Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
FILM
Oblikovala: Iva Sindik

Uvidíme se v kině, je to lepší!:
Dani smijeha u 20 hrvatskih gradova s češkim filmovima

Oblikovala: Iva Sindik

Zahvaljujući entuzijastima iz  mreže neovisnih hrvatskih kinoprikazivača, od 2. do 6. svibnja Kino mreža u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) trebalo bi biti smijeha u 20 gradova diljem Hrvatske. Tri legendarne češke komedije prikazat će se u 22 kina.

– Slavimo Dane smijeha uz čehoslovačke komedije! Ako volite dobar humor i dobru satiru, želite odati počast velikanima europskog modernizma i smijati se do suza, svakako dođite na Dane smijeha u Kino mreži!U pet dana svibnja čak 22 kina će prikazivati tri čehoslovačka novovalna klasika:  „Ljubavi jedna plavuše” (Lasky Jedne Plavovlasky) nedavno preminulog Miloša Formana – romantična komedija iz 1965., s prekrasnom Hanom Brejchovom; briljantni klasik Jirija Menzela „Strogo kontrolirani vlakovi“ (Ostre sledované vlaky / Closely Watched Trains) – dobitnik Oscara za najbolji strani film 1968. godine, te neobičnu horor-komediju „Kremator” (Spalovač mrtvol) Juraja Herza iz 1969. godine – javljaju iz Kino mreže.

Šezdesete godine 20. stoljeća su definitivno bile zlatne godine čehoslovačke kinematografije u kojima su daroviti autori iskoristili liberalnije kulturno ozračje koje je vladalo prije Praškog proljeća kako bi se svojim djelima obračunavali s prošlošću i kritizirali suvremeni život socijalističke im države. Filmovi nastali 60.-ih ostali su i postali kultni i u našoj državi…

Evo i popisa gradova i kina koji sudjeluju na Danima smijeha: Art-kino Croatia (Rijeka),Kino Marof (Novi Marof), Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kinoteka Zlatna vrata(Split), Kino Valli (Pula), KINO Nova GradiškaKino SlatinaKino Tuškanac(Zagreb), POU “Đuro Arnold” – Kino IvanecKinoklub “Šibenik”, Kino Karaman Ekran Split, Kino Gorica (Velika Gorica), Kino 30 Svibnja Daruvar,Kino EUROPA (Zagreb), Centar za kulturu ČakovecDom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradsko kazalište SisakKino Moslavina KutinaKino Pobjeda MetkovićKino Gaj (Varaždin), Kino Urania & Kinematografi Osijek,POP UP Kino SamoborKinematografi Dubrovnik.

Raspored projekcija potražite na službenoj web ili Facebook stranici svakog pojedinog kina koje sudjeluje u programu, vele.

– Ako se pitate: “Zašto dani smijeha?” . Danima smijeha obilježavamo međunarodni Dan smijeha koji se za razliku od ostalih međunarodnih dana slavi dva puta u godini – 10. siječnja i 2. svibnja. Svjetski dan smijeha osmislio je i utemeljio Indijac Madan Kataira, a slavi se od 1998. godine. Taj nasmijani Indijac htio je potaknuti sve ljude na svijetu da se smiju što češće jer – smijeh je lijek.  Na ovo pitanje možemo odgovoriti i sa jednim jednostavnim “Zašto ne?”Vidimo se u kinu jer u kinu je bolje! Uvidíme se v kině, je to lepší! – na češkom jeziku pozivaju u kino.

Hrvatsku mrežu neovisnih kinoprikazivača je 7. studenog 2014. osnovalo 27 kinoprikazivača iz 24 grada kako bi ojačali položaj neovisnih kina unutar same filmske djelatnosti te pokrenuli i razvijali filmsku kulturu u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske. Ključne aktivnosti Mreže su povezivanje i razmjena programa iznimne umjetničke, kulturne i povijesne vrijednosti, razvoj publike svih kategorija s naglaskom na filmsko obrazovanje djece i mladih, Aktivnosti Mreže podržava Hrvatski audiovizualni centar.

Danas Kino mreža broji 41 člana i 54 kina u 41 gradova i otoka diljem Hrvatske.

Oblikovala: Iva Sindik

.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI