Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA
Bivši radnici TLM-ovih Presaonica tužbama utjeruju svoja potraživanja

Bivši radnici TLM-ovih Presaonica tužbama utjeruju svoja potraživanja

Dok ih ne obeštete za 20 uskraćenih plaća i otpremnine, u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna, bivši radnici Presaonica šibenskog TLM-a neće odustati od zahtjeva i tužbi . Danas su to javno poručili, objavljujući da su, preko tvrtke Nove relacije j.d.o.o. na koju su prenijeli dio svojih potraživanja, podnijeli tužbu protiv desetak tvrtki i pojedinaca koje terete da su Presaonicama , a time i radnicima, prouzročili štetu od preko 80 milijuna kuna.

Traže žurno postupanje DORH-a i USKOK-a kako bi se spriječile daljnje štete TLM TPP-u u stečaju.
Kaznenu prijavu su podnijeli, preko ureda splitskog odvjetnika Jere Matića, protiv Branimira Lepura, Dragana Vlahova, Zrinke Vujčić i Nikole Raka, te protiv tvrtki TLM TPP, Adriala Plus i Impol ulaganja, a tužbom su ustali protiv TLM-a Tvornice lakih metala u stečaju, TLM TPP-a u stečaju, Adriala Plus, TLM Aluminiuma u stečaju, Impol TLM-a, Impol ulaganja, ZagrebMontaže, ZM Elemesa, ZM Montala i Jadranske banke u Šibeniku.

Bivši radnici TPP-a traže i smjenu stečajnog upravitelja Presaonica Ivana Gjurašića jer nije spriječio nanošenje štete tvrtki, nego je naprotiv,  tvrdi bivši sindikalni povjerenik Presaonica Ivan Svraka, sklapanjem štetnog ugovora s Impol ulaganjima dodatno oštetio Presonice i njihovu imovinu. Zbog toga pozivaju Državno odvjetništvo da pokrene kazneni postupak protiv Gjurašića i trgovačkih društava Impol TLM i Impol ulaganja, držeći da je imovina TPP-a na nezakonit način i za višestruko nižu cijenu od realne došla u posjed slovenske kompanije ( Impola).

A tu imovinu, ističe Svraka, radnici smatraju svojom, i da ona nije nezakonito otuđena, kako kaže, iz njezine vrijednosti su mogla biti namirena ukupna radnička potraživanja.

Boris Petrić, bivši sindikalist iz Valjaonica , koji pruža kolegijalnu potporu radnicima TPP-a, posebno naglašava da “ovo nije usmjereno protiv Impola kako nam se želi imputirati”. Naprotiv, veli Petrić, neka Impol radi i neka dođe na preko tisuću radnika, ali u privatizaciji TLM-a je napravljena neviđena pljačka i to mora izaći na čistac. Smatra sramotnim postupanje države koja na završnom ( stečajnom) ročištu u slučaju TLM nije bila zastupljena ni s jednim predstavnikom, iako se radi o vrijednosti imovine od milijardu kuna…

Šibensku Tvornicu nakon stečaja preuzela je i formalno slovenska tvrtka Impol d.o.o. koja , međutim, nije zainteresirana za TPP ( Presaonice) , jer ima značajne presaoničke kapacitete u Sloveniji, nego isključivo za Valjaonice.Time su u startu radnici TPP-a bili u nepovoljnijem položaju.  Inače, Impol u Šibeniku trenutno ima oko 400 zaposlenih.

Ako ne mogu utjecati na sudbinu svoje bivše tvrtke, mogu bar istjerati pravdu,  smatraju bivši radnici TPP-a, kad je riječ o njihovim potraživanjima. Svraka u tom smislu najavljuje, u slučaju da radnici ne ostvare svoja prava u pokrenutim postupcima, tužbu protiv države i obraćanje Europskom sudu u Strasbourgu i Europskoj komisiji.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI