-a, zbog suštinskog neslaganja s politikom aktualnog stranačkog vodstva i nastavio odrađivati zastupnički mandat naprosto po vlastitoj savjesti? Mogao se pasivizirati, mogao je i istupiti iz SDP-a, ali zbog čega trenutna potreba zastupnika da svoj mandat, osvojen ipak na listi SDP-a, nudi glavnom političkom suparniku, HDZ-u? Što je u tome dobro, pošteno, principijelno, na korist građana ili ma koga, osim, eventualno samog Ronka?
Jer, požeški župan i glavni čovjek SDP-a u Požeško-slavonskoj županiji, iz najnižih pobuda nudi glas Plenkoviću i HDZ-u, da bi spriječio izvanredne izbore i, kako kaže, zločinačke namjere Davora Bernardića da se uhljebi u velikoj koaliciji. Ne zbog interesa države i njezinog naroda kojemu novi izbori samo uzimaju iz džepa, a ne donose ništa u njega, nego zbog animoziteta prema čelniku svoje stranke čije, navodne, planove želi pod svaku cijenu osujetiti. U tu svrhu, može njegova “mala koalicija” s HDZ-om, ali ni pod cijenu života ne dolazi u obzir “velika”. Zbog Bernardića u njoj. Zbog njegova komoditeta i uhljebničkog mentaliteta kojega Ronko ne podnosi, i htio bi svome dojučerašnjem šefu i kolegi napokon izmaknuti te udobne stranačke jasle na kojima, kako veli, vječito parazitira. Mora otići u školu, predavati đacima fiziku i napokon osjetiti kako stvarni svijet živi, kako se teško zarađuje za kruh, usput je docirao Bernardiću.

Ronko, tko su oportunisti i poltroni SDP-a?

Zar je Davor Bernardić jedini koji je fiziku ( ili ma koju struku) mijenjao za politiku? Je li Ronko i njih dosad prozivao? Ili se obračunava samo s Bernardićem, za kojega je još prije dvije godine ( u svibnju 2016. ) tražio izbacivanje iz stranke, ali je tadašnji šef SDP-a Zoran Milanović njegov prijedlog jednostavno ignorirao.
Uostalom, i Ronko je veći dio svog života profesionalni političar. Iako ekonomist po struci, nekadašnji inspektor prihoda u Poreznoj upravi, a od 1991.- 1994. rukovoditelj inspekcije prihoda, potom vlasnik privatne tvrtke za porezno-financijsko savjetovanje, kad je preko sindikata ušao u svijet politike više se iz nje nije dao. Niz godina je bio sindikalni aktivist, potom je 7 puta biran za predsjednika požeškog SDP-a i 7 puta za čelnika županijskog SDP-a, četiri puta za gradonačelnika Požege, a danas je požeško-slavonski župan. Biran je u tri zadnja saziva Sabora. Iz politike će očigledno i u mirovinu.
-Žao mi je, dalje ne ide, fitilj je dogorio, zvijezda je zgasnula. I to je kraj- napisao je Ronko u svojoj ostavci.
– Zajednički izlazak iz članstva desetak uglednih, zaslužnih i iskusnih članova SDPH Požega, s kojima sam i sam dugo i ponosno nosio stijeg Račanove stranke, doprinosio njenoj snazi i usponu te promicao njene časne vrijednosti, bila je crta preko koje se dalje nije moglo- patetično će na rastanku optužujući Bernardića za neronovsko ” urušavanje i sveopće razaranje stranke” čime liječi svoju nesposobnost i frustracije.
– A to što nema dovoljno kritične mase da se taj brzorastući tumor zaustavi i odstrani, uzrok je u sveprisutnom oportunizmu i poltronstvu koje je zavladalo SDP-om, na žalost, na putu bez povratka- ocijenio je, podjsećajući kako je 2016. na sjednici Predsjendištva SDP.a u Crikvenici pokušao zaustaviti Bernardića u njegovom tornadu SDP-om. Ali, na dušu svima koji su ga tada podržali, i još mu dali vjetra u leđa- zaključio je Ronko. I otišao.Kamo?

Bernardić kao Terminator

Navodno na dogovor s HDZ-om. Kažu da je viđen s Milijanom Brkićem. Je li se obećao Vasi? O tome se do daljnjega može samo spekulirati. Ali, da Ronko nije napustio SDP isključivo zbog neslaganja s vrhom stranke i napose s njezinim formalnim vođom, jasno je iz njegove najave potpore Plenkoviću. Bernardić je, ma koliko ga ne prihvaćao i ne slagao se s njim, ipak samo alibi za Ronkov salto-mortale na kraju političke karijere.
I prije Ronka iz SDP-a su otišli neki zastupnici. Tomislav Žagar, primjerice.  Mirando Mrsić je izbačen. Ali nije koketirao niti paktirao s HDZ-om.  Mirando Mrsić je zbog kritiziranja vodtsva stranke izbačen iz SDP-a. Nije odmah zakucao suparnicima na vrata. Otišao je i Saucha. Da bi bio jezičac na HDZ-ovoj vagi. I koliko-toliko siguran…
Što Ronku treba, a tvrdi da je sve u životu riješio, djecu zbrinuo, obitelj situirao? Vidjet ćemo. Svakako, odlazak požeškog glavnog brenda SDP-a nije motiviran tek otporom prema Bernardiću kojemu se štošta može zamjeriti i za kojega bi vjerojatno bilo najbolje da se nikad nije upustio u politiku. Ali Bernardić nije oktroirani predsjednik stranke, nije došao na čelo SDP-a silom, a niti se silom na vrhu održava. Ima legitimitet stranke i članstva, legitimitet izbora. Tko ga je birao? Poltroni i oportunisti? Zašto se s njima Ronko ne obračuna, zašto ih poimenice ne prozove i učini vidljivima i odgovornima za demontiranje SDP-a? Nije Bernardić sam, poput Terminatora…

Nužno zlo

Njega održavaju oni koji trebaju tu Berinu sjenu jer ih ona štiti od odgovornosti, a uživaju sve privilegije i svu moć koja iz prve stranačke pozicije proizlazi. Njima treba Davor Bernardić ma koliko to poražavajuće i razorno djelovalo na SDP. No, što radi Zdravko Ronko? Kune se u ljubav prema SDP-u i hrli u zagrljaj HDZ-u.
Ništa novo u politici, dapače, reklo bi se da je to prevladavajući mentalitet političkih pregalaca. Oportunizam, udvorništvo, pragmatičnost, neprincipijelnost, podmetanje, neiskrenost, licemjerje… Zbog svega toga i zbog takvih ljudi kao što je HNS-ov Ivan Vrdoljak, ili posrnuli SDP-ov Tomislav Saucha, ili danas Zdravko Ronko , običan svijet prezire politiku i ne vjeruje političarima. Oni su tek nužno zlo koje nije moguće izbjeći. Kamo sreće da se bar u izboru tog zla odabere makar ono manje…

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI