Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
IZDVOJENO / MEDIJI
Dan slobode medija, 3. svibnja: Zašutimo gromoglasno pet minuta za prava novinara i medijskih radnika!

Dan slobode medija, 3. svibnja:
Zašutimo gromoglasno pet minuta za prava novinara i medijskih radnika!

I ove, kao i godinama dosad, Sindikat novinara Hrvatske ( SNH ), u povodu Svjetskog dana slobode medija , 3. svibnja, poziva sve novinare i medijske radnika u Hrvatskoj da se priključe tradicionalnoj, simboličnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”. Zašutimo gromko u četvrtak od 11,55 do 12 sati. Radi sve goreg položaja novinara i medija, radi ugroženih medijskih sloboda i prava javnosti na objektivno i kvalitetno informiranje.

– Hrvatsko je novinarstvo bremenito problemima. Posebno je zabrinjavajuće stanje u privatnim medijima gdje su stalno zaposleni novinari pod velikom presijom vlasnika koji im sustavno smanjuju i ukidaju prava čak i kad pozitivno posluju. U još goroj su situaciji novinari koji nemaju ugovor o radu, tzv. lažni freelanceri, kao i sve brojniji studenti. Inspekcije ne bi smjele zatvarati oči pred širokom zlouporabom “student-servisa” pomoću kojega poslodavci, posebno u nekim televizijskim kućama, dolaze do jeftinih novinara koji su prema poslodavcu gotovo u robovskom odnosu (i često svojim šefovima moraju vraćati dio zarađenog novca)- stoji u prigodnom priopćenju predsjednika SNH Antona Filića.
Kojekakve netransparentne i nepoštene privatizacije medija dovele se do potpune bagatelizacije novinarskog rada i trivijalizacije medijskih sadržaja. U tako privatiziranim medijima rade često potplaćeni i zaplašeni novinari koji se ne usude baviti najozbiljnijim problemima našeg društva kao što su korupcija, nepotizam, politička trgovina, nefunkcioniranje pravosuđa i sl. – ističe se u Filićevom obraćanju kolegama i ukupnoj javnosti.

– Premalo je istraživačkog novinarstva, a previše površnog i tračerskog, za što najveću krivnju snose glavni urednici koji su (zbog negativne selekcije) izgubili odgovornost prema novinarima i novinarstvu i sve češće su produžena ruka vlasnika. Ne možemo imati slobodne medije i kvalitetno informiranje ako se zanemaruju profesionalci koji trebaju izvještavati, istraživati i informirati javnost- ocjenjuje SNH, pozivajući novinare da ne odustaju jer su samo pošteno i istinito novinarstvo javno dobro,  kao što su to zdravstvo ili školstvo.

Ohrabrenje i poticaj u ovako teškim okolnostima za novinarstvo i novinare, SNH nalazi u riječima slavnog američkog novinara i publicista Josepha Pulitzera koji smatra da se treba ” uvijek boriti za napredak i promjene, nikada tolerirati nepravdu i korupciju, uvijek se boriti protiv podilaženja svih vrsta, stalno oponirati privilegiranima i javnim pronevjeriteljima, uvijek suosjećati sa siromašnima, uvijek podupirati javno dobro, nikada ne biti zadovoljan samo objavljivanjem vijesti, uvijek biti posve neovisan, ne bojati se napasti zlo, bez obzira na to je li ga uzrokovala plutokracija ili centri moći”.

Stoga, s pet minuta gromoglasne tišine trebamo iskazati svoju sidnikalnu i profesionalnu odlučnost u nakani da zaštitimo temeljna prava novinara i medijskih radnika, jer nam ih nitko neće darovati, nego se za njih moramo izboriti- poručuje SNH, mobilizirajući prigodno novinarsku i medijsku branšu na solidarno djelovanje “petominutnom prosvjednom šutnjom”, kakvo HND prakticira od 3. svibnja 2000.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI