Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
KULTURA
Velika izložba u Muzeju za umjetnost i obrt: “Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost”

Velika izložba u Muzeju za umjetnost i obrt:
“Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost”

U Muzeju za umjetnost i obrt otvara se (26. travnja) središnji izložbeni projekt u 2018. godini, izložba Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost koja već sada nosi epitet velikog kulturološkog projekta.

Kroz ukupno osamnaest dionica izložbe i odabirom brojnih eksponata od dokumentarne građe do umjetničkih djela, od fotografija do filmskih, televizijskih i glazbenih inserata, od predmeta svakodnevice do znakova vremena koji su u najdoslovnijem smislu mijenjali svijet.

Kroz presjek ovog važnog desetljeća izložba će prikazati kako su šezdesete godine u Hrvatskoj u ekonomskom smislu donijele do tada neviđeni prosperitet i pridonijele razvoju konzumerističkog društva, ali i na cjelovit i sveobuhvatan način nastojat će prikazati presjek prijelomnog desetljeća ne samo za Hrvatsku i njezino okruženje, već i trenutke kada se na globalnoj razini mijenjaju političke, ekonomske i kulturološke paradigme.

Festivali zabavne glazbe, vinil ploče, šlageri, VIS-ovi, Fićo, Trst i rifle, mini-suknje, rock’n’roll i seksualna revolucija samo su neka od obilježja koja su snažno utjecala na razvojne procese u modernizaciji društva šezdesetih godina i koja će biti sastavni dio izložbe.

Kroz cijeli period održavanja, izložbu će pratiti brojne popratne aktivnosti: edukativni programi, okrugli stolovi, predavanja i vodstva autora pojedinih tematskih cjelina, koncerti s glazbom iz tog razdoblja te bogat suvenirski program. Izložbu prati opsežna monografija koju MUO izdaje u suradnji sa Školskom knjigom.

Bicikl Pony u MUO je stigao iz Slovenije (Tehniški muzej)/ Foto: Srećko Budek

Idejni koncept izložbe postavio je dr.sc. Zvonko Maković koji je izložbu pripremao 13 godina uz pomoć tima istaknutih stručnjaka: Ante Batović – društveno-politički kontekst šezdesetih; Igor Duda – kultura svakodnevice; Maroje Mrduljaš – arhitektura; Koraljka Vlajo – industrijski dizajn; Lovorka Magaš-Bilandžić – grafički dizajn; Marina Bagarić – autorska keramika; Dunja Nekić – fotografija; Krešimir Nemec – književnost; Ana Lederer – kazalište; Seadeta Midžić – muzički biennale; Maja Đurinović – plesna scena; Tomislav Šakić – film; Hrvoje Horvat – pop i rock glazba; Katarina Nina Simončić – moda; Marija Tonković – modna fotografija; Inoslav Bešker – tiskani mediji i Nada Zgrabljić Rotar – radio i televizija.
Izložba, koja će dati jedan od najcjelovitijih uvida u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine za javnost će biti otvorena pet mjeseci, do kraja rujna, i u širem kontekstu promotrit će i analizirati situaciju u Hrvatskoj.

VEZANE VIJESTI