Neovisni novinarski portal
6.8.2021.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Todorić će biti izručen u Hrvatsku, do tada ostaje na slobodi

Todorić će biti izručen u Hrvatsku, do tada ostaje na slobodi

Sutkinja londonskog Westminsterskog suda Emma Arbuthnot, odobrila je izručenje Ivice Todorića hrvatskom pravosuđu. Todorić do izručenja u Hrvatsku, ostaje na slobodi, ali uz strožije mjere od onih koje su dosad bile na snazi. Morat će se svakodnevno javljati u nadležnu londonsku policijsku postaju, nosit će sigurnosnu narukvicu i iza 21 sat ne smije napuštati kuću, javlja N1 televizija.

Londonski sud nije našao valjanih dokaza da je u slučaju Todorić riječ o političkom progonu, a donedavnom moćnom vlasniku najvećeg regionalnog koncerna Agrokor, na raspolaganju  je sedam dana za eventualno podnošenje žalbe na odluku suda koji je uglavnom odbacio argumente Todorićeve obrane koja se usprotivila izručenju.

-Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokoru. Jedan političar je bio viši financijski nadzornik, a jedan je podnio tužbu protiv optuženika i tvrtke. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom- navodi se u obrazloženju presude.

Todoriću je blokirana i sva imovina, navodno čak 64,4 milijuna eura, u četiri države, a troškove svoje obrane plaća novcem od prodaje roditeljske kuće njegove supruge, za koju je dobila 250 tisuća eura čime je podmirena i jamčevina, a od tog novca Todorićevi, navodno, sve ovo vrijeme žive u Londonu, kako javlja RTL televizija.

Veseli Ivica u društvu sretnih ljudi (liustracija) foto: www.ivicatodoric.hr

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI