Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
POLITIKA
Uz 10.travnja: Sasvim prigodno splitsko ustaševanje…

Uz 10.travnja:
Sasvim prigodno splitsko ustaševanje…

Hrvatski ustaški polusvijet, ovdašnji opaki total-primitives, pod motom obljetnice HOS-ove IX bojne Rafael vitez Boban, koja je, eto, sasvim slučajno pala baš na dan uspostave propale, kolaboracionističke NDH i njezina zločinačkog režima, postrojio se danas sa svom svojom opskurnom crnom ikonografijom, usred Splita. Pred spomenikom koji su s blagoslovom i uz puno poštovanje čak i bivšeg splitskog gradonačelnika, “tolerantnog i širokogrudnog” bivšeg SDP-ovca, Ive Baldasara, prije četiri godine svečano proglasili “zaštićenim domovinskim dobrom” podignutim u čast palih bojovnika…

Himna pod ruku s pozdravom “Hvaljen Isus i Marija”, sljedba ustaškog zločinca Rafaela Bobana i legalno izabrani predstavnici vlasti,  neizbježna zvučna kulisa ZDS. To je kratki sažetak HOS-ove splitske predstave.

“Vitezovi” HOS-a 

Uz njihova ratnog zapovjednika Marka Skeju, prvog “hitlerovskog brka” nove Hrvatske, ponosno su stali, kako piše Index.hr, državni tajnik iz Ministarstva branitelja, splitsko-dalmatinski dožupan i splitski dogradonačelnik, na radost rečenoga Skeje i “vitezova”, sve prvak do prvaka povijesnoga znanja i prvoklasnog obrazovanja, mašući zastavama s pripadajućim porukama “Jasenovac- Za dom spremni!”
Skejo je mumljao o krstu i slobodi zlatnoj, o suzama majki, djece i ratnika, a povrh svega, priključio se i sve zgusnutijoj “antiistanbulskoj kampanji” ususret njezina izglasavanja u Saboru, grgrljajući nešto o izdaji “izabranih od naroda” koji “ne priznaju da su otac i majka temelj obitelji”.
Splitsko uprizorenje primitivnog glorificiranja 10.travnja, nastavlja se na kninsku proslavu 26. obljetnice osnivanja postrojbi HVO-a, koju, dakako, nije propustio jedan od njihovih “velikana” , pravomoćno osuđeni ratni zločinac Dario Kordić . No, Kordićevo počasno kninsko gostovanje na fešti s mimohodom, nije nimalo smetalo hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da preuzme pokroviteljstvo nad tom paradom zadriglog hrvatskog paranacionalizma i paradomoljublja u ime kojih su počinjeni ratni zločini i etničko čišćenje na teritoriju susjedne BiH. Ništa u ovoj zapuštenoj, pokradenoj i mentalno retardiranoj zemlji nije više normalno. A gdje nema pameti, nema ni napretka. Ostajemo čvrsto usidreni na dnu…

Kvislinzi i argentinsko domoljublje

Tko razuman može slaviti poraženi kvislinški režim i njegova kukavičkog poglavnika koji je Rimskim ugovorima prodao najatraktivniji dio teritorija vlastite zemlje, Istru, Dalmaciju i otoke, koji je uveo rasne zakone i provodio sustavno istrebljenje Židova, Roma, Srba, i režimu nesklonih Hrvata ?! Što se tu uopće može rehabilitirati, kakve se tu povijesne nepravde trebaju ispravljati? Nacistički slugani, Hitlerove dodvorice “niže rase”, predvođene poglavnikom Antom Pavelićem, dezerterom, koji je kad je zagustilo pobjegao u Argentinu, kao i njegova ustaška sljedba, sve u ime ljubavi za hrvatsku domovinu, golema su povijesna hipoteka hrvatskog naroda.
Da bi im danas predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izražavala zahvalnost i divljenje na “žrtvi i patnji za domovinom”. Koju, navodno, vole, ali sa sigurne udaljenosti. Na koju su se sklonili tragajući za slobodom, veli KGK. Gdje i danas svjedoče svoje nepatvoreno domoljublje. Koje je tim veće što su domovini dalje…
Što imaju raditi u ovakvoj državi mladi, obrazovani, ambiciozni ljudi, čista uma, žedni znanja i uspjeha,  života u pravnoj državi i sustavu s izgrađenim ljudskim, profesionalnim, društvenim vrijednostima? Ovo nije zemlja za zdrav, potentan i pristojan svijet. Zato su takvi otišli.
Jer, u ovoj državi se nesmetano slave zločini, cijene lopovluk, korupcija i kriminal , potiče na govor mržnje, prezire drugačije, zatire znanje, istina i red. Zakonima usprkos.

“Baukov poučak”

-Obaveza ministra unutarnjih poslova bila je- piše na svom facebook profilu SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk, izdati rješenje o zabrani današnjeg javnog okupljanja u Splitu, jer su ispunjeni uvjeti iz članka 14. Zakona o javnom okupljanju… Jer su ciljevi okupljanja poziv i poticanje na nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i nesnošljivost. Jer se radi o ozbiljnom remećenju javnog reda i mira. Konačno, jer se očekivalo isticanje simbola za koje su već nadležni sudovi , kao i Ustavni sud, ocijenili da se njihovim isticanjem krši javni red i mir i da “predstavljaju manifestaciju rasističke ideologije”. A krši se, veli Bauk, i Deklaracija o Domovinskom ratu čije su temeljne vrijednosti prihvaćene od cijelog hrvatskog naroda i svih građana RH, a niti cijeli hrvatski narod prihvaća 10. travnja kao dan koji treba svečano obilježavati, a niti se ovakvim skupovima zaustavlja radikalna politizacija i zabrinjavajuća polarizacija hrvatskog društva, već upravo suprotno.
– Ovakav skup pljuje u lice kako demokratskim standardima suvremenog zapadnog svijeta, koji je aktivno sudjelovao u antifašističkoj koaliciji u Drugom svjetskom ratu, tako i djelovanju pravne države i vladavine prava i ne predstavlja daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata već upravo suprotno- navodi u svojoj objavi Bauk. – Želi nam poručiti da se Domovinski rat nije vodio da se uspostavi Republika Hrvatska, kao sljednica ZAVNOH-a već kao sljednica NDH i kao takvo predstavlja njegovu negaciju. Odabrani datum, simboli i govori na tom skupu iz godine u godinu to potvrđuju- napisao je Bauk.

Pozivajući se na zakone i njihove paragrafe. Ne na ideologiju i stranačke manifeste. Ali, što vrijede zakoni u državi koja ih razumije tek kao neobvezujući nomotehnički dekor?


VEZANE VIJESTI