Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
KULTURA
Priče, privremene-izložba o uzrocima i posljedicama migracija

Priče, privremene-izložba o uzrocima i posljedicama migracija

Dvogodišnji projekt zagrebačke Galerije Nova i kustoskog kolektiva WHW o povijesnom fenomenu gastarbajterstva i suvremenoj izbjegličkoj krizi završava  grupnom izložbom Priče, privremene. U zbunjujućoj sadašnjosti i još nejasnijoj budućnosti, pričanjem priča, spajanjem rascjepkanih fragmenata u kakve-takve cjeline, radovi na ovoj izložbi ne prihvaćaju normalizaciju destruktivnih posljedica migracija i ne žele odustati od tematiziranja okrutnih posljedica političkih oportunizama koji su gotovo prestali biti vijest.

U Galeriji Nova  pod zajedničkim nazivom Priče, privremene, sutra (11. travnja u 20 sati) bit će predstavljen novi rad  arhitektice Ane Dane Beroš i video-umjetnika Matije Kralja, dokumentarni film Buffet Željezara Gorana Devića te projekt Tončija Vladislavića, Lee Vene i Ivane Čuljak: Pričam ti priču … iglom i koncem.
Izložba Priče, privremene okuplja umjetnička opažanja koja se vezuju za uzroke i posljedice migracija. U trenutku kada se čini da ne postoje adekvatne političke poluge koje bi omogućile sistemske pomake s ciljem ukidanja uzroka migracija, radovi okupljeni na ovoj izložbi ističu važnost stvaranja privremenih zajednica i zajedništva. Tijekom proteklih godina, video-umjetnik Matija Kralj i arhitektica Ana Dana Beroš istražuju i dokumentiraju (de)konstrukciju tzv. balkanske rute, od tranzicijskog centra Dobova na slovensko-hrvatskoj granici, preko makedonsko-grčke granice i neformalnog pograničnog izbjegličkog naselja Idomeni, do grada Mardina u sjevernoj Mezopotamiji, nadomak tursko-sirijske granice, gdje su bilježili svakodnevicu gradskih izbjeglica. Instalacija Bilješke iz Grčke, 2016.-2017. nastala specifično za prostor Galerije Nova, dio je njihovog dugoročnog projekta Geotrauma koji bilježi tragove širećih granica i isprepletenost (su)djelovanja europskih migracijskih politika i međunarodnih humanitarnih organizacija te mase turist-volontera (engl. voluntourists) i aktivista anarhista u “industriji katastrofe”.

Geotrauma, Ana Dana Beroš i Matija Kralj

Opservacijski, nagrađivani dokumentarni film redatelja Gorana Devića Buffet Željezara (2017) prati Ernu i Dževada, vlasnike buffeta koji je pred zatvaranjem. Buffet se nalazi na autobusnoj stanici na ulazu u tvornički krug Željezare Sisak koja je tijekom socijalizma bila jedna od vodećih željezara istočne Europe. Sniman uglavnom jednom kamerom koja u punom radnom vremenu buffeta od 7 do 21 h bilježi “birtijske razgovore” tjedan dana pred zatvaranje, film iznosi nepovratne učinke tranzicije poput osiromašenja, ekonomskog kolapsa i gubitka radničkih i ljudskih prava.

Iz filma Buffet Željezara Gorana Devića

Pričam ti priču … iglom i koncem, Tončija Vladislavića, Lee Vene i Ivane Čuljak, nastaje u sklopu radionice za tražitelje azila u Hrvatskoj Kreacija, afirmacija, integracija koju je CIMO – Centra za istraživanje mode i odijevanja realizirao u suradnji s RCT – Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu.
Radionice, realizirane od studenog 2016. do svibnja 2017. u prihvatilištima za tražitelje azila Kutina i Porin u Zagrebu s migrantima iz Afganistana, Irana,  Sirije, Iraka, Somalije i Turske, u tradicionalnu tehniku vezenja tekstila uvele su nove sadržaje vezane za njihova iskustva izmještanja i migracije. Uz terapijski učinak procesa vezenja, tijekom radionica ostvarena je višestrana komunikacija unutar koje su sudionici prenoseći vlastita iskustva interpretirali i novonastala sjećanja u izmještenoj situaciji ispunjavajući privremeni boravak novim sadržajem. Ovaj terapijsko–kreativni projekt predstavlja svojevrsnu mapu druženja koja, osim socijalnog okvira nije lišena ni emotivnog učinka posredovanog činom vezenja.

Hotel Porin/Foto: Tjaša Kalkan

Showroom Galerije Nova (Teslina 7) ugostit će od 11. do 17. travnja konferenciju #TROS – the Route of Solidarity: Citizens Pathways Towards Inclusive Europe, kojoj je cilj podržati i povećati broj aktivnih građana koji njeguju uključivanje i uzajamno razumijevanje prema migrantima i izbjeglicama. Organizator konferencije je Udruga PANK-platforma aktivnih nezavisnih kreativaca.

Izložba je dio dvogodišnjeg suradničkog projekta Oni su bili kakvo-takvo rješenje koji je u sklopu EU programa Kreativna Evropa inicirao kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Tensta Konsthall iz Stockholma, Centrom za mirovne studije iz Zagreba i European Institute for Progressive Cultural Policies/ EIPCP iz Beča.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI