Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
IZDVOJENO
Europski sud za ljudska prava traži da se obitelj poginule Madine pusti iz de facto zatvorskih uvjeta u Tovarniku

Europski sud za ljudska prava traži da se obitelj poginule Madine pusti iz de facto zatvorskih uvjeta u Tovarniku

Europski sud za ljudska prava po treći put je, u petak 11. svibnja, donio privremenu mjeru u kojoj Vladu RH eksplicitno poziva da obitelj šestogodišnje djevojčice Madine, koja je poginula pri ilegalnom protjerivanju iz Hrvatske, smjesti u uvjete koji su primjereni za djecu.

Kako prenosi Centar za mirovne studije(CMS), iako je MUP pokušao uvjeriti Europski sud za ljudska prava kako su uvjeti u detencijskom centru u Tovarniku adekvatni za djecu, Sud je prihvatio argumente odvjetnice da je obitelj u Tovarniku de facto u zatvoru, za što ne postoji više pravno utemeljenje te pozvao Vladu RH da to stanje promijeni. Posebno nema utemeljenja da se djeca, Madinina braća i sestre, drže u zatvorskim uvjetima, ističe Europski sud. Sud također očekuje da MUP neće arbitrarno deportirati obitelj iz Hrvatske.
Udruge Centar za mirovne studije i Are you Syrious? pozdravljaju treću uzastopnu privremenu mjeru Europskog suda za ljudska prava te pozivaju MUP da, kao što je nakon aktivnosti suda napokon dozvolio odvjetnici obitelji da stupi u kontakt s obitelji, odmah postupi po nalogu suda i smjesti obitelj u uvijete koji odgovaraju potrebama djece – tj. da obitelj pusti iz de facto zatvorskih uvjeta u Tovarniku u prihvatilište otvorenog tipa.
S obzirom na to da je prema saznanjima udruga najmanje još jedna obitelj tražitelja azila trenutno zatvorena u Tovarniku, zbog čega postoji opravdana bojazan da su im prekršena osnovna ljudska prava, CMS i AYS očekuju da MUP dosljedno provede mjere na koje poziva Europski sud prema svim obiteljima i pojedincima koji su zatražili azil u RH, a koji se trenutno nalaze u neprimjerenoj ili nezakonitoj detenciji.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI