Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
POLITIKA
Državni vrh uhvaćen u laži : Manipulatori koji podcjenjuju naš kvocijent inteligencije

Državni vrh uhvaćen u laži :
Manipulatori koji podcjenjuju naš kvocijent inteligencije

Ako bismo birali političku glupost tjedna, za tu bi “titulu” konkurirali, bez premca, premijer Andrej Plenković i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović. Zlatnu medalju dijele za istu top-budalaštinu koju su, nakon afere Hotmail, bez dvojbe, ispalili iz mješavine očaja, nepromišljenosti i hinjene moralnosti. Oni bi, da su na mjestu preplaćenih savjetnika koji su “digli” milijune u procesu restrukturiranja Agrokora, novac vratili i tako čast spasili!? Jer, važnija je ipak čast od novca, kako to infantilno, koliko i licemjerno, veli naša predsjednica. Ne samo što nam prodaju podlu, prizemnu laž, nego i podcjenjuju naš kvocijent inteligencije.

Laž je u prirodi politike, ali laž je prije svega imanentna manipulatorima, koji ne posežu za tim sredstvom obmane zbog lakomislenosti, naivnosti ili potrebe da svijet prikažu boljim i drugačijim kako bi bio podnošljiviji. Njihova je laž sračunata isključivo na stvaranje boljeg dojma kod drugih ljudi o sebi. I kad lažu o situaciji u državi, gospodarstvu, politici, čine to zbog vlastite uloge u tome, ne zbog države , ekonomije i politike same. To su egoistični, samoživi i neodgovorni narcisoidi, koji žive u paralelnom svijetu bez i najmanje želje da se spuste sa svojih nebeskih visina u realni svijet. Lažu nas svakodnevno, pojedinačno i kolektivno, o malim i velikim problemima i pitanjima, s rukom na srcu i pozivanjem na čast i poštenje. U laži iskovano. Laž je njihov glavni alat u komunikaciji s javnošću.

 

Ministrica koja sve zna, a ništa nije znala

Lagala nas je bivša ministrica i potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Drsko, bezobrazno, bahato. Prodavala nam je “rog za svijeću” tvrdeći mjesecima kako ne zna tko je autor Lex Agrokora, da bi naposljetku priznala da je svaka riječ u tom aktu njezina. S prezirom je odbijala svaku medijsku insinuaciju i aluziju o njezinoj povezanosti s odvjetnikom Borisom Šavorićem, uvjeravala javnost kako su njezini odnosi s njim “nikakvi”, bezmalo ga nikad u životu nije ni srela, da bi je mailovi objavljeni u nekoliko serija na portalu Indeks.hr prokazali kao notornu lažljivicu koja Lex Agrokor čak naziva “Šavorićevim zakonom“.
Svoje je prepotentne perfidije platila iznuđenom ostavkom. Morala je otići . Da bi premijer mogao ostati. Baš kao što je svojedobno i bivši izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, instaliran na tu poziciju “ničim izazvan” ( kakve su to njegove reference koje bi ga mogle nominirati za to mjesto?!), morao odstupiti kako bi Martina Dalić mogla sa svojim poslom produžiti ( jer, sve je ostalo isto kako je bilo i s Ramljakom). Eto, ne zadugo…

Ali, problem je što je i zadnji u tom lancu “žrtvovanja” i kontrole štete- lagao. I premijer Andrej Plenković obmanjivao je javnost kako nije ništa znao ni o fantastičnoj grupi BORG, ni o prepisci mailovima potpredsjednice i njezinih suradnika, konzultanata, brokera, odvjetnika. Mogao je to činiti dok ga novi ciklus mailova nije diskreditirao kao saučesnika. Makar kao onoga koji je bio upućen u “borgijanje”, na adresu čijeg kabineta su uredno stizali mailovi, nota bene, koji se bar triput sastao s članovima ove neformalne skupine angažirane na najvećem “državnom poslu”, mada bez ugovora i ma kakvog pisanog sporazuma o suradnji koja im je donijela milijunske zarade. Ergo, znao je naš premijer i imenom i likom te persone koje su, unatoč eklatantnom sukobu interesa prekrile cijelu zonu Agrokora- radeći na izradi Lexa, ali i kasnije u njegovoj provedbi. I nije reagirao. Nije im se petljao u posao…

Premijerova “naknadna pamet”

No, kad su ga “stisli” novinari zbog novih mailova na Indexu , zatečen istinom o sebi i svojoj ulozi u ovoj besramnoj aferi, ispalio je prvorazrednu glupost, računajući valjda da je ona taman na razini onih kojima je “prodaje”.

-Neka podizvođači vrate novac za sve što smatraju da je suvišno i nezasluženo- kako li se samo mudro dosjetio rješenja. Čak je benevolentno preporučio da sami podizvođači procjene koliko je to suvišno, koliko su uzeli iznad svake mjere. Baš zgodno! I premijer je uvjeren kako bi to bila lijepa, poštena gesta…
Njega, veli, nitko nije ni pitao, a niti je znao tko će biti podizvođači, pa, ne dolazi u obzir da bi sada za tuđe odluke i grijehe, politički odgovarao on sam, a pogotovo vlada i HDZ, i trpjeli štetu ili snosili odgovornost.

