Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Donji Lapac/ “Brzi i žestoki”: Štiti li policija granice i(li) ljude?

Donji Lapac/ “Brzi i žestoki”:
Štiti li policija granice i(li) ljude?

Zadarska policija sinoć je pucnjevima pokušala kod Donjeg Lapca zaustaviti kombi kojim se ilegalno prevozilo 29 migranata iz Iraka i Afganistana. Krijumčar ljudima je pobjegao, a žrtve dramatične potjere su dvoje malodobne djece, dječak i djevojčica u dobi od 12 godina, koji su zadobili teške prostrijelne povrede i hospitalizirani su u zadarskoj bolnici. Ilegalno putovanje u Hrvatsku, poput sardina u tijesnom, višestruko prekapacitiranom vozilu , skupo ih je stajalo financijski, a umalo je dobilo i koban epilog. Mogu li hrvatske institucije učiniti više da se nesreća migranata ne multiplicira?

Nekoliko je migranata zbog naguravanja u tijesnom kombiju zadobilo lakše ozljede ali su svi otpušteni iz bolnice, smješteni su u prihvatnom centru u Srbu, a uskoro bi trebali biti prebačeni u Zagrebu. Svi su zatražili azil u Hrvatskoj. Je li policija trebala pucati ili je postojao i drugi način kako krijumčara prisiliti da se zaustavi, a da se ne ugroze ni životi policajaca ni nesretnih migranata?
Policija je, kako javlja Hina, imala dojavu o suspektnom kombi vozilu stranih registarskih tablica koje je, zajedno s migrantima, ilegalno prešlo državnu granicu s BiH, i odbilo stati na dva policijska pokušaja zaustavljanja. Postavljena je i policijska blokada sa zvučnim signalima ali ni to nije zaustavilo vozača koji je prošao kroz barikadu riskirajući vlastiti i život migranata. Kad su policajci zapucali na vozilo, krijumčar je iz njega iskočio i nestao u šumi. U vozilu je policija zatekla 29 stranih državljana, uglavnom iz Iraka i Afganistana, te među njima dvoje djece s prostrijelnim ranama lica, zbog čega su hitno hospitalizirani na odjelu zadarske dječje kirurgije, i oboje su, srećom, izvan životne opasnosti.
Inače, u kombiju, registriranom za maksimalno 10 osoba, koji je iz BiH u Hrvatsku prokrijumčario 29 ljudi, bilo je 15-ak djece. To je saznanje konsterniralo javnost, zbog činjenice da je policijska potjera mogla imati daleko tragičniji epilog. I dok se za vozačem kombija, navodno državljaninom BiH, još traga, u čemu sudjeluju djelatnici tri policijske uprave ( Zadarska, Šibensko-kninska i Ličko-senjska), u javnosti su sve glasnije polemike i prijepori oko oportunosti postupka policije.
Hrvatski premijer Andrej Plenković izražava žaljenje zbog ranjavanja djece što smatra” jako lošim”, i nada se da će istraga rasvijetliti okolnosti njihova ranjavanja. No, policija, kazao je, štiti granice od nezakonitih migracija i od nje se očekuje da nastavi štititi granicu od krijumčara ljudi. Žali i policija, ali, kako kažu u Zadarskoj PU, životi policajaca su bili ugroženi…
U Centru za mirovne studije ogorčeni su postupanjem policije i pitaju se “do kada će nam “zaštita” granica biti važnija od života djece”? Predstavljaju li djeca zaista takvu prijetnju po nacionalnu sigurnost da smo brzi na okidaču?- upozorili su iz CMS-a, naglašavajući kako smo zatvaranjem sigurnih i legalnih puteva za izbjeglice koje traže sigurnost u Europi te ljude bacili u ruke krijumčara, a sada, tjerajući krijumčare, policija puca na djecu i mirne civile na granicama.
Ako je policija imala saznanje, a očigledno jest, da se sporno vozilo austrijskih registarskih tablica, kreće iz BiH prema Hrvatskoj s većim brojem migranata, je li trebala upotrijebiti oružje? Onoga radi koga je dramatična potjera organizirana nije uhvatila, a dvoje nevine djece umalo je smrtno stradalo. A moglo je biti i više žrtava…
Sindikat policije nakon ovog dramatičnog događaja upućuje javni apel da se policiji treba dati veće ovlasti. Traže bolje uvjete rada, više policajaca, posebno uz granicu.
-Noćašnja intervencija u okolici Srba je još jednom dokazala težinu policijskog posla, kao i tešku sudbinu kroz koju prolaze migranti, čije životne nedaće na najniži mogući način koriste krijumčari ljudima isključivo radi vlastite dobiti- kaže se u priopćenju Sindikata policije Hrvatske. No, obaveza je policije da spriječi ilegalne prelaske državne granice, da zaustavi vozila u bijegu, ne znajući pri tome ima li u vozilu još koga osim vozača.
No, jesmo li dovoljno empatični i solidarni s onima koji prolaze kalvariju koju smo ne tako davno i sami prolazili?

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI