Neovisni novinarski portal
17.4.2021.
HRVATSKA / POLITIKA
Pametno: Hoćemo li sada izvanbračnoj djeci ukinuti osnovna ljudska prava?

Pametno:
Hoćemo li sada izvanbračnoj djeci ukinuti osnovna ljudska prava?

Pamtetno prijedlog Obiteljskog zakona smatra sramotnim i nedopustivim civilizacijskim korakom unatrag.

Stranka Pametno reagirala je na novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a.

– Izbacivanje zakonske odredbe po kojoj izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica, zaista je nedopustivo. To predstavlja ogroman civilizacijski korak unatrag te diskriminira izvanbračne partnere. Sramotno je da u 21. stoljeću moramo o tome uopće raspravljati. Što je iduće – hoće li se ponovno izvanbračna djeca smatrati manje vrijednima od one rođene u braku? Hoćemo li i njima ukinuti neka osnovna ljudska prava? – dramatično se pitaju u stranci Pametno.
Neprihvatljivo je, drže, da zakonodavac na ovaj način nameće ideju kako je jedino sklapanjem braka nečiji privatni život adekvatno uređen, a da će svi ostali biti diskriminirani.
– Takve konzervativne tendencije ograničavaju slobodu izbora i narušavaju naša ljudska prava. Što se obrazovanja tiče, nezamislivo je da netko uopće razmišlja o tome da se ono temelji na uvjerenjima. Svako dijete ima pravo na pristup znanju. Pravo djece na obrazovanje usklađeno sa znanosti i modernim društvenim vrijednostima je puno važnije od vjerskih i filozofskih uvjerenja njihovih roditelja. Trebamo konačno prestati s raspravama o ovako trivijalnim stvarima i ne dovoditi u pitanje osnovne civilizacijske vrijednosti, nego za sebe i svoju djecu graditi normalan život u skladu sa svim vrijednostima modernih liberalnih demokracija – ističu.
 Kada bude otvorena javna rasprava, stranka Pametno reagirat će i konkretnim primjedbama, vele.

Šefica stranke Pametno Marijana Puljak

Tags: ,

VEZANE VIJESTI