Zanimljivo, odjednom se Plenković baš sada zalaže za rasvjetljavanje svih okolnosti i događaja oko rješavanja situacije u Agrokoru, a koji su, kaže, iz različitih interesa jednu izrazito uspješnu priču doveli u pitanje. Sad je i njemu problematična činjenica da su neki, koji su radili na Lex Agrokoru, kasnije bili angažirani i na “drugi način”. Kako to da mu dosad takva dvojnost nije smetala?  Naknadna pamet.  I žao mu je, nevjerojatno mu je žao zbog svega. Jer, sve se moglo izbjeći da su se svi zaposlili u Agrokoru, sve bi bilo riješeno, sve transparentno, nikakvih problema danas ne bi bilo. Pa, zašto se nisu zaposlili? Gdje je Plenković bio dosad? Alo, Index, ima li još mailova?

Martina Dalić (Foto: Hrvoslav Pavić)

Predsjednica u “tajnoj misiji” ili državničkom posjetu?

Jasno je Plenkoviću kuda smjeraju svi ovi napadi (??? ) kojima su on osobno i vlada izloženi. Ali, on to neće nikome dopustiti. “Nedam”, kako to voli reći naš premijer. Neće njega nitko “umočiti”, jer on “cijelu svoju karijeru, svoj politički život, društveni angažman”, sve, sve temelji na čestitosti, poštenju, nekorumpiranosti. I s te je strane miran da mirniji ne može biti.
Sve o.k. Ali, ako se kune u svoju čestitost i poštenje, onda mora preuzeti odgovornost za neviđenu indolenciju u aferi svih afera u Hrvatskoj. Ako nije umiješan izravno, sudjelovao je neizravno. Činjenicom da je znao što se događa, što se i kako radi, a nije intervenirao niti takvo postupanje zaustavio. Iako je to, definitivno donošenjem Lex Agrokora, postao državni posao.

A onda nas laže i obmanjuje i predsjednica države. Solidarizira se s premijerom u besmislici o časti demonstriranoj povratom naplaćenog savjetničkog novca. Više kalkulantski, kako bi mu sutra mogla reći “ja sam tebe, kad je bilo najpotrebnije, podržala, red je da mi uslugu vratiš, umjesto da me sustavno ponižavaš”. Tim je potezom, sugerirajući savjetnicima da vrate novac, jer je čast važnija od novca, iako ih ne plaća država nego Agrokorovi vjerovnici, još jednom samo potvrdila svoju nedoraslost dužnosti koju obnaša. Uza sve, za nju je ključni grijeh Martine Dalić i skupine oko nje što su prepisku, o tako važnom pitanju, vodili preko Hotmaila i drugih privatnih e-mailova čiji su serveri izvan Hrvatske, što pokazuje njihovu veliku neozbiljnost prema pitanju od nacionalnog interesa. Nije za Kolindu presudno što se govorilo nego činjenica da je to u javnost “iscurilo”. Ipak, predsjendica drži da tek treba utvrditi autentičn ost mailova, iako ih baš nitko od aktera prepiske nije ni pokušao osporiti. Ali, SOA će to znati bolje od njih…

Čast i poštenje u laži iskovano…

U ponedjeljak će se predsjednica sastati s premijerom, dogovorit će termin sjednice Nacionalnog vijeća koje će se pozabaviti mailovima, i napose “ruskim hakerima” koji su ih možebitno Indexu pribavili. Kakva država, kakvi dužnosnici…???

No, uza sve to, predsjendica je i lagala. Lagala je o svome putovanju u SAD radi kojeg je prijavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Tvrdila je da je taj put bio transparentan i da je njezin Ured dostavio Povjerenstvu sve dokumente za koje je bio ovlašten. Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, izvijestila je javnost kako protiv Kolinde Grabar Kitarović postupak neće biti pokrenut jer činjenice nisu mogle biti u cijelosti utvrđene. Zbog toga što su na njihove opetovane zahtjeve, iz Ureda odgovorili uskratom informacija, jer su one pod egidom državne tajne?!
Unatoč tomu, predsjednica obmanjuje javnost i tvrdi kako je njezin ( sporni ) posjet SAD-u urodio konkretnim bilateralnim susretom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom (?). Štoviše, bila je među prvi 20 državnika koji su se s Trumpom susreli u Varšavi gdje je, navodno, došao, uz ostalo, i zbog posla koji je KGK odradila za svog suspektnog boravka u SAD-u. I pri svemu se poziva na svjedoka, djelatnika hrvatskog Veleposlanstva u SAD-u, koji joj je dao “alibi”. Tko je taj djelatnik, to nam ne kaže. Pa kako to da Ministarstvo Povjerenstvu nije htjelo ni o čemu od toga što sada po prvi put spominje predsjednica, ni riječi prozboriti? Kako to da Kolinda Grabar Kitarović tek sada govori o dalekosežnim rezultatima svog, nikad objašnjenog boravka u SAD-u??? Je li šefica hrvatske države bila u tajnoj misiji ili državničkom posjetu?

I da zaključimo. Ovo je tek skromna ilustracija na temu laži iz samog vrha države. Jer lažu nas na dnevnoj bazi. A najsramnije od svega je što se pritom pozivaju na čast i čestitost. Najstrasnije i najpredanije kad su u laži uhvaćeni…

 

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI