Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
BANDIĆGRAD
Dosta? (foto Facebook)

Bandićgrad:
Zviždanje u Centru bahatosti – prosvjed na (raz)gradilištu oko Meštrovićevog paviljona

Dosta? (foto Facebook)

Slučaj tzv. preuređenja Trga žrtava fašizma u Zagrebu kojega u mutnim okolnostima provodi zagrebačka gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem, odnosno barbarsko čupanje legendarnih stabala i grmova, uništavanje zelenila, skandalozno razbijanje kulturnog dobra – kamenih stuba na Meštrovićevom paviljonu – nastavlja se. No nastavlja se i sve snažniji otpor građana Zagreba: svake srijede u 18 sati se okupljaju oko (raz)gradilišta oko Meštrovićevog paviljona, prosvjedujući protiv navedenih devastirajućih i rušilačkih radova, kao i vladavine aktualne ZG-vlasti i njihovih, po njima, štetnih i besmislenih projekata. Prosvjednici zaneseno pjevaju, strpljivo ostavljaju poruke i zabrinuto diskutiraju o samovolji vlasti i gomili tzv. projekata koji se provode, često bez volje i potrebe Zagrepčana. Smisao većine tih zahvata nije u boljitku za građane, nego uglavnom u materijalnoj koristi za političke centre i uz njih vezane izvođače radova, dobavljače opreme i tome slično, tvrdi se.

– Danas (srijeda, 16. svibnja od 18 h) ćemo se  okupiti na Trgu žrtava fašizma kod fontane. Okupljamo se već tjednima i poduzimamo i poduzimat ćemo sve što možemo da zaustavimo devastaciju Meštrovićevog paviljona i njegovog okoliša koji se u okviru projekta tzv. Pješačkog centra izvrsnosti „obnavljaju“ bez poštivanja procedure, propisa, javne i stručne rasprave i bez valjanih dozvola. Građani i struka rekli su što misle i sada pitamo: Kako se u ovom gradu odlučuje? Tko i na temelju čega donosi odluke o projektima koji se tiču svih nas? Ovaj put s nama je i zbor Domaćigosti. Dođite u srijedu, pogledat ćemo dijelove projekta koje nam je nakon tjedana pritiska Grad ipak predočio, ponesite zviždaljke i zajedno izviždimo Centar bahatosti! – poziva Jasna Šumanovac u okviru građanske incijative Vratimo magnoliju.

Odmazda: Sasječena Štulićeva tisa

Inicijativu Vratite magnoliju čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD, a podupiratelji su inicijative Savica ZA Park, Samoborček i  Spasimo potok Črnomerec, te brojne građanke i građani grada Zagreba.

Nakon čupanja magnolije, potom razbijanja Meštrovićeva stepeništa i drugoga, uslijedila je i sječa zelene oazice koja je popularno nazvana ‘Štulićeva tisa’, a jer se nalazi na fotografiji fotografa Mie Vesovića, odnosno na legendarnom omotu  albuma grupe Azra ‘Filigranski pločnici’. Mnogi u Zagrebu su to doživjeli kao primitivnu odmazdu vlasti radi građanskog otpora projektu tzv. preuređenja Trga žrtava fašizma. Usput u lakonski svoj postupak objasnili tvrdnjom kako su stabla previše narasla (vidi portal Faktograf i tekst: Pala je i Štulićeva tisa, jer gradske vlasti tvrde da su stabla previše narasla).

Čuvena fotografija Mie Vesovića na kojoj je ‘Štulićeva tisa’ s omotnice albuma ‘Filigranski pločnici’ grupe Azra (foto Mio Vesović)

-Odbor za prostorno uređenje Gradske skupštine Grada Zagreba je  većinom glasova potvrdio naše zahtjeve i donio Zaključak kojim se traži hitna obustavu radova na Trgu žrtava fašizma dok se ne provede javna rasprava o prijedlogu rješenja uređenja zelene površne oko Doma likovnih umjetnika i cijelog tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, stručna javna rasprava i savjetovanje s Vijećem Gradske četvrti. Usprkos tome, gradska vlast je u zoru posjekla Štulićeve tise, još jednu od svima nam predragih oaza zelenila. Odmazda? Inat? Ili jednostavno primitivizam? Možda najviše strah da se ne dogodi vidljivi presedan popuštanja pred voljom građana i struke – ističe Jasna Šumanovac u ime inicijative Vratimo magnoliju. 

Ruše 22 stabla i 20 grmova?

Zahvaljujući sjednici odbora, javnost je, nakon tjedana i tjedana traženja informacija, po prvi put imala priliku za kratki uvid u dokumentaciju projekta uređenja Trga žrtava fašizma, koji je prva faza realizacije tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, a koja obuhvaća i ulicu Franje Račkoga i Trg žrtava fašizma. Ono što se može na osnovu doista kratkog uvida zaključiti jest da se projekt mijenja u hodu, očito bez ikakvih stručnih konzultacija, smatraju prosvjednici.

Okoliš Paviljona 2018. godine (foto: Facebook)

-U odnosu na javnosti dostupne informacije o početnom rješenju projekta, prema kojima se cijeli park oko paviljona trebala pretvoriti u travnjak i posjeći drvored u Ulici Franje Račkog, vidljive su dvije izmjene vezane uz zelenilo: sačuvat će se pet platana na rubnim dijelovima livade oko paviljona i nešto grmlja na livadi i sačuvat će se oba drvoreda u ulici Franje Račkog. Ali i pored toga, projektom je predviđeno rušenje čak 22 stabla i 20 grmova, uključujući i rijedak i dekorativan grm prstenaste konopljike koji je u istom elaboratu najprije proglašen zaštićenim, a zatim određen za rušenje! – upozorava J. Šumanovac. 

Pored toga, posađene „zamjenske“ magnolije nisu predviđene projektnom dokumentacijom, i svakom je vidljivo kako su posađene u hodu, kao reakcija na prosvjede građana kada je gradonačelnik obećao „da će trg nakon preuređenja biti tri puta ljepši i imati dva puta više magnolija.“ Ni krive ni dužne, magnolije su zasađene na potpuno nesuvislim mjestima i bez ikakvog plana, kažu prosvjednici.

Građanska pasivnost – hrana za Centar bahatosti

-Bez obzira na tugu zbog sječe Štulićevih tisa i svega ostalog do sada posječenog zelenila, nastavljamo s prosvjednim druženjima srijedom i pritiskom da se sačuva ostatak zelenila i da se takvi vrijedni prostori u gradu Zagrebu ne planiraju autokratskim potezima gradonačelnika. Štulićevih tisa više nema i ne smijemo dozvoliti da se zaboravi ova sramota i nasilništvo kao i tko je za to odgovoran! Podsjećamo kako je ovo tek početak realizacije projekta tzv. Pješačkog centra izvrsnosti koji se proteže od Draškovićeve ulice, Trga burze, preko ulice Franje Račkoga, Trga žrtava fašizma, Ulice kneza Višeslava i Krešimirova trga do Branimirove ulice, a o kojemu javnost i struka zna vrlo malo ili gotovo ništa – zaključuje Jasna Šumanovac iz inicijative Vratimo magnoliju.

Koliko će Zagrepčana biti zainteresirano za svoj grad, te će doći danas doći na (raz)gradilište u centru grada ostaje za  vidjeti.

Ili pak za čuti, ako prosvjednici ponesu zviždaljke i izvižde navedeni Centar bahatosti, a koji je sve širi i krupniji jer se desetljećima obilato hrani upravo pasivnošću i nezainteresiranošću  građana.

Dosta? (foto Facebook)

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI