Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
POLITIKA
Živi zid traži osnivanje Saborskog istražnog povjerenstva za zagađenje u Slavonskom Brodu

Živi zid traži osnivanje Saborskog istražnog povjerenstva za zagađenje u Slavonskom Brodu

– Mi ne vjerujemo nadležnim institucijama, ne vjerujemo Državnom odvjetništvu, ne vjerujemo Ministarstvu zaštite okoliša, ne vjerujemo ni Croduxu. Očito je da se radi o prikrivanju i relativiziranju podataka, da se s nekim informacijama puno čeka, da se daju poluinformacije- kazao je na konferenciji za novinare, sazvanoj povodom ekološkog incidenta u Slavonskom Brodu i njegovih reperkusija po građane, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Zbog istine Živi zid traži javnu istragu, a to je moguće samo osnivanjem posebnog Saborskog istražnog povjerenstva koje će ispitati sve okolnosti zagađenja tla u Slavonskom Brodu, do kojega je došlo, smatra Sinčić, zato što Hrvatska nije pravna država.

-Tražimo da se poštuju zakoni, da su se poštovali zakoni do incidenta ne bi nikada došlo. Tražimo političku i pravnu odgovornost svih onih, nakon što Saborsko istražno povjerenstvo pokaže, koji su trebali nešto napraviti, a propustili su to napraviti. Moramo se pobrinuti, ne samo da se utvrdi odgovornost, nego i da se nikada više ovakva situacija ne ponovi- kazao je Sinčić.

Produktovod star 60 godina, službeno izvan funkcije već 28 godina!

Glavni tajnik stranke, Tihomir Lukanić, izjavio je, navodi se u priopćenju Živog zida, kako je produktovod zapravo čelična cijev stara više od 60 godina, a već 28 godina službeno nije u funkciji.

-Ukoliko ta cijev nije bila u funkciji ostaci koji su se nalazili u njoj čine koroziju više od 10 puta snažnijom nego kad je čelik izložen atmosferskim prilikama. Ta cijev prolazi kroz vodozaštitno i vodonosno područje Brodsko-posavske županije. Kada je netko krenuo u namjeru da nju idete vratiti u upotrebu i kada je odlučio da će kroz nju puštati plin s puno većim tlakom, morao se zapitati, a i morao je zakonski napraviti sigurnosne provjere- ocijenio je Lukanić, i pokrenuo pitanje odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i MUP-a.

– Nakon što se dogodila nesreća, MUP nije obavijestio javnost sljedeća dva dana, dakle, postoje sumnje da se radi o zataškavanju eko-zločina. Da voda nije dana na analizu, mi nikad ne bi znali što se dogodilo, jer su oni imali 48 sati da sakriju sav dokazni materijal- stoji u priopćenju.

Pitanja za ministra Ćorića

Zbog svega toga, od ministra Ćorića Živi zid traži odgovore na brojna pitanja:
Prije svega, tko je i kada donio odluku da produktovod koristi tvrtka Crodux, a ne Plinacro.
– Radi se o svojevrsnom presedanu. Upitno je u čijem je vlasništvu sam produktovod, on je star 60-ak godina. U bivšoj državi rafinerija u Bosanskom Brodu napajala se iz Janafa koji je s druge strane Save i onda su posebnom cijevi, tzv. produktovodom, produkti iz te rafinerije išli u Slavonski Brod da se napaja slavonskobrodska industrija, najviše Đuro Đaković. U ratu, 91. godine, prekinut je provod tih produkta i od tada ta cijev trune. Postavlja se pitanje tko je uopće dozvolio da se jednoj privatnoj firmi da taj posao, a ne Plinacrou koji bi trebao paziti na sve te cijevi- ističu “živozidaši”.
Drugo, traže kronologiju vlasništva, od 90-te do danas. Je li to još uvijek u vlasništvu Plinacroa ili je to sad dano Croduxu?
Treće, zašto se uopće išlo upotrebljavati staru cijev?
– Zašto se nije gradio novi plinovod kojim bi se novom cijevi dugom svega nekoliko kilometara dovodio plin u Bosanski Brod? Ako Plinacro i država imaju toliko sredstava da grade plinovod do Dalmacije upitne isplativosti, da rade LNG koji će poslovati s gubitkom, zašto je bio problem da se napravi tih nekoliko kilometara prigovora? Mi nalazimo odgovor u škrtosti i pohlepi kod Croduxa, zato postavljamo ova pitanja- kažu u Živom zidu.

Ni Studije utjecaja na okoliš, ni sigurnosne analize

Zanima ih i tko je, kada i na koji način, propisao testiranje produktovoda prije puštanja u upotrebu, odnosno izdavanja uporabne dozvole… Ali je li Ministarstvo provelo provjere ispitivanja kontrole stanja produktovoda prije nego je isti prepušten Croduxu?
Osnovane sumnje, nakon konzultacija sa strukom i zviždačima iz Slavonskog Broda pokazuju da nije- napominju u Živom zidu. Vlada nije napravila nikakva ispitivanja te cijevi koja 30 godina nije bila korištena. Jednostavno je dala Croduxu da radi kako hoće i vidimo da je došlo do zagađenja okoliša i patnje stotinjak tisuća stanovnika Slavonskog Broda i okolnih općina.
Zašto nije napravljena Studija utjecaja na okoliš?– pitaju se u Živom zidu, napominjući ” ako prenamjenjujete produktovod iz kojeg su išli produkti s bosanske strane na Hrvatsku, u plinovod kojim će ići plin iz Hrvatske strane na Bosansku, u tom slučaju vi ste dužni po zakonu napraviti Procjenu utjecaja na okoliš da točno vidite u kojem stanju je infrastruktura, koji su mogući hazardi. Ono što je najbitnije takvu odluku donosi komisija koja mora biti javna”.
– Je li napravljena sigurnosna analiza odnosno procjena rizika kod ponovnog puštanja produktovoda u pogon– još je jedno od pitanja Živog zida za ministra Ćorića. Jer, prema svim saznanjima koje imaju, nije napravljena nikakva analiza. Prekršen je niz zakona, Zakona o vodama, Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o građenju, Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, Zakona o energiji, Zakona o požaru, napominju.

I konačno, ima li država, Ministarstvo okoliša ili inspektorat informacije o tome što se nalazilo u produktovodu?– žele znati Sinčić i prijatelji, upozoravajući kako je dužnost vlasnika da se brine o svojoj imovini, i onaj tko je vlasnik bio sve ovo vrijeme bio je dužan paziti na produktovod. A nije. I za to mora snositi odgovornost.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI