Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
POLITIKA
Potpredsjednica Vlade Martina Dalić podnijela ostavku

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić podnijela ostavku

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji, koja je sazvana u Banskim dvorima danas u 14 sati, premijer Andrej Plenković izjavio je da je odlučeno da potpredsjednica Vlade Martina Dalić podnese ostavku.

– Nakon jučerašnjeg razgovora Martina Dalić i ja smo to odlučili. Ja sam njenu ostavku prihvatio – izjavo je Plenković.
Premijer je nadalje objašnjavao okolnosti u kojima je napisan Lex Agrokor, zakona čije je nastajanje u središtu “afere Hotmail”. Podsjetimo, radi se o mailovima koje je objavio portal Index, koje je Martina Dalić u vrijeme nastajanja Lex Agrokora izmjenjivala s grupom odvjetnika i konzultanata. Iz mailova je razvidno da su zakon radili isti ljudi koji su kasnije bili angažirani u procesu restrukturiranja kompanije.
– Vlada je stala iza prijedloga zakona, Sabor je usvojio zakon. A zakon je imao vrlo važnu odredbu da se aktivira na zahtjev društva na koji se odnosi. I to je vrlo važno. Da nije bilo zahtjeva ivice Todorića, zahtjev ne bi bio aktiviran. Imenovanjem izvanrednog povjerenika u iznimno kratkom roku, u nekoliko dana, dogovoren je novi kredit. Ta činjenica kupila je ključno i bitno potrebno vrijeme da se pristupi procesu restrukturiranja. I to treba naglasiti – rekao je Plenković.
– Sada kada smo u fazi finalizacije nagodbe i kada će ovaj zakon, ovoga tjedna na razini EU, postati pravne stečevine EU, onda danas možemo reći da su temeljni ciljevi našeg angažmana, temeljni strateški cilj ostvarili. Iz mog aspekta i stavljanja na stol mog političkog kredibiliteta u nizu situacija, iz aspekta države ostvarili smo strateški cilj. Zadovoljan sam. Žao mi je što Dalić napušta ovu Vladu. Svojim je iskustvom dala veliki doprinos – naglasio je premijer.
Martina Dalić novinarima je danas rekla da ne želi biti uteg Vladi. – Kao što je predsjednik Vlade istaknuo, podnijela sam neopozivu ostavku na mjesta potpredsjednice Vlade i ministrice.
– Ja sam dobila zadatak spriječiti propast Agrokora, okvir za to je stvoren u suradnji HDZ-a i Mosta i ja sam to provela”, nastavila je bivša ministrica. – Velika je sreća strastvenih kritičara ovog procesa što ih nije dopala ova zadaća i dalje im stoji da mogu za to zapaliti svijeću na Kamenitim vratima. Očekujem da će biti istraženo tko je objavio fragmente dopisivanja potpredsjednice Vlade. To je kazneno djelo po našem zakonu.
Martina Dalić je na kraju svog obraćanja istaknula da nije napravila ništa pogrešno i nezakonito.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI