Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Zaustavimo onečišćenje plastikom!

Zaustavimo onečišćenje plastikom!

Naš se svijet guši u plastičnom otpadu. Svake minute svakoga dana u more se iskrca cijeli jedan kamion otpadne plastike. Greenpeace zato poziva na potpisivanje peticije kojom od korporacija traže da “prestanu hraniti našu ovisnost o jednokratnoj plastici, a od Vlade da poduzme stvarne korake za rješavanje krize onečišćenja plastikom!”

Jeste li znali da se svake godine proda 300 milijuna tona plastičnih masa, a 90% od toga se baci? Jeste li znali da veliki dio te plastike završi okolišu i tako uništava našu hranu, vodu i zdravlje. Mikroplastika ne guši samo oceane i mora već se vjerojatno nalazi i u gotovo svakoj čaši vode koju ćemo natočiti iz slavine.
Današnja proizvodnja plastike je u više od 90% na bazi fosilnih goriva i godišnje otpusti oko 400 milijuna tona stakleničkih plinova. Kako je njena proizvodnja u konstantnom porastu procjenjuje se kako će do 2050. godine činiti 20% globalne potrošnje nafte i 15 % emisije stakleničkih plinova. Od godišnje proizvodnje koja se sada procjenjuje na 300 milijuna tona, reciklira se tek oko 20 %.

Jedini način da spriječimo daljnje onečišćenje plastikom jest da prestanemo koristiti jednokratnu plastiku u svakodnevnom životu. No ta promjena nije dovoljna da bi se riješio globalni problem onečišćenja plastikom, nužno je smanjiti proizvodnju prvenstveno plastike za jednokratnu upotrebu.

Peticija za smanjenje proizvodnje “jednokratne plastike”

Pakiranjem svojih proizvoda u plastičnu ambalažu, korporacije nam već dugo nameću neodrživ stil života. Godinama nas se pokušava uvjeriti da je rješenje tog problema u recikliranju, odnosno boljem gospodarenje otpadom. Međutim, danas znamo da se više od 90% plastike ne reciklira.
– Samom reciklažom nije moguće izvući se iz ovog začaranog kruga i krize uzrokovane suludim gomilanjem plastike koja dospijeva u okoliš i na koncu završava u našim morima. Vrijeme je da se konačno svi – a u prvom redu korporacije i političari – počnemo oslobađati najezde plastike za jednokratnu upotrebu, poruka je Greenpeacea koji poziva na potpisivanje peticije (POVEZNICA) kojom od korporacija traže da “prestanu hraniti našu ovisnost o jednokratnoj plastici, a od Vlade da poduzme stvarne korake za rješavanje krize onečišćenja plastikom!”
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI