Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
književno
Guštajte u librima na 2. Mediteranskom festivalu knjiga

Guštajte u librima na 2. Mediteranskom festivalu knjiga

Po drugi put Split je domaćin Mediteranskog festivala knjiga (MFK) na kojem od 9.-13. svibnja možete pronaći više od 10 tisuća naslova knjiga koje će se prodavati po promotivnim cijenama. Gost festivala je popularni pisac trilera Jo Nesbø koji će predstaviti  svoj novi roman Macbeth.

Split postaje nova kulturna i književna destinacija zahvaljujući Mediteranskom festivalu knjiga koji je u svom prvom, prošlogodišnjem, izdanju posjetilo više od 35 000 ljudi. Nema sumnje kako će MFK ponoviti pa i premašiti te brojke s obzirom na bogat program i veliki odaziv nakladnika, njih gotovo 80 koji će pojedine naslove ponuditi s popustima i do 70%.

 

– Kao posebnost ovogodišnjeg Festivala je gostovanje jedne od najvećih svjetskih književnih zvijezda današnjice, planetarno popularnog norveškog pisca trilera Jo Nesbøa, koji će na MFK-u predstaviti svoj novi roman Macbeth, odgovarati na pitanja novinara i posjetitelja te potpisivati knjige. Bio je velik izazov već druge godine Festivala dovesti veliku zvijezdu i drago nam je što smo uspjeli jer nam to govori da ima interesa za ovaj projekt i da MFK ima golem potencijal, kaže Mišo Nejašmić predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji su i glavni pokretači MFK-a.

Urednik programa MFK-a Kruno Lokotar najavio je predstavljanje čak 21 nove knjige:
– Iznimno smo zadovoljni interesom za sudjelovanje u programu koji su pokazali nakladnici i autori, kojima je stalo predstaviti se na ovome Festivalu koji već sada, u drugoj godini održavanja, slovi kao referentna točka, jer je jedina doista velika sajamsko-festivalska književna manifestacija južno od Rijeke i Zagreba, kojoj gravitiraju ne samo Dalmacija i Lika, nego i dio Bosne i Hercegovina. Na Festivalu će se promovirati brojni književni noviteti, među ostalima, knjige Tonka Maroevića, Elene Ferrante, Hrvoja Rupčića kao i slikovnice Olje Savičević Ivančević i Svjetlana Junakovića te Sonje Gašperov. Od inozemnih gostiju, osim Joa Nesbøa, čije je gostovanje na programu u petak, 11. svibnja, od 10 do 12 sati, posjetit će nas Charles Potts (SAD) i Ognjen Spahić (Crna Gora).
Ono po čemu se MFK razlikuje od ostalih književnih festivala također su zanimljive panel diskusije, na kojima će posjetitelji moći čuti suočavanje različitih mišljenja na različite teme. Dio tih diskusija ove se godine bavi Hercegovinom, a dio je ostvaren u suradnji s knjižničarima te će biti riječi o lektiri, strategiji poticanja čitanja, suradnji s nakladnicima i sličnim temama, ističe Lokotar.
– Zadržat ćemo programske linije koje smo inaugurirali u prošloj godini, a osim njih ove godine imamo i dvije tematske linije. Prva je od njih Hercegovina, jer smo uvjereni da to kompleksno područje, praktički u zaleđu Splita, zahtijeva revalorizaciju, preispitivanje stereotipa i relevantnu promociju. Druga je linija Dalmacija kao kulisa, u kojoj ćemo se baviti dobitima i manjkovima koje nam donose turizam i kulturna industrija, jer Dalmacija je posljednjih godina postala studio na otvorenom.

Foto: MFK

Osim zanimljivih panel diskusija, susreta s autorima i promocija novih naslova MFK ima posebno osmišljen program za školsku djecu s brojnim radionicama, pričaonicama, igraonicama, kvizovima…
Organizatori Festivala pobrinuli su se da se omogući pristup osobama s invaliditetom te osigurali prilaze dvorani za invalidska i dječja kolica, a program Festivala otisnut je i na Brailleovu pismu.
– MFK želi doista biti dostupan svim građanima, bez obzira na dob, interese i eventualne otežavajuće okolnosti, što dokazujemo i činjenicom da je prvi put u Hrvatskoj program jednog festivala otisnut na Brailleovu pismu te putem Saveza slijepih i slabovidnih Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske knjižnice za slijepe distribuiran svim njihovim korisnicima, ističe Mišo Nejašmić.
Split se ovim festivalom upisao u prestižan popis gradova koji imaju sajam i festival knjiga smatra Nejašmić:
– Ljestvicu smo postavili vrlo visoko već u prvom – ili bolje rečeno nultom, prošlogodišnjem – izdanju. Ove godine očekujemo i veći broj posjetitelja, a vjerujemo da će u sljedećih 5 -10 godina MFK donijeti ozbiljne promjene u smislu sudbine knjige na ovim prostorima. Više od 80 % hrvatske nakladničke industrije smješteno je u Zagrebu, a mi očekujemo da će MFK biti važan i za razvoj nakladničke scene u Splitu te da će se sadašnja slika u idućem desetljeću bitno promijeniti.
Drugi po redu MFK održava se u kompleksu športskog centra Gripe, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a svečano otvaranje najavljeno je za srijedu, 9. svibnja, s početkom u 12 sati.
Sve informacije i detaljni program MFK-a s rasporedom radionica dostupni su na mrežnoj stranici www.mfk.hr, a objavljuju se i na Facebook stranici Festivala .

Foto: MFK

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI