Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Saveznički napad na Siriju: Trump tvrdi, napadnuta su samo postrojenja kemijskog oružja

Saveznički napad na Siriju:
Trump tvrdi, napadnuta su samo postrojenja kemijskog oružja

Rano jutros združene američke, francuske i britanske snage , javlja Hina, izvele su zračni napad na Siriju, kao odgovor na prošlotjedni sirijski kemijski napad Assadovih vojnih snaga protiv vlastitog naroda, u kojem je u Dumi ubijeno na desetine ljudi, među kojima velik broj djece.

Ispaljeno je stotinu raketa, eksplozije su odjekivale Damaskom, ima i ranjenih. Navodno su gađana samo tri cilja, bar tako tvrde iz SAD-a.
Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da su SAD spremne nastaviti s napadom sve dok Assadova vlada ne odustane od kemijskog oružja.
Trump je u obraćanju javnosti ponovio da Amerika nema nikakve ambicije biti dugoročno prisutna u Siriji, nego, naprotiv, kazao je, jedva čeka da potpuno povuče svoje snage iz te zemlje, čim se za to stvore uvjeti. Izrijekom ističe kako su mete napada bila isključivo postrojenja i skladišta kemijskog oružja.  Tvrdi da Amerika ne želi biti uključena u sedmogodišnji sirijski rat…
Oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je optužio SAD i saveznike da su pogodili i civilne ciljeve, što znači da su prekršili povelju UN-a. Napad ocjenjuje činom agresije na jednu suverenu državu koja se bori protiv terorizma, i taj će neprijateljski akt, smatra, imati ozbiljne posljedice na međunarodne odnose.

A British military Typhoon aircraft lands at the Sovereign Base Area (SBA) of Akrotiri, a British overseas territory located ten kilometres west of the southern Cypriot port city of Limassol, following US, British and French strikes on Syria on April 14, 2018.
Syrian state media slammed Western strikes on Saturday as illegal and “doomed to fail,” after the US, Britain and France launched a joint operation against the Damascus government. Huge blasts were reported around the Syrian capital, moments after the three Western governments announced they were striking Syria’s chemical weapons capabilities.
/ AFP PHOTO / Iakovos Hatzistavrou

-Povijest će u ovom slučaju presuditi baš kao što je to učinila u slučaju Jugoslavije, u kojoj je Washington bio odgovoran za velike masakre- ocijenio je Putin, osuđujući napad na Siriju gdje, kako je kazao, “ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u borbi protiv terorizma”.
Pozivajući se na nalaze ruskih stručnjaka na mjestu prošlotjednog napada režima u Dumi, ali i navodne iskaze lokalnog stanovništva, Putin tvrdi da nema govora o kemijskom napadu. Rusija će, najavio je, sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a radi savezničke agresije na Siriju.

Zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni su, izjavio je američki ministar obrane James Mattis, kako bi poslali snažnu poruku sirijskom predsjedniku Bashar al Assadu, javlja Hina.

Javnosti su se obratili i britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji su potvrdili da su se njihove vojne snage pridružile napadu koji je do sada, kazao je Macron, bio ograničen na sirijska postrojenja za kemijsko oružje, čija je upotreba u prošlotjednom napadu sirijskog režima nedvojbena. Cilj je uništenje kemijskog oružja kako se ono ne bi ponovo upotrijebilo protiv sirijskog naroda, ili okrenulo prema zapadu…

Britanska premijerka May istaknula je kako se pokušalo diplomatskim putem zaustaviti Assadov režim u upotrebi kemijskog oružja, ali su u tome bili onemogućeni, prije svega ruskim vetom na neovisnu istragu napada u Dumi uloženim u Vijeću sigurnosti UN-a. A kad nije bilo alternative, na silu se odgovorilo silom…

Državna sirijska novinska agencija SANA objavila je kako je tripartitna agresija flagrantno kršenje međunarodnog prava, a državna televizija priopćila da se napadu suprostavlja “antiteroristički savez”, vjerojatno aludirajući na Assadove saveznike Rusiju i Iran koji možebitno, procjenjuje Reuters, pomažu u obrani režima. Sirijska oporba poziva velike sile da zaustave napade Assadovog režima i saveznika na civile, jer i kad se prestane upotrebljavati kemijsko oružje, nastavit će se koristiti konvencionalno.

Ova je intervencija zapadnih sila najveća otkako je Sirija ušla u rat prije sedam godina, dok se Rusija u tamošnja ratna previranja uključila 2015. kao potpora Assadu.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI