Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
FILM
Filmu Nebojše Slijepčevića u Cannesu osvojio nagradu Doc Alliance za najbolji dokumentarni film godine

Filmu Nebojše Slijepčevića u Cannesu osvojio nagradu Doc Alliance za najbolji dokumentarni film godine

Srbenki Nebojše Slijepčevića u Cannesu  Doc Alliance za najbolji dokumentarni film godine. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Radi se o priznanju sedam ključnih europskih festivala posvećenih dokumentarnom filmu, a koji su članovi Doc Alliance organizacije (CPH:DOX, Doclisboa, Docs Against Gravity FF, DOK Leipzig, FIDMarseille, Ji.hlava IDFF i Visions du Réel). Nagradu je u Cannesu primio Nebojša Slijepčević, redatelj i scenarist filma.
Dugometražni dokumentarac zagrebačkog redatelja, u travnju premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu Visions du Réel koji ju je i nominirao za nagradu, prikazuje pripreme i probe za kazališnu predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića, izvedenu u proljeće 2014. u riječkom HKDTeatru. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.
Velika mi je čast da je baš naš film Srbenka dobio ovu prestižnu nagradu, veće priznanje nisam mogao poželjeti. I činjenica da se ta nagrada dodjeljuje baš ovdje, u Cannesu, govori o njezinom značaju. Naime, ovu nagradu dodjeljuje zajedno 7 ponajvećih europskih dokumentarnih festivala, birajući od svih naslova koji su prikazani na svim tim festivalima jedan – film godine. Mislim da je to i sjajna najava za skorašnju hrvatsku premijeru filma koja će biti na Motovunskom filmskom festivalu u srpnju, izjavio je u Cannesu Nebojša Slijepčević prilikom preuzimanja nagrade. Film Srbenka nastao je u produkciji Restarta, producentica je Vanja Jambrović, a montažer Tomislav Stojanović. Osim Slijepčevića kameru potpisuju Bojan Mrđenović i Iva Kraljević, montažu i miks zvuka Tihomir Vrbanec i Ivan Zelić. Izvršni producenti su Rea Rajčić i Tibor Keser.
Doc Alliance je kreativno partnerstvo sedam ključnih europskih festivala posvećenih dokumentarnom filmu. Jedna od aktivnosti ove organizacije, koja postoji od 2008., je i izbor najboljeg ‘dokumentarca’ godine. Selekcijski proces odvija se na način da svaki festival, član organizacije, nominira jedan film koji je bio prikazan u njegovoj konkurenciji. Cilj Doc Alliance nagrade je promovirati dokumentarne filmove, podržati raznolikost dokumentarističkog izričaja te skrenuti pozornost na posebno kvalitetne naslove ovoga žanra.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI