Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE
Udruga “Are you Syrious” i Centar za mirovne studije: Konstantnim pritiscima MUP pokušava zataškati odgovornost za smrt afganistanske djevojčice Madine

Udruga “Are you Syrious” i Centar za mirovne studije:
Konstantnim pritiscima MUP pokušava zataškati odgovornost za smrt afganistanske djevojčice Madine

Centar za mirovne studije (CMS), udruga “Are you Syrious” te odvjetničko društvo koje štiti prava izbjeglica prozvale su Ministarstvo unutarnjih poslova i policiju da na njih vrše pritiske, a sve s ciljem da se skrene pozornost s istrage smrti afganistanske djevojčice Madine.

Pritisci MUP-a se događaju već neko vrijeme, a intezivirani su otkad je obitelj stradale djevojčice  Madine došla u Hrvatsku, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.
Kao najnoviji primjer takvih pritisaka Bosanac je naveo kako ih je policija pozvala na obavijesni razgovor nakon što su jučer najavili konferenciju s temom “Pritisci MUP-a na odvjetnike i organizacije koje štite ljudska prava”.
– To su očigledni pritisci MUP-a na naš rad i na rad odvjetnika, a s jedinim jedinim ciljem: da se što prije riješe obitelji iz Hrvatske i da se stane s postupkom koji je obitelj podigla protiv upravo te policije koja nas sad proganja, odnosno zbog kaznene prijave zbog ubojstva iz nehaja djevojčice Madine, rekao je Bosanac.
 Svi ovi slučajevi pokazuju da je policija Republike Hrvatske u dubokom sukobu interesa i da koristi pritisak kako bi ustvari odmaknula temu od onog što je važno, a to je što se dogodilo u noći pogibije male Madine i tko je za to odgovoran, istaknuo je Bosanac.
– Mi smo u nekoliko navrata pokušali stupiti u kontakt s obitelji u Tovarniku, ali to ne uspijevamo ostvariti, što također shvaćamo kao pritisak na naš rad, rekao je Bosanac.

Policija brani kontakt odvjetnika i obitelji

Madinina obitelj je, po tvrdnjama udruga, najmanje dvaput prognana iz Hrvatske, a u jednom od tih slučajeva poginula je djevojčica od posljedica naleta vlaka na pruzi Tovarnik – Šid, zbog čega je obitelj putem odvjetničkog tima Bezbradica-Jelavić iz Hrvatske podnijela kaznenu prijavu protiv policijskih službenika koji su svojim nezakonitim radnjama prouzoričili smrt djeteta. Odvjetnici Sanja Bezbradica Jelavić i Ivo Jelavić na konferenciji su kazali da im policija brani kontakt s Madininom obitelji unatoč punomoći koju im je obitelj prethodno dala.
– Ja ne pamtim da je MUP u Hrvatskoj ikada do sad sprječavao kontakt između stranke u detenciji i izabranog odvjetnika. Smatramo da se radi o pokušaju skretanja pozornosti i fokusa istrage s istraživanja odgovornosti policijskih službenika koji su svojim postupanjem prouzročili smrt malog djeteta, kazao je odvjetnik Jelavić.
Policijskih pritisaka, rečeno je na konferenciji, bilo je i na aktiviste udruge “Are you Syrious”. Riječ je o volonteru kojeg će policija prekršajno prijaviti zbog pomaganja Madininoj obitelji u ilegalnom prelasku granice, a kojeg je udruga poslala na teren nakon što joj je obitelj 21. ožujka javila da se nalazi na području Hrvatske i da treba njihovu pomoć. Iz udruge tvrde da su o svemu obavijestili policiju te se da volonter po dolasku na teren javio policajcima i dao iskaz, ali je dva tjedna kasnije dobio obavijest da će biti prijavljen.
Tanja Tadić iz udruge “Are you Syrious” pitala je kako je njihov volonter mogao pomagati u ilegalnom prelasku granice kada je čitavo vrijeme bio s policajcima. Zato smatra da im se policija osvećuje jer je prisustvo njihova volontera spriječilo novo protjerivanje te obitelji.
Zbog svega navedenog organizacije su najavile da će od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnosti kao i od Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva, koje bi trebalo istražiti kako je moguće da policija tako grubo zlorabi represivni aparat prema aktivistima i odvjetnicima za ljudska prava. O ovim pritiscima i postupanjima policije obavijestit će i nadležna tijela Vijeća Europe, Europske komisije i Europskog parlamenta. Upozoravaju kako su ovakve prakse nespojive sa skorim predsjedanjem RH Vijećem Europe kao i pripremama ulaska Hrvatske u Schengen zonu.
Udruga “Are you Syrious”, Centar za mirovne studije i odvjetnici traže da MUP čim prije provede mjeru koju je donio Europski sud za ljudska prava, pusti obitelj na slobodu te ih smjesti u siguran smještaj otvorenog tipa, te im omogući njihovo pravo na odvjetnika. Također, traže da policija odmah prekine sa montiranim procesima i pritiscima protiv aktivista i odvjetnika za ljudska prava.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI