Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
brda i planine
Dani planinara Dalmacije: Strmoglavi uspon na vrtoglavih 17 metara nadmorske visine visoravni Martinska

Dani planinara Dalmacije:
Strmoglavi uspon na vrtoglavih 17 metara nadmorske visine visoravni Martinska

Danas započinje jedna od najmasovnijih i najzahtjevnijih planinarskih ekspedicija u povijesti Dalmacije. Oko šest stotina ili još više planinara iz Hrvatske, BiH, Slovenije itd. neustrašivo pohodi planinski masiv Martinska, te savladava strmoglavi vrhunac na vrtoglavih 17 metara nadmorske visine u prekomorskom gorju nedaleko od Šibenika. Započinju Dani planinara Dalmacije koje organizira mnogoljudni šibenski Hrvatski planinarski klub Sv. Mihovil, lani proglašen za najbolje planinarsko udruženje u Hrvatskoj.

Potpuno zasluženo: Mihovilci već mjesecima opsežnim nizinskim, visinskim i administrativnim pripremama spremaju zasigurno nezaboravan planinarski spektakl, a koji će mnogima zbog lijepe prirode, ekstremne domaćinske dobrodošlice i dojmljivog pogleda na Šibenik mnogima ostati u sjećanju više nego raniji usponi na Kilimanjaro, Elbrus, Sveto brdo i  Chomolungmu zajedno.

-Sve je spremno – doznajemo od Mate Protege, Antonije Viljac i Momira Karabuve Moše, vrhovništva HPK-a Sv. Mihovil.

Slabo naseljena visoravan Martinska, na kojoj stalno zbog slabe pristupačnosti  obitava jedino gorštak Joso Gracin Joka, se već danima rukama, pilama, čekićima i kosilicama za travu priprema za prihvat stotina šatora i bivaka: sve je temeljito očišćeno, odvežene su tone smeća, a uređeni i ukrašeni prostor nekadašnjeg kampa izgleda kao Mediteran kakav je nekad bio. Planinari već pristižu, a u baznom logoru ih večeras čeka okrijepa od oko 150 kilograma lokalne hrane, dagnji, odnosno pidoća, kako bi se pripremili za ekstremne nadljudske napore koji ih čekaju dan kasnije.

Nekadašnji pogled s vrletne uzvisine kod  baznog logora na visoravni Martinska (foto: internet)

A to su dvije planinarske ture, koje biraju sami u skladu s psihofizičkim stanjem i kondicijom.  Prva, šestosatna i 17-kilometarska staza polazi iz kampa na Martinskoj i prati desnu stranu kanala Sv.Ante prolazeći tik uz more, preko vrleti plaža i uvala, te dolazi do domorodačkog naselja Jadrija i nastavlja kamenito-šljunčanom stazom uz more do uzvisine  Rodin stan gdje ulazi u nepregledni labirint suhozida na oko 150 centimetara nadmorske visine. Tu se nalazi spomenik stoljetnog truda lokalnog življa: Čačina gomila i pripadajuća joj bunja, inače najveća kamena gomila na istočnoj obali Jadrana. Staza dalje vrluda među suhozidima do Domaćinove bunje – jedne od najviših bunja na našoj obali kojoj je svod visok nedostižnih 5 metara, te se penje na lokalitet Prižba gdje se nalaze ostatci kasnoantičke dvodijelne bazilike iz 6 stoljeća. Dalje se uspinje do naselja Bogdanovići, pa Županovića, sve do brda Tusta odakle je zasluženi krasan pogled na Šibenik.

Druga ekspedicija traje dva sata i počinje prijelazom preko mora, odnosno  kanala sv. Ante, Planinari neće morati plivati s ruksacima: bit će prebačeni brodom kojim upravljaju lokalni šerpasi, a onda ih očekuje djelomično opasna šetnja šetnicom  do tvrđave Sv. Nikola, penjanje na  penjalištu u osiguranju HPK Sv. Mihovil, te konstantni lijepi vidici.

A onda svi skupa nizbrdo do baznog logora, gdje ih čeka borba protiv upale mišića i visinske bolesti uz logorsku vatru, rehidraciju, večeru i vječni band Fenix. 

U nedjelju će biti sportskih natjecanja za one koji budu sposobni za sport, sastanak svih planinasrkih udruženja, a onda i besplatan ulaz (uz predočenje važeče planinarske iskaznice) na šibenske tvrđave sv. Mihovil i Barone, te Muzej grada Šibenika.

Doznajemo da se uporedno s Danima planinara na Martinskoj odvija i sveopći kongres komaraca, pa se preporučuje ponijeti autane, tigrove masti, kvasine, kapule itd.

Svi planinari se mole da na Danima planinara čuvaju okoliš, zbrinjavaju smeće i ne pale vatre izuzev one zajedničke logorske, te da ne pričaju o političkom stanju u državi.

-Dobrodošli! – zaključno kažu u HPK-u Sv. Mihovil.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI