Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
IZDVOJENO
Ilustracija: pečene ribe (Foto TRIS/G. Šimac)

Uskrsni ribolov:
Uz pomoć Isusa ulovili 153 ribe

Ilustracija: pečene ribe (Foto TRIS/G. Šimac)

Dio kršćana danas slavi Uskrs, odnosno obljetnicu dana kada je prema predaji osuđeni, mučeni i ubijeni Isus Krist ustao iz mrtvih. Političari i crkveni dužnosnici prigodno se u hrvatskim medijima prikazuju kao uzvišeni sljedbenici Isusova nauka, premda je vidljivo iz aviona da s njime nemaju bitnih ili nikakvih dodirnih točaka.

Mnogi od njih bi i danas Isusa strpali u pritvor, barem zbog njegova prikazanog pravdoljublja i istinoljubivosti. Neki od njih vjerojatno i nisu previše čitali biblijske izvještaje iz Isusova života, poput 21. poglavlja Evanđelja po Ivanu, a koji se odnosi na razdoblje nakon uskrsnuća, pa ga ovdje prigodno prenosimo. A možda neke od njih  inspirira za dodatno zgrtanje bogatstava proširenjem gospodarskih djelatnosti na profitabilno ribarstvo i marikulturu.

Ukazanje Isusovo kod Tiberijadskog jezera

Poslije toga očitova se Isus ponovno učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika.

Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.«

Rekoše: »Idemo i mi s tobom.«

Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.

Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus.

Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo.« A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.«

Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more.

Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.

Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite ribâ što ih sada uloviste.«

Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu.

Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!«

I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin. Isus pristupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu.

To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.

Ilustracija: pečene ribe (Foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI