Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Radio Vatikan: Papa Franjo priznao kako je ‘ozbiljno pogriješio’ oko seksualnog zlostavljanja djece od strane crkvenjaka u Čileu

Radio Vatikan:
Papa Franjo priznao kako je ‘ozbiljno pogriješio’ oko seksualnog zlostavljanja djece od strane crkvenjaka u Čileu

Iz nekog razloga te vijesti zasad nema na hrvatskoj inačici Radio Vatikana, a niti na drugim katoličkim medijima u Hrvatskoj. 

U svojem izvanrednom pismu upućenom čileanskim katoličkim biskupima, papa Franjo priznaje da je “ozbiljno pogriješio u procjeni i percepciji stanja klerikalnog seksualnog zlostavljanja djece u toj državi, izvještava Radio Vatikan u svojoj današnjoj udarnoj vijesti. Iz nekog razloga te vijesti zasad nema na hrvatskoj inačici Radio Vatikana, a niti na drugim katoličkim medijima u Hrvatskoj.

Papa je ustvrdio kako je bi potaknut na slanje tog pisma nakon što je pažljivo iščitao deteljno izvješće koje su izradila dva posebna izaslanika poslana u Čile kako bi saslušali svjedočanstva žrtava seksualnog nasilja od strane pripadnika crkve. U Čile su poslani nadbiskup Charles Scicluna iz Malte i fra Jordi Bertomeu Farnós, a zbog toga jer je tamo i drugdje u svijetu Papa Franjo javno kritiziran zbog svojeg donedavnog stajališta i minoriziranja slučaja biskupa Juana Barrosa, optuženog za zataškavanje, odnosno čak i sudjelovanju u zlostavljanju muškaraca i dječaka od strane svećenika.

U svom pismu Papa Franjo potvrđuje da “prikupljena svjedočanstva govore na čvrst način, bez dodataka ili zaslađivača, o brojnim žrtvama‘, te priznaje kako mu je to prouzrokovalo osjećaj ‘tuge i sramote“.

– Načinio sam ozbiljne pogreške u procjeni i percepciji situacije, posebice zbog nedostatka istinitih i uravnoteženih informacija – kaže Franjo zatraživši oprost “od svih koje je uvrijedio“.

Ustvrdio je kako će to uskoro učiniti i sam u susretu s u Rimu s predstavnicima intervjuiranih ljudi.

Najavio je i kako namjerava pozvati sve čileanske biskupa u Rim radi razgovora.

Papa Franjo voli nogomet (foto Facebook papa Francesco)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI