Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
Sport
Sve je spremno za prvu atletsku utrku u Nacionalnom parku Krka-1.Krka polumaraton

Sve je spremno za prvu atletsku utrku u Nacionalnom parku Krka-1.Krka polumaraton

U Nacionalnom parku Krka ovog se vikenda održava prva međunarodna atletska utrka: 1. Krka polumaraton koji su na  konferenciji za novinare najavili ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić i Robert Franjković, direktor Atletskog kluba Maraton 2000 koji je organizator utrke.
NP Krka nastoji stvoriti širu osnovu za kvalitetno i održivo korištenje resursa kojima upravlja, a 1. Krka polumaraton novi je iskorak u tom pravcu, kazao je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić:
-Cilj nam je s jedne strane promovirati manje poznate lokalitete Parka, a s druge strane promovirati određene aktivnosti. Jedan i drugi element je organizacijom ove utrke pokriven, a sve je dio šireg konteksta razvoja srednjeg i gornjeg toka Krke. Ideja nam je razvoj tog prostora ne usmjeriti ka masovnom turizmu, kakvog već imamo na jednom dijelu Krke, već prvenstveno na njemu razvijati oblike turizma koji će privući one posjetitelje koji ima malo izraženiji senzibilitete prema prirodi i koji voli raditi ono što je usklađenije sa okvirima koje očuvanje prirode nalaže.
Atletski klub Maraton 2000 iz Karlovca, 1. Krka polumaraton organizira po uzoru na Plitvički maraton koji već ima dugu tradiciju, kazao je direktor kluba Robert Franjković:
-Sama ideja nastala je prije dvije godine jer ako imamo Plitvički maraton koji traje već više od 30 godina, zašto ne bi takvo nešto imali i u Nacionalnom parku Krka. Prostor Nacionalnog parka Krka pogodan je za atletske utrke i po svojoj strukturi i pogotovo što se tiče klime, bilo je potrebno izabrati dobar termin za utrku i dobru stazu. Odlučili smo da se fokusiramo na sjevernije dijelove Parka koji su manje poznati široj javnosti i tako smo formirali stazu.
Franjković je istaknuo kako je interes trkača za 1. Krka polumaraton premašio sva očekivanja jer je okupio 750 trkača iz trinaest zemalja.
Trkači 1.Krka polumaratona startaju, u subotu u 10 sati, u sjevernom dijelu Nacionalnog parka, u Eko kampusu Puljane, zatim trče u smjeru Oklaja, potom se spuštaju do same rijeke, uz Brljansko jezero, nakon čega slijedi jedini uspon u smjeru amfiteatra Burnum, gdje je i cilj. Staza polumaratona duga je 21,098 km, a za one  kojima je to prevelik izazov na programu je i kraća utrka u dužini od 5,5 km, na kojoj će se “okušati” i ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić te tridesetak šibenskih gimnazijalaca.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI