Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Plenković “vjerodostojno” tone u glibu oko Agrokora

Plenković “vjerodostojno” tone u glibu oko Agrokora

Afera Hotmail i dalje odnosi “žrtve”, a na stolu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa gomilaju se predmeti.  SDP predlaže Povjerenstvu da pokrene postupak protiv premijera. Odvjetnička komora je, kako javlja Hina, već pokrenula stegovne postupke protiv odvjetnika iz afere Hotmail, Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka, te njihovog kolege Tina Doličkog, savjetnika bivšeg izvanrednog vladinog povjerenika za Agrokor, Ante Ramljaka, inače i zastupnika američkog “lešinarskog” Knighthead fonda. Boris Šavorić se pretvara u ključnog igrača koji bi mnoge, a ne samo Martinu Dalić, mogao stajati glave. Pa i premijera. Iako ga nitko nije znao niti je s njim bio u ikakvim odnosima… 

Odvjetnički trojac Komora tereti  za nesavjesno obavljanje odvjetničkih poslova, odnosno nestručno zastupanje stranke, a Borisa Šavorića i za odavanje odvjetničke tajne i narušavanje ugleda  odvjetnišva, zbog čega mu prijeti izbacivanje iz Komore. Šavorić i Smrček su bili dio tima bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, angažirani na pisanju Lex Agrokora, iako je njihov odvjetnički ured istodobno zastupao rusku VTB banku, kreditora, a i budućeg izglednog vlasnika Agrokora. Kud ćeš većeg i eksplicitnijeg sukoba interesa?!

Istodobno se otkriva i da je 2016. predizborni spot HDZ-a s Andrejem Plenkovićem u glavnoj roli, pod sloganom “Vjerodostojno”, sniman i u Šavorićevom luksuznom uredu. A činilo se da baš nitko, ni potpredsjednica ni predsjednik Vlade, sa kontroverznim odvjetnikom nije ni u kakvim odnosima, bezmalo da se nikad nisu ni sreli…

Kad, što? Premijer sada priznaje da su pohađali istu školu, da su generacijski blizu, Šavorić je tek godinu mlađi, poznaju se, dakako, ali nisu bliski. No, Božo Petrov, koji se nakon “zavjeta šutnje” napokon oglasio, proziva izravno premijera za angažman Borisa Šavorića na pisanju lex Agrokora. Plenković ga je, kaže, osobno predstavio kao pravnog savjetnika koji će pomoći pri izradi financijskog plana u modelu rješavanja slučaja Agrokor. Premijer to demantira, nikoga on nije osobno doveo u tim za Lex Agrokor, ne sjeća se tko je koga zvao ili doveo, i čini se sve teže podnosi pritisak kojem je izložen. Dobar glas već je izgubio…

A mailovi  na Indexu ne prestaju curiti, izlaze u serijama i svaki dan iznova skandaliziraju javnost onim što se otkriva iz prepiske grupe Borg, predvođene bivšom Plenkovićevom ministricom gospodarstva. Najnovije otkriće govori kako se Borg nije bavio samo Agrokorom, nego je u dogledno vrijeme trebao odraditi i posao prodaje HEP-a radi otkupa dionica Ine.

– Bravo- svaka čast! Na kraju je to bilo ipak jedno lijepo iskustvo. Ja se nadam da će Rusi kupiti barem 3 mjeseca vremena da nam prođe jedan IPO-čić (kad već nije HEP) u svibnju. A onda nakon toga, neka ljeto započme u bojama našeg zakona- stoji u jednom od najnovijih inkriminirajućih “borgovskih” mailova objavljenih na Indexu. Očigledna je namjera “ekipe za specijalne zadatke” da omasti brk ne samo Agrokorom, nego i HEP-om.

SDP skače na noge. Njihov predsjednik Kluba zastupnika Arsen Bauk dvoji znaju li oni (HDZ-ovi prvaci) što govore i što uopće rade. Poziva Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da pokrene postupak protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića zbog kršenja načela djelovanja dužnosnika, javlja N1.

-Niti je čuvao svoju vjerodostojnost, kao ni dostojanstvo dužnosti koju su mu povjerili građani. Nije snosio ni političku odgovornost zbog pogrešaka koje je napravila ministrica u njegovoj Vladi, i to u grupi u kojoj je i on sam sudjelovao. Snimao je spot u odvjetničkom uredu, a nakon toga se pravio da tu osobu ne poznaje. Godinu dana je šutio o činjenici koju su prenijeli mediji da je riječ o Šavorićevom zakonu. Pravio se da ne zna ništa, a šutio je i godinu dana od donošenja Lex Agrokora, o načinu na koji je taj zakon nastajao- izjavio je Bauk.

Može li to Andrej Plenković politički preživjeti.?

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI