Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Komemoracija na Bleiburgu: Izviždan šef Sabora Gordan Jandroković

Komemoracija na Bleiburgu:
Izviždan šef Sabora Gordan Jandroković

Austrijska država, očigledno, može što hrvatska ne može. Najava rigozornih mjera, uključujući pritvaranje i deportaciju, za eventualno korištenje ustaškog i nacističkog znakovlja, simbola i pozdrava, u priličnoj je mjeri disciplinirala ovogodišnje sudionike komemoracije na Bleiburgu. Nikad manje ljudi nije se okupilo na komemorativnom skupu, ali su sporna obilježja ipak zamijećena.  Uočen je, kako javlja Dnevnik.hr,  i štovatelj lika i djela Joea Šimunića, poznatog, osim po nogometu, i po kazni koju je platio zbog uzvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na nogometnom terenu, a radi čega je, očito,  završio na majici jednog posjetitelja na Bleiburgu.

U ime pokrovitelja , Hrvatskog sabora, okupljenima se obratio predsjednik Gordan Jandroković  dočekan, piše dnevnik.hr, glasnim zvižducima i neodobravanjem.
Ne bi li neutralizirao nezadovoljstvo sudionika, Jandroković je podsjetio kako je svojedobno obećao da će Sabor vratiti pokroviteljstvo nad bleiburškom komemoracijom nakon što je SDP-ova vlast ukinula, i to je učinjeno.
– Na Bleiburškom polju i u kolonama smrti – na križnim putovima – dogodila su se grozna, dugo godina prešućivana stradanja bez da su počinitelji zločina ikada bili izvedeni pred sud pravde- kazao je Jandroković u svom obraćanju, napominjući kako se danas na tom mjestu odaje poštovanje žrtvama, jednako civilima i razoružanim vojnicima, kao i preživjelima i njihovim obiteljima.
-Nakon fašističkih zločina tijekom Drugog svjetskog rata, komunističke vlasti su sustavnim i smišljenim zločinom utirale put totalitarizmu, neslobodi i proganjanju neistomišljenika. Ubili su time nadu da će graditi demokratsko društvo. Hrvatska je desetljećima bila talac totalitarnog komunističkog režima, žrtva povreda ljudskih prava, psihičkog i fizičkog terora. To je naša povijest, složena, teška i bolna- nastavio je Jandroković, uz poruku kako je obaveza svih sjećati se i uvažavati svaku nevinu žrtvu, ma s koje strane bila, jer prihvaćanje istine znači prihvaćanje odgovornosti, ocijenio je šef Hrvatskog sabora.
Skupu se obratio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je, uz ostalo, kazao kako se komemoracijom na Bleiburgu čuva sjećanje na sve križne puteve hrvatskog naroda.
Potporu sudionicima komemoracije, njih, kako se procjenjuje, oko desetak tisuća, došli su dati i zastupnici Hrvatskog sabora Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, Željko Glasnović i Josip Đakić, Ante Babić i Ivan Šipić, tajnik Sabora Davor Orlović i njegov potpredsjednik Milijan Brkić, a među okupljenima viđena je i Željka Markić.
Misu je održao zadarski nadbiskup Želimir Puljić a molivu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić.
Na Bleiburgu se danas okupilo i stotinjak prosvjednika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije koji nemaju razumijevanja za način komemoriranja tisuća žrtava, civila i vojnika, poražene, kvislinške NDH, jer smatraju da je riječ o skupu koji veliča i rehabilitira ustaštvo.
Točenje alkohola je ove godine na Bleiburgu bilo zabranjeno, a cijela je manifestacija bila pod kontrolom jakih snaga austrijske policije što je, očigledno i razlog da se ovogodišnje komemoriranje žrtava nije pretvorilo u primitivni, filoustaški sajam.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI