Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
POLITIKA
Nema mira pod SDP-ovim krovovima: Bauk isprovocirao Marasovu ostavku

Nema mira pod SDP-ovim krovovima:
Bauk isprovocirao Marasovu ostavku

Ni ljubavi ni sloge u SDP-u! S Bernardićevom zaslugom ili bez nje. Igra i Bauk kao “poticajni faktor”.  Za novu uzbunu. Nova konfrontiranja. Baukov je amandman za pravila o unutarstranačkim izborima, usvojen u nedjelju na Glavnom odboru, naljutio Gordana Marasa , duboko nezadovoljnog s “nedemokratskom logikom koja dobiva prostor u SDP-u”. Najavio je žustro  ostavku na dužnost potpredsjednika Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru. O tome je obavijestio elektronskom poštom stranačke čelnike i članove Kluba. Ne želi s njima imati posla. Tako se strašno “užgao”…

Amandman kaže da dužnosnici koji su ignorirali bar pola sjednica stranačkih tijela na koja su pozivani, neće moći biti kandidirani na čelne stranačke dužnosti. Marasa je “restriktivni” Baukov prijedlog razljutio jer je i sam kandidat za šefa zagrebačke gradske organizacije SDP-a, a očito nije sklon takvom filtriranju stranačkih potencijala.
Stvar je pokušavao spašavati pomirljivi Zlatko Komadina, koji je pribjegao kompromisu, pa Baukov amandman proglasio logičnim ali politički neispravnim. I tako , puno buke ni za što, pa će amandman pričekati, a u kandidature mogu svi, pa i Maras. Bit će im oprošteno što su bojkotirali pozive za stranačke sastanke. Što je bilo , bilo je, veli Komadina, nećemo nikoga kažnjavati za ono što je bilo u prošlosti, jer cilj nije produbljivati nove raskole u stranci nego je konsolidirati.
Maras je predsjednika stranke obavijestio da podnosi ostavku na mjesto potpredsjednika Kluba zastupnika SDP-a. Oko toga se nije dugo premišljao. Ne vidi drugog izbora, kaže, nego da ovako demonstrira svoje neslaganje ” s duboko nedemokratskom logikom koja, na žalost, dobiva prostor u našoj stranci, sada pogotovo tijekom unutarstranačkih izbora”- e-mailom je priopćio vodstvu stranke i kolegama u Klubu. Ne sviđaju mu se nimalo motivi Baukove amandmanske intervencije koju ne smatra ni plemenitom ni budućnosti okrenutom. Ne može se praviti kao da se ništa nije dogodilo, i nije mu jasno kako je moguće da takav prijedlog ne žulja baš nikog osim njega koji se redovito odaziva na sve sastanke od ogranka do Glavnog odbora SDP-a, ističe ojađeni Maras. Ubuduće se kani više posvetiti zagrebačkoj organizacji gdje pretendira biti šef. O Marasovoj ostavci Klub zastupnika bi trebao odlučiti u srijedu.

Da se ipak ne radi tek o buri u čaši vode, svjedoče izjave Arsena Bauka i Peđe Grbina. Bauk vjeruje da je amandman poticajan i da će rezultirati većim sudjelovanjem dužnosnika u radu na terenu, a smeta ga da “ono što vrijedi za jedne, ne vrijedi za druge”, jer ono što običnim članovima nije nimalo zasmetao “neobičnijima” , tzv. funkcionerima, itekako jest. Dakle, veli Bauk za Hinu, ima nas jednakih i jednakijih…
Njegov kolega Peđa Grbin misli sasvim drugačije. Na Facebooku je napisao:
-U SDP-u smo se u ovih godinu i pol dana svega nagledali. Ali da ću doživjeti da kolega (Arsen Bauk) predloži amandman samo da bi eliminirao drugog kolegu (Ranko Ostojić) iz izbornog procesa, to nisam očekivao. I onda se nakon svega toga što sami sebi radimo čudom čudimo što nas Živi zid pretiče- rezignirano će u svojoj objavi Grbin.

Kako bilo, u SDP-u uvijek ima tko izazvati buru…

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI