Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
cvijeće
Ruža, delikatna, lijepa i trnovita (foto Tris)

Posadi cvijet, probudi svije(s)t u Šibeniku:
Gdje raste cvijeće, raste i nada

Ruža, delikatna, lijepa i trnovita (foto Tris)

Posadi cvijet, pokaži svije(s)t – naziv je dvodnevne rascvjetane manifestacije koja se u Šibeniku 11. i 12. svibnja ove godine događa po drugi put. Sadit će se cvijeće, razmjenjivati sadnice i sjeme cvijeća, praviti napitci, svirati, plesati, bojati keramički ‘pitare’… a dolazi i popularna TV-vrtlarica Kornelija Benyovski Šoštarić vele organizatori:  Udruga Terra, turistička agencija Šibenik Plus i Turistička zajednica grada Šibenika.

– Veliki interes koji je probudio prošlogodišnji projekt „Posadi cvijet, probudi svije(s)t“ potaknuo je organizatore da se ponovi i ove godine s intencijom da ova manifestacija postane opetovano proljetno događanje u našem gradu. Kao što poslovice kaže „Gdje raste cvijeće, raste i nada“, nadamo se da će i ove godine veliki broj naših sugrađana sudjelovati u događanju. Podsjetimo se, prošle godine, na prvom događanju održanom u Gradskoj knjižnici nismo uspjeli smjestiti sve zainteresirane na predavanju televizijske Vrtlarice – Kornelije Benyovski Šoštarić, prijave za vođenu sadnju u Mediteranskom vrtu sv.Lovre su popunjene u rekordnom roku, a sajam cvijeća na Maloj loži je dobio epitet ‘francuske Provanse’, događaj koji će grad Šibenik pamtiti po trgu punom cvijeća, djece, smijeha, glazbe i prije svega po ljudima dobre volje da naš grad procvjeta – kaže Tina Vickov, organizatorica iz Šibenik Plusa. 

Televizijska Vrtlarica  Kornelija Benyovski Šoštarić će u Šibeniku saditi cvijeće dva dana za redom, kažu.

– Koliko je i sama Vrtlarica zainteresirana za uspjeh projekta, govori nam informacija da je njena matična kuća, Hrvatska radio televizija, snimala emisiju „Vrtlarica“ u Šibeniku, povodom i za vrijeme trajanja projekta „Posadi cvijet, probudi svije(s)t“ prošle godine i upravo s lijepom šibenskom pričom otvorila ovu sezonu „Vrtlarice“ na HTV-u. Šibenik je inače grad Robeta Visianija, vrsnog botaničara i hortikulturnog umjetnika. Ovim projektom odajemo počast njemu, prošlosti na koju smo ponosni i dajemo zalog boljoj i ljepšoj budućnosti našeg grada. Cilj projekta je osim uljepšavanja ulica, trgova, kala i prozora stare gradske jezgre, dugoročna osvještenost o brizi i radu na hortikulturi u našoj sredini, od svakog njenog člana ponaosob- veli Tina Vickov.

Evo i programa dvodnevnog projekta koji će se održati 11. i 12.svibnja u šibenskoj staroj gradskoj jezgri:

PROGRAM:

11.svibnja od 17.00 do 20.00 sati / Masna ulica – Trg Mala Loža

POVRATAK MEDITERANU“

PREDAVANJE – televizijske i naše ‘Vrtlarica’, Kornelije Benyovski Šoštarić, koja je ponovno s nama u našem gradu. U ovom predavanju s posebnim osvrtom na mediteranske vrste cvijeća, saznat ćemo mogućnosti i dobiti korisne smjernice u sadnji i uzgoju bilja i cvijeća u staroj gradskoj jezgri.

RADIONICA – osim zanimljivih savjeta i stjecanja novih znanja imat ćemo priliku zasukati rukave i steći praktična znanja sadnje i uzgoja cvijeća. Za ovaj dio projekta broj sudionika je ograničen i potrebne su pravovremene prijave radi osiguranja tehničkih uvjeta i sredstava za rad. Zainteresirani se mogu prijaviti na adresu: info@sibenikplus.com

Ruža, delikatna, lijepa i trnovita (foto Tris)

12. svibnja od 10.00 do 15.00 sati / Trg Mala loža

GDJE RASTE CVIJEĆE, RASTE I NADA“

SAJAM CVIJEĆA I UMJETNOSTI INSPIRIRANE CVIJEĆEM

  • prodaja i kupovina cvijeća i opreme za cvijeće,

  • razmjena sadnica,

  • sadnja cvijeća,

  • likovna radionica,

  • radionica oslikavanja lončanica,

  • DJ, osvježavajući napitci s mediteranskim biljem.

    Ruža: delikatna, lijepa i trnovita (foto Tris)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI