Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
POLITIKA
Ivan Pernar za N1 zaprijetio nelojanim članovima milijunskim kaznama: Kako su se zaštitnici ovršenih pretvorili u ovrhovoditelje

Ivan Pernar za N1 zaprijetio nelojanim članovima milijunskim kaznama:
Kako su se zaštitnici ovršenih pretvorili u ovrhovoditelje

U Točki na tjedan N1 televizije, zastupnik Živog zida i jedan od njegovih glavnih eksponenata, Ivan Pernar, najavio je doista neobičnu mjeru koju ova stranka priprema za svoje prebjege. Tko od “živozidaša” izda program stranke mogao bi biti ovršen za milijun- dva kuna kazne! Stranka bi mu u slučaju prevare birača sjela na imovinu. I tako se Živi zid od glasnogovornika i glavnih agitatora za prava ovršenih pretvorio preko noći u beskrupuloznog ovršenika…
Ova kod nas dosad nezabilježena kazna tzv. političkih prevrtača provodila bi se, kako je najavio Pernar, uz pomoć bianco zadužnica.

Bjanko zadužnica je, inače, po definiciji “pisana isprava koju izdaje dužnik uz javnu ovjeru svojeg potpisa kojom daje suglasnost da se radi naplate vjerovnikove tražbine zaplijene svi njegovi računi koje ima kod pravnih osoba koje obavljaju poslove platnog prometa, te da se novac s tih računa izravno isplaćuje vjerovniku na način određen tom izjavom. Bjanko zadužnica je uređena Ovršnim zakonom prema kojemu ima učinak pravomoćnog rješenja o ovrsi i svojstvu ovršne isprave” .
Pernar objašnjava na koji način bi taj živozidaški bič funkcionirao u odnosu na njihove nepoćudne članove, pa kaže: Uvijek će biti mogućnosti da postoje ljudi koji prelaze iz jednog tabora u drugi, ali planiramo taj problem riješiti zadužnicama. Onaj tko hoće biti na listi, morat će potpisati da u slučaju da ode iz stranke ili glasa protivno uputama stranke, “stišće” mu se ovrha na milijun- dva kuna.
Povjerenje je relativna stvar, nije da ga nema, ali ne u dovoljnoj mjeri, veli Pernar, i zbog toga se Živi zid “ne želi naći u situaciji da netko, recimo, glasa za vas jer vi imate jednu priču, a kada ste izabrani, kažete da imate drugu priču. Nama se to već dogodilo. Mi smo imali tu situaciju, vjerovali smo ljudima na povjerenje. Iskustvo nas je naučilo da povjerenja u politici ima, ali ne u dovoljnoj mjeri i zato to povjerenje treba pojačati sa zadužnicama”.
Nisu li svojevremeno i u Mostu ovjeravali svoje potpise kod javnog bilježnika obvezujući se da neće kolairati ni s HDZ-om ni sa SDP-om, pa završili u neuspješnom savezu sa “zajedničarima” i to dvaput?!
Živi zid se na to “povijesno iskustvo” ne osvrće. Milosti za “izdaju”- nema. To što ovrhama svojih stranačkih kolega potpuno dezavuiraju cijeli programski koncept na kojemu su osvajali povjerenje i simpatije građana predstavljajući se kao jedini zaštitnici ovršenih i borci protiv deložacija, i na tom valu postali treća politička opcija u Hrvatskoj, Pernaru nimalo ne smeta. Sudeći po svemu, ne brine ga ni činjenica da je zastupnički mandat neotuđiv i kad ga netko na izborima osvoji, nema onog tko bi mu ga mogao oduzeti ukoliko nije počinio neko od teških kaznenih djela ili je zbog vlastitog zdravlja onemogućen u obnašanju dužnosti, odnosno sam podnese ostavku. Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor u članku 2. kaže: Mandat zastupnika nije obvezujući i oni su neopozivi.
Treba li tome išta još dodati?
Kako bi Pernar ovršio nepoćudnog stranačkog prijatelja? Temeljem kojeg zakona? Potpisanog ugovora sa šefom stranke? Kojim pristaje, u slučaju prelaska u drugu stranku, da bude ovršen s dva milijuna kuna? Pa gdje toga ima?!
Nije li oportunije pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona kako bi se onemogućilo trgovanje mandatima, a ne potencijalnim “trgovcima” u vlastitim redovima prijetiti zadužnicama?!
Pernar tvrdi da je takve mjere za nelojalne članove svojedobno imao i HDSSB. Da su je testirali, nema traga. Teško da će i Živi zid. Čemu onda ova manifestacija prijeteće represije i to od onih koji su “slavu i uspjeh” stekli “milosrđem” kao pravednici svih pravednika?
Dok su u Saboru demonstrirali svoju distanciranost od proskribirane etablirane politike desnih i lijevih, dok su javnost uvjeravali kako su antisistemska, rubno anarhistička i u osnovi stranka još pragmatičnom politikom neiskvarenih mladih ljudi, lako su osvajali simpatije. No, rast popularnosti i mogućnosti da u perspektivi izravno participiraju u vlasti, tako ih je silovito tresnula u glavu da su izgubili razum.
Još, još njihov euroskepticizam ( nije novost u Europi) i romantičarsko propagiranje neutralnosti Hrvatske, izvan EU i NATO-a, legalizacija marihuane i pogled na svijet kroz oblak opojnog dima, ali milijunske ovrhe za članove koji ih prevare ili naprosto odluče napustiti, e pa to je doista previše. Odveć lako su se zaštitnici naroda koji su vlastitim tijelima sprječavali provođenje deložacija, pretvorili u one koji bi deložirali. Jer, ako nekomu sjednete na imovinu, i to ni manje ni više nego za milijun ili dva kuna, gdje to vodi nego bešćutnom izbacivanju “starih drugara” na ulicu?!
Tako rigidni dosad nisu bili ni najrigidniji, tako destruktivni nisu bili ni najdestruktivniji. Bili su simpatičniji i prihvatljiviji dok su o svome programu šutjeli ili ga nisu ni imali, dok, zapravo, o njima nismo znali ništa osim onog što smo vidjeli. A to nije bilo puno. Ovo sad je doista previše. I moglo bi ih skupo stajati. Pa i povjerenja onih koji su im dojučer bili skloni potpisati bianco mjenicu za izbore…

Ivan Pernar (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI