Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
HRVATSKA / POLITIKA
Dan oslobođenja Zagreba: Antifašisti marširali, premijer će radije “europski” govoriti

Dan oslobođenja Zagreba:
Antifašisti marširali, premijer će radije “europski” govoriti

Prije 73 godine, 8.svibnja 1945., Zagreb je dočekao svoje oslobodioce. Bio je kraj Drugog svjetskog rata, ustaše i četnici su se povlačili iz opustjelog grada u kojeg su ulazili partizani. Narod ih je dočekao na ulicama, s veseljem i olakšanjem koje je nastupilo nakon kapitulacije ustaškog režima.
Danas, 73 godine poslije, u Zagrebu, na Trgu žrtava fašizma, okupilo se jedva dvjestotinjak sudionika u povorci “Besmrtnog partizanskog odreda” koji je krenuo, sa zastavama i fotografijama palih partizanskih heroja, boraca NOB-e, prema Trgu Republike gdje su simbolično pustili balone mira.

Nosile su se u ovoj koloni zastave Hrvatske, EU i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, čule su se i stare partizanske koračnice, a tek malobrojni građani pridružili su se povorci mira i spomena na svoje osloboditelje.
Franjo Habulin, čelnik SABA kazao je tek da je smisao današnjeg mimohoda gradom senzibilizirati javnost prema onima koji su tijekom Drugog svjetskog rata i borbe protiv nacifašizma dali svoje živote za slobodnu i europsku Hrvatsku. Baš kao što su za Hrvatsku ginuli i branitelji u Domovinskom ratu. Žrtve i jednih i drugih zaslužuju pijetet i počast. Sloboda je bila njihov san i najsnažniji motiv za borbu protiv neprijatelja.
Marš “Besmrtnog partizanskog odreda” u povodu oslobođenja Zagreba prvi je nakon 73 godine, ali svakako neće biti zadnji, vjeruje Habulin, nadajući se masovnijem odazivu građana iduće godine. No, da bi Zagrebom na dan njegove slobode marširale tisuće ljudi trebalo bi osvijestiti značaj toga povijesnog datuma i događaja ponajprije u estabishmentu, koji svih ovih godina obljetnice iz Drugog svjetskog rata ignorira, ali se redovito klanja žrtvama Križnog puta i sponzorira komemoraciju na Bleiburgu, kao da su tamo pali borci za slobodu…
Sutra je Dan pobjede i Dan Europe, koji će biti obilježen svečanom akademijom u Hrvatskom glazbenom zavodu. Zasad je najavljen dolazak potpredsjednika Sabora Siniše Hajdaša Dončića.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom dana, u Europskom domu u Zagrebu, primit će nagradu za Europski govor godine. Takvim je proglašen njegov govor od 6. veljače ove godine, održan na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu u Strasbourgu, posvećenoj budućnosti Europe . Naš premijer znade govoriti “europski”. Nagrađen je, kažu, jer dijeli ciljeve i vrijednosti Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb. Pitanje je samo zašto te europske vrijednosti Andrej Plenković ne svjedoči svakim svojim postupkom, svakim potezom, i svaki dan…

Svim građanima Zagreba čestitamo Dan oslobođenja grada!

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI