Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
BANDIĆGRAD
Ilustracija

Zelena akcija:
Zaustavljen štetan Bandićev Plan gospodarenja otpadom pod pritiskom javnosti!

Ilustracija

– Zaustavljen je štetan Bandićev Plan gospodarenja otpadom pod pritiskom javnosti! – vesele se u Zelenoj akciji nakon jučerašnje sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba na kojoj je odbačen Plan gospodarenja otpadom koji je htjela progurati uprava Milana Bandića.

Niz štetnih smjernica iz tog plana bi nanijele dugoročnu i teško nadoknadivu štetu nizu budućih generacija građana Zagreba, upozoravali su ekolozi, no Bandić i suradnici su svejedno inzistrali na tom dokumentu, koji na kraju nije ‘prošao’. Vidno uvrijeđeni Bandić je nakon toga osvetnički priprijetio kako će taj Plan biti izglasan kad-tad, ako ne sada, a onda u sazivu neke druge Skupštine.

 -Pozdravljamo odluku Gradske skupštine Grada Zagreba! Nerazumna želja gradonačelnika Bandića da pod svaku cijenu provede zastarjele ideje poput uvoza smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb i izgradnje megalomanskog centra za smeće u Resniku spriječena je otporom građana_ki koji su stali u obranu javnog interesa i zaštite okoliša –  izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Zastupnici i zastupnice u Gradskoj Skupštini sinoć nisu prihvatili štetan Plan gospodarenja otpadom u kojem, ni nakon više od dvije godine kašnjenja, gradska vlast nije bila u stanju predložiti dovoljno dobre mjere za unaprjeđenje neuređenog sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu. Dodatno, realizacija tog Plana donijela bi velike financijske i okolišne probleme.

Golemo brdo smeća na Jakuševcu (u pozadini) u ljetnoj izmaglici (foto TRIS/G. Šimac)

Plan koji propisuje ulaganje više od milijardu kuna u obradu smeća, uz istovremene licemjerne tvrdnje gradskih čelnika da za moderan sustav odvajanja i pravednu naplatu računa nema sredstava, nije ni smio zaživjeti, upozoravaju u Zelenoj akciji.  Nedostatak zakonski propisanih studija, besramno preskakanje procedure, nametanje lošeg sustava odvajanja i nepravedne naplate, samo su neki od neodgovornih poteza gradske vlasti koja godinama sprječava napredak sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu, tvrde. Umjesto da prihvate činjenicu kako idu u krivom smjeru te poboljšaju sustav, gradski čelnici već izjavljuju kako zbog nedonošenja Plana mora doći do poskupljenja usluge građanima i građankama, a to su samo pokušaji prebacivanja odgovornosti za nerješavanje problema, vele.

– Pozivamo gradsku vlast da prestane raditi protiv javnog interesa i zaštite okoliša te da se hitno naprave izmjene Plana temeljem komentara građana_ki u javnoj raspravi. Istovremeno, pozivamo ih da počnu koristiti sredstva predviđena za interventne mjere za unaprjeđenje sustava odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada, kako bi se zaustavio kaos sa smećem kojem svakodnevno svjedočimo diljem grada – zaključio je Košak iz Zelene akcije. 

Zagrepčani već dugo trpe posljedice lošeg gospodarenja otpadom, a to je svakodnevno vidljivo po gomilama smeća oko kanti i kontejnera po čitavom gradu.

Ilustracija

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI