Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
HRVATSKA / POLITIKA
Šibenske kape oko predsjednice (foto TRIS)

Svi predsjedničini uredi:
Predsjednica u Šibeniku, gradu ‘prvog gospodina’

Šibenske kape oko predsjednice (foto TRIS)

Predsjednica države Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović jutros je po petnaesti put s pratnjom preselila svoj ured iz Zagreba, pa su doputovali u Šibenik. Ispred stotinjak uzvanika, mahom politički vezanih uz lokalno i nacionalno vladajuće političke strukture,  uz uobičajenu ceremoniju je podignut predsjedničin stijeg, glazbari su svirali, a dječica iz vrtića su mahala papirnatim hrvatskim zastavicama.

Rekla je kako joj je drago što je konačno u gradu za koji je vezana i obiteljski. Inače, hrvatski ‘prvi gospodin’, odnosno predsjedničin suprug Jakov Kitarović, rodom je iz Šibenika. No mnogi koji su vezani uz Šibenik obiteljski danas nisu bili u Šibeniku, jer radni dan provode u Dublinu, Hannoveru, Stockholmu, Torontu i drugdje, a jer su se iselili iz Hrvatske u kojoj za njih i njihove obitelji nije bilo posla niti za čovjeka dostojnog života.  Nakon što je nahvalila Šibenik i Šibensko-kninsku županiju zbog geografskog položaja, prometne povezanosti, prirodnih ljepota i uloge u Domovinskom ratu, predsjednica države se osvnula i na navedene koji danas nisu u Šibeniku niti u Hrvatskoj.

Predsjednica u Šibeniku (foto TRIS)

– Nažalost mladi odlaze za boljima plaćama i lakšim životom što se dodatno loše odražava na tešku demografsku situaciju. Kad sam rekla da smo u demografski izvanrednom stanju koje zahtjeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana predsjednik Vlade istaknuo je da je Vlada zbog izvanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama. Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno priznati.  No, samo prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80 tisuća ljudi, od čega samo u Njemačku 40 tisuća. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere – ustvrdila je.

Predsjednica će u županiji provesti sljedeća tri dana, a gdje će sve otići pogledajte na stranicama predsjednica.hr. Imat će vremena i prilike, ako do nje nekako dođu ti podaci, doznati kako u dobrom dijelu županije, posebice u zaleđu i na otocima, stanovništvo živi u vrlo otežanim uvjetima i bez izgledne perspektive za bolji život, unatoč opisanim izvanrednim prirodnim, kulturnim, povijesnim, zemljopisnim i drugim  vrednotama, uglavnom zahvaljujući bezidejnoj i štetnoj politici. No što kaže predsjednica?

Šibenske kape na dječici oko predsjednice (foto TRIS)

– Nemamo više vremena. Primarna je zadaća stvarati uvjete za ostanak ljudi i dostojanstven život sviju. Nemamo vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah. Zato pozivam Vladu i Sabor da se u potpunosti posvete ovom pitanju. S tim u vezi želim još jednom podsjetiti na nužnost novih iskoraka u decentralizaciji. Nije isto živjeti u velikim gradovima i živjeti u Kijevu, Unešiću ili na Žirju – geografski prigodno je zaključila predsjednica.

Državna poglavarka ‘želi izraziti uvjerenje’  kako će njezin trodnevni posjet imati smisla.

-Naša domovina ima odlične uvjete za uspješan razvoj i dostojanstven život svih stanovnika, a naša je odgovornost iskoristiti ih. Želim izraziti uvjerenje da ćemo nakon ovog radnog posjeta svi zajedno novim elanom prionuti poslu ostvarivanja razvojnih projekata i programa – reče Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica nije zaboravila niti magarce, odnosno tovare, stupove nekadašnjeg lokalnog gospodarstva, pa će svoj posjet završiti susretom s članovima Udruge za zaštitu magarca “Tribunjski tovar”, te posjetiti otok Murter.

Ruke na srcu (foto TRIS)

Premješteni ured (foto TRIS)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI