Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
FILM / LJUDI
Liviu Tipurita

Redatelj Liviu Tipurita:
Snimanje dokumentarca o romskoj glazbi na trenutke je bilo vrlo opasno

Liviu Tipurita

Razgovor s rumunjskim redateljem, čiji će film ‘The New Gypsy Kings’ ovoga ljeta u Šibeniku doživjeti hrvatsku premijeru.

Festival glazbenih dokumentaraca, Solo Positivo Film Festival, i ovoga će se ljeta skrasiti u Šibenik, točnije na tvrđavu Barone. I dok se će repertoar 9. izdanja festivala saznati na skorašnjoj tiskovnoj konferenciji, portal TRIS je dobio priliku kratko porazgovarati s autorom koji je svoj dolazak u Šibenik već potvrdio. On je Liviu Tipurita, višestruko nagrađivani rumunjski redatelj s londonskom adresom, čiji će film “The New Gypsy Kings” u Šibeniku doživjeti hrvatsku premijeru.
Dokumentarac “The New Gypsy Kings” insajderska je priča o svijetu superbogatih romskih pop-zvijezda, svijetu brzih automobila, raskošnih vila i kriminala.
Liviu Tipurita kaže da je oduvijek bio fasciniran romskom kulturom. – Rodio sam se i odrastao u Transilvaniji. Romi su oduvijek bili stalna tema u mom privatnom i profesionalnom životu. Tijekom godina, napravio sam nekoliko dokumentaraca o Romima. Zaista volim romsku glazbu. Još od djetinjstva sam vrlo opsesivno slušao tu glazbu i tragao za novim glazbenicima, novim zvucima.
Tipurita svoju opčinjenost romskom glazbom podvlači i tvrdnjom da nikad nije propustio koncert nekog romskog benda u Londonu. – Nikad! A i brojni glazbenici postali su mi prijatelji. Volim to kromatično bogatstvo, tu strast, tu mješavinu tuge, melankolije i pune duše. Fasciniran sam time da je to sve u isto vrijeme i jednostavno i sofisticirano, i formalno i vrlo slobodno. Volim te improvizacije i te lude ritmove.

Liviu Tipurita

Film “The New Gypsy Kings” bavi se popularnim podžanrom romske muzike, nazvanim “manele”, a koji je usko vezan uz kriminalne krugove. Bilo je neminovno da Liviu Tipurita tijekom snimanja filam dođe u kontakt s poprilično opasnim ljudima.
– Dvije sam godine proveo upoznavajući svijet manelea i mogu reći da je ovo jedan od najtežih filmova koje sam ikad napravio. Bilo je trenutaka kad je bilo vrlo opasno, frustrirajuće. Skoro sam oglušio nekoliko puta. Manele se svira vrlo glasno. I da, družio sam se s nekim vrlo opasnim tipovima tijekom snimanja. Moj kredo kao redatelja jest da ja nisam tu da im sudim, nego da ih razumijem. Uspješni kriminalci su vrlo inteligentni ljudi. Jednom kad te puste da radiš, kad ti vjeruju, onda će se i oni otvoriti. Povjerenje je ključna riječ. Moj najveći strah nije bio strah za vlastitu sigurnost. Plašio sam se da neću uhvatiti taj nevjerojatni svijet i na pravi način prikazati ovu priču – kazao nam je Tipurita.
“The New Gypsy Kings” je snimljen 2016., a Liviu Tirupita u svojoj filmografiji dosad broje trinaest dokumentanih naslova. Član je BAFTA-e, Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti. – Volim glazbene dokumentarce – reći će. – Zadnjih godina gledao sam i glasao za neke stvarno izuzetne filmove, poput “Searching for Sugarman”, “20 Feet from Stardom” ili pak “Oasis: Supersonic”, koji će, koliko čujem, također biti prikazan i u Šibeniku. Volim takve inspirativne priče, a glazbeni dokumentarac vas može inspirirati na brojne načine. Drago mi je kad vidim da se ovaj žanr razvija. Zadnjih godina je sve priznatiji i od strane britanske i američke akademije, ali i od svih značajnijih svjetskih festivala, što je dobra stvar. Zato mi je drago da dolazim na Solo Positivo Film Festival koji je u cjelosti posvećen ovom žanru. Mislim da s više ovakvih festivala možemo očekivati i više dobrih glazbenih dokumentaraca, a samim time i svijet bi mogao postati bolje mjesto.
Posjet Šibeniku, bit će prvi dolazak Livia Tirupite u Hrvatsku. – Vrlo sam uzbuđen zbog toga. I to zbog dva razloga. Prvi je taj da volim festivale koji pozivaju autore da predstave svoje filmove. Oni stvaraju platformu za otvoren i izravan dijalog, nude publici jedno posebno iskustvo, bolje razumijevanje filma i stvaranja filma uopće. Takvi festivali ne samo da stvaraju sofisticiraniju publiku i šire ljubav prema filmskoj umjetnosti, nego izravno razvijaju nove generacije filmskih autora. Kad sam ja ulazio u ovaj svijet, ništa me više nije inspiriralo nego prilika da susretnem i družim se s autorima kojima sam se divio. Činjenica da Solo Positivo Film Festival ide tim putem jest za veliki pljesak. A kao drugo, svi mi pričaju da je Hrvatska prelijepa zemlja, predivne obale, bogate kulture i sjajne hrane. Kombinacija čistog mora, sjajnih ljudi, prirodnih ljepota, dobre hrane, filma i glazbe upravo je na tragu onoga što ponajviše volim – istaknuo je Liviu Tipurita.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI