Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Crobarometar Nove TV za svibanj: HDZ i dalje gubi podršku, SDP zaustavio pad, a Živi zid nezaustavljivo raste

Crobarometar Nove TV za svibanj:
HDZ i dalje gubi podršku, SDP zaustavio pad, a Živi zid nezaustavljivo raste

Afera Hotmail, odlazak Martine Dalić i ozbiljno uzdrmani Andrej Plenković, uzeli su svoj danak u popularnosti stranke na vlasti i njezinog lidera. Najnoviji Crobarometar Nove TV, redovito mjesečno istraživanje koje je agencija IPSOS provela na uzorku od 979 ispitanika, od 1. do 20 svibnja, pokazuje kako popularnost HDZ-u i dalje pada dok se SDP pomalo stabilizira. Ali zato Živi zid nezaustavljivo raste…

HDZ trenutno uživa potporu od svega 26,6 posto, što je najlošiji rejting “zajedničara” od zadnjih parlamentarnih izbora. SDP je na slabih 18,2 posto potpore, a Živi zid grabi naprijed, pa je u najnovijem istraživanju dosegao čak 14,5 posto podrške i zauzeo čvrstu treću poziciju na hrvatskoj političkoj sceni, ozbiljno ugrožavajući SDP kojemu se opasno približio. Most nezavisnih lista već je neko vrijeme cementiran na 7,7 posto.

Ilustracije radi, prije godinu dana HDZ je bio preferencija čak 33,7 posto anketiranih, za SDP se opredjeljivalo njih 21,7, a za Živi zid tek 7,6 posto. No, trendovi su se promijenili, pa dvije najveće političke stranke sustavno gube podršku dok je Sinčićevi “živozidaši” kontinuirano povećavaju. Sada je već posve jasno da je družba Ivana Vilibora Sinčića i Ivana Pernara preskočila Most, a nastavi li i dalje dobivati nove pobornike, uskoro bi mogli preteći i SDP.
Od ostalih stranaka vrijedi zabilježiti da splitska stranka Pametno već i na nacionalnoj razini osvaja 3,7 posto podrške, a iza njih je Beljakov HSS koji po ovomjesečnom Crobarometru ima 3,6 posto, dok stranka Milan Bandić 365 stoji na 3,5 posto.
Za njima slijede HSU s 2,4 posto podrške, IDS sa 2,1 posto, dok HDZ-ov koalicijski partner HNS jedva bira 1,4 posto ispitanika kao svoju opciju. Još lošije prolazi Esih-Hasanbegovićeva stranka Neovisni za Hrvatsku koja ima jedva 1,1 posto potpore. Hrast, unatoč svojoj ekspanziji na temi Istanbulske konvencije, ne može zasad računati na više od 0,9 posto, Čačićevi Reformisti dobivaju svega 0,8 posto, a zanimljivo je i da sve popularnija Anka Mrak Taritaš ne uspijeva podršku birača koju osobno dobiva prenijeti i na svoju stranku Glas za koju je optiralo tek 0,5 posto ispitanika.
Žalostan je podatak za Vladu da čak 72 posto obuhvaćenih istraživanjem drži da je smjer kojim ide Hrvatska pogrešan, iako ih čak 71 posto vjeruje da će ova Vlada, s Andrejem Plenkovićem na čelu, odraditi mandat do kraja . No, 70 posto ispitanika smatra da ova Vlada ne može riješiti probleme s kojima je Hrvatska suočena.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI