Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
HRVATSKA / KRONIKA 112
Kerumov pobočnik i predsjednik splitskog Gradskog vijeća Šundov optužen za prevaru zbog lažnog PTSP-a

Kerumov pobočnik i predsjednik splitskog Gradskog vijeća Šundov optužen za prevaru zbog lažnog PTSP-a

Kako javlja Hina, predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jure Šundov, najbliži suradnik Željka Keruma iz stranke HGS, dao je ostavku, i to zato jer je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo (poveznica) podiglo optužnicu protiv pedesetosmogodišnjeg muškarca zbog počinjenja kaznenog djela prevare.

Naime,  DORH navodi u optužnici podignutoj pred Općinskim sudom u Splitu kako se tom muškarcu na teret stavlja da je 30. prosinca 2005. godine nadležnom tijelu podnio pisani zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i priložio šesnaest neistinitih liječničkih nalaza, lažno prikazujući da se od 18. srpnja 1997. do podnošenja zahtjeva kontinuirano liječio, te da o tome postoji vjerodostojna medicinska dokumentacija.

Afera oko navodnog lažnog PTSP-a se već dugo valja za Kerumovim suradnikom, no do sada je odbijao dati ostavku, te se pravdao uobičajenim pričama o fantomskim Jugoslavenima i Jugoslaviji, te veličajući svoju ulogu u Domovinskom ratu. Čini se kako više nije ‘navodno’.

Šundov 

– Članovi liječničkog povjerenstva su, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje posttraumatskog sindroma kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od trideset posto. Na osnovu navedenih liječničkih nalaza nadležno je tijelo 27. prosinca 2007. donijelo rješenje kojim se okrivljeniku od 1. siječnja 2006. priznaje svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata IX. skupine sa trideset posto oštećenja organizma uslijed bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i pravo na osobnu invalidninu u mjesečnom iznosu od 153 kune”, stoji u optužnici.

Upravo temeljem tog rješenja i rješenja donesenih u postupku priznavanja tog statusa okrivljeniku je od 1. siječnja 2006. do 30. travnja 2018. isplaćen ukupan iznos od 22.644,00 kuna na ime osobne invalidnine, a od 2008. do 2016. godine su, zbog korištenja olakšice za hrvatskog ratnog vojnog invalida, pri utvrđivanju poreza na dohodak umanjene godišnje obveze poreza i prireza u ukupnom iznosu od 248.120,73 kune.

Okrivljenika se tereti da je počinjenjem opisanog kaznenog djela ostvario nepripadajuću imovinsku korist u ukupnom iznosu od 270.764,73 kune oštetivši državni proračun Republike Hrvatske, navodi se na kraju optužnice.

Kerum i Šundov

Ako je nekome do čitanja, evo i integralne objave ODO-a u Splitu: 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 58-godišnjaka zbog prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11. (30. 5. 2018.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 30. prosinca 2005. na području Županije splitsko-dalmatinske; u nakani da se neosnovano znatno materijalno okoristi; podnio nadležnom tijelu pisani zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i priložio šesnaest neistinitih liječničkih nalaza, lažno prikazujući da se od 18. srpnja 1997. do podnošenja zahtjeva kontinuirano liječio te da o tome postoji vjerodostojna medicinska dokumentacija, iako je znao da to nije istina i da se priloženi nalazi ne odnose na njegovo liječenje.
Članovi liječničkog povjerenstva su, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje posttraumatskog sindroma kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od trideset posto. Na osnovu navedenih liječničkih nalaza nadležno je tijelo 27. prosinca 2007. donijelo rješenje kojim se okrivljeniku od 1. siječnja 2006. priznaje svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata IX skupine sa trideset posto oštećenja organizma uslijed bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i pravo na osobnu invalidninu u mjesečnom iznosu od 153,00 kune.
Na temelju tog rješenja i rješenja donesenih u postupku nastavnog priznavanja tog statusa koja su utemeljena na rješenju od 27. prosinca 2007., okrivljeniku je od l. siječnja 2006. do 30. travnja 2018. isplaćen ukupan iznos od 22.644,00 kuna na ime osobne invalidnine, a od 2008. do 2016. godine su, zbog korištenja olakšice za hrvatskog ratnog vojnog invalida, pri utvrđivanju poreza na dohodak umanjene godišnje obveze poreza i prireza u ukupnom iznosu od 248.120,73 kune.
Okrivljenika se tereti da je počinjenjem opisanog kaznenog djela ostvario nepripadajuću imovinsku korist u ukupnom iznosu od 270.764,73 kune oštetivši državni proračun Republike Hrvatske.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